Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl er årets Peer Gynt-kunstnere

Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl er årets Peer Gynt-kunstnere Ole Larsen, Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl under arbeidet med et kunstprosjekt. Foto: Rolf M. Aagaard / Det kongelige hoff.
Hennes majestet Dronningen skal sammen med Ørnulf Opdahl stille ut under årets Peer Gynt-stemne. Utstillingen er på Peer Gynt-huset på Vinstra, og åpnes av kulturminister Linda Hofstad Helleland lørdag 5. august kl. 14.00.

- Vi gleder oss til å ønske velkommen til årets 150-års jubileum av verket Peer Gynt, og er veldig glad for at vi får et flott kunstnermøte med Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl, sier administrerende direktør i Peer Gynt as, Marit Lien. 

Opdahl er bredt kulturelt orientert, og i tillegg til å søke inspirasjon blant europeiske mestere som Velázquez, Rembrandt og Turner har han hentet impulser fra eldre kulturer i og utenfor Europa, der særlig østasiatisk litteratur og filosofi har hatt betydning. I hovedsak er oljemaleriet Opdahls medium, men han arbeider også mye med akvarell, tegning og litografi, alltid kjennetegnet av hans store håndverksmessige dyktighet.
- For å kunne konkurrere med postkortmotivet må man gjøre landskapet til noe eget. For meg blir landskapsmaleriene først og fremst et speil på sinnsstemninger, der det ikke dreier seg om å gjenskape naturen, men om å konsentrere uttrykket slik at man kan kjenne igjen en stemning, har Opdahl forklart. Kontrasten mellom den bestandige naturen og de raskt skiftende værforholdene blir også et bilde på menneskesinnet. Dramaet Peer Gynt er rikt på natur og kan også beskrives som et dypdykk i menneskesinnet.  

Dronningens kunst gjør slik som kunsten ofte gjør, gir oss nye perspektiver på kjente ting. Interessen for natur og foto, samt Kjell Nupens "strøk" og Opdahls mørke fjell, lar seg tydelig merke i Dronningens kunstuttrykk. Vi finner en balansert stillhet i naturformene, her møter abstraherte naturformer både figurasjon og dekorasjon. 

Fakta:
Peer Gynt-kunstutstilling er en salgsutstilling. Galleri Zink er gallerist for årets Peer Gynt- kunstutstilling, slik de har vært de 5 siste årene. Gallerist Johan Mæhlum gleder seg stort til årets utstilling og et kunstnermøte mellom Ørnulf Opdahl og Dronning Sonja. Til Dølen sier Johan Mæhlum at hva kunstnerne skal vise fram blir en overraskelse, men bakteppet er naturen i mennesket og naturen vi alle er en del av. Tema som er svært sentrale i Ibsens tekst. 

ÅPNINGSTIDER/BILLETTPRIS

Offisiell åpning av utstillingen lørdag 5. august kl. 14.00. 
Åpen 6. - 13. august kl. 11.00 - 17.00.
Billett: Gratis inngang. 

 

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1