Dato
fredag 9. august
Tid
12.00 - 13.30
Gå til Facebook-event
Legg i kalender:

Vandring i Peer Gynt sitt nærmiljø med Reidar Stangenes

Du visste vel at Ibsen bygget «Peer Gynt» på en virkelig person som levde i Gudbrandsdalen i førstningen av 1800-tallet?

Hovedkilden til Ibsens kunnskap om denne mannen finner vi i Asbjørnsens nedtegnelser i «Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn», men vi kan også se for oss at forfatteren fikk fortalt historier om den lokale Per da han vandret gjennom Gudbrandsdalen sommeren 1862. Bli selv med på en hyggelig og uformell vandring og bli nærmere kjent med sagnomsuste Per på Hågå, Henrik Ibsens inspirasjonskilde og modell for Peer Gynt.

Vandringen starter fra Peer Gynt-huset (Kapellvegen 1) på Vinstra, og vil bli ledet av den lokalkjente historiefortelleren Reidar Stangenes. Reidar har vært sentral i Peer Gynt-stemnet en årrekke, og hadde ideen til å spille Peer Gynt utendørs ved Gålåvatnet.

Turen avsluttes ved Per Gynts gravsten ved Sødorp Kapell. Der starter forestillingen GRAV kl. 13.30. Fritdjov Såheim leser Ibsens dikt «Bergmannen» ute ved Per Gynts grav, før danseforestillingen GRAV fremføres inne i kapellet.

Den lokale Per Gynts gravstøtte ved Sødorp Kapell (foto: Arne Hernæs).

Turen går innom Bygdatunet, en samling gamle hus fra området (foto: Arne Hernæs).

På turen ser man Per Gynt-gården, der den lokale Per Gynt bodde (Foto: Arne Hernæs)