Klart for ny Peer Gynt på Gålå i 2019

Regissør Marit Moum Aune har satt sammen sitt drømmelag av kunstnerisk team, skuespillere og ballettdansere –  med scenografi signert Snøhetta.

 

 

Regissør Marit Moum Aune har etablert seg som en av Norges mest anerkjente regissører. Nå har hun satt sammen sitt drømmelag, og skal skape en helt ny Peer Gynt på Gålå i 2019.

Ett av grepene hun har gjort, i samråd med kunstnerisk leder Ellen Horn, er å invitere arkitektkontoret Snøhetta til å stå for det romlige uttrykket. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjon: Snøhetta/ MIR, Foto; Bård Gundersen

Ved å lage et vannspeil som fyller hele sceneområdet vil det visuelt smelte sammen med Gålåvatnet. Snøhettas ambisjon er at scenografien forsterker landskapet som et viktig element for forestillingen, og gir publikum en enda større nærhet til teaterstykket – en følelse av å være midt i scenerommet.

– Vi ønsker at de vakre omgivelsene skal få enda større plass. Sammen med Snøhetta og en av Norges fremste scenografer, Even Børsum, skal vi trylle Gålåvatnet nærmere publikum. Dette gir enorme visuelle muligheter, sier Moum Aune. (Artikkelen fortsetter under videoen)

I denne versjonen kommer altså stedet selv til å spille tilnærmet hovedrollen i stykket, siden plasseringen er såpass unik. Noen bunadsversjon av Peer Gynt blir det likevel ikke: I 1860 var Gudbrandsdalen et samfunn preget av dype klasseskiller og et sted folk flyktet fra. Regissør Moum Aune ser derfor utenforskapet – både det økonomiske og det sosiale – som de viktigste nøklene til å forstå Peer Gynt.

Ny Peer

For å tolke tittelrollen har Moum Aune engasjert Pål Christian Eggen, ett av de sterkeste kortene på Det Norske Teatret i Oslo. – Pål Christian er et talent som favner veldig bredt. Han kombinerer alvor og humor som få andre kan, sier kunstnerisk leder Ellen Horn om valget. I 2014 spilte han hovedrollen i «Spelemann på taket» med stort hell, samme år akslet han også rollen som Olav den Hellige i Stiklestadspelet. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Vil vise Peer som barn

For regissøren er det et viktig regigrep å vise Peer som barn, spilt av 9 år gamle Peder Kjøs. – Peer er et barn som har vokst opp midt i dette nådeløse samfunnet, i det man kan kalle et belastet hjem. Hvor godt menneske blir du egentlig av å bli tråkket på i oppveksten?, spør hun. Ibsen var en sterk forsvarer for at barn skal ha et anstendig liv. Hans forfatterskap beskriver ofte hva som kan skje med et sinn når du blir sviktet som barn. Peer Gynt var et barn som ble lovet enorme muligheter. Han fikk store forventninger til livet som ikke ble innfridd, noe som fikk katastrofale følger, forteller Moum Aune. Hun mener at for å kunne forklare fallet hans må vi forstå barndommen. ​

Peder Kjøs skal spille vesle Peer Gynt (Foto: Marit Lien)

Dansende nøkkelroller

Regissøren har flere utradisjonelle grep som bringer nye aspekter til stykket. I to av nøkkelrollene har hun hentet inn stjerneskuddene Grete Sofie Borud Nybakken og Silas Henriksen fra Nasjonalballetten. Rollene skal altså danses. Moum Aune har jobbet tett med dem tidligere i ballettoppsetningene av Hedda Gabler og Gjengangere ved Den Norske Opera og Ballett, og mener at de virkelig er det beste av dans i Norge. – Det unike er at de mestrer å kombinere dans med det å være karakterskuespillere, sier hun. Nybakken spiller for tiden svanen selv i Svanesjøen, og i Peer Gynt skal hun få være Solveig, Peers store kjærlighet og tapte prosjekt. Scenerommet Snøhatta skal skape forener et indre og ytre rom der naturen møter sinnet til Peer, og det er her Henriksens rolle kommer inn. Han skal danse Peers tanker og sinnsliv. – Dansen evner å kommunisere det vi ikke kan fortelle med ord, sier Moum Aune. ( (Artikkelen fortsetter under videoen)

Et spennende skuespillerensamble

Regissør Moum Aune og kunstnerisk leder Horn er også stolte av å kunne presentere Charlotte Frogner, Fridtjov Såheim og Ågot Sendstad, som henholdsvis Den grønnkledde, Dovregubben og Mor Åse – blant annet. – Dette er fabelaktige scenekunstnere med en sjelden blanding av dramatisk nerve og burlesk humor, sier Horn, tydelig stolt og fornøyd med å få dem med på laget

Moum Aune har fått sitt drømmeteam, og bobler over av idèer i det forberedende arbeidet. – Ensemblet som publikum får oppleve på scenen i neste års oppsetning opplever jeg er som en stor godtepose. Jeg gleder meg intenst til å komme i gang, sier hun. – Sammen med alle de flotte frivillige amatørskuespillerne på scenen, skal vi få det skikkelig artig!

Peer Gynt 2019
Regi: Marit Moum Aune
Peer Gynt: Pål Christian Eggen
Peer Gynt (dans): Silas Henriksen
Peer Gynt (som barn): Peder Kjøs
Mor Åse, Den eldre Solveig: Ågot Sendstad
Solveig: Grete Sofie Borud Nybakken
Dovregubben, Hegstadbonden og Begriffenfeldt: Fridtjov Såheim
Den Grønnkledde, Ingrid og presten: Charlotte Frogner
Mads Moen, Hofftroll og Hussein/Pennen: Tom Styve
Anitra, Sæterjente, Den Magre: Sara Khorami
Aslak Smed og Knappestøperen: Anders Mordal
Hofftroll, Sæterjente, Skopusseren og Kokken: Tani D. Hansen
60 lokale amatørskuespillere
Kunstnerisk team:
Scenografi: Even Børsum
Scenografi konsept og landskapsutforming: Snøhetta
Kostyme: Ingrid Nylander
Dramaturg: Njål Helge Mjøs
Komponist og lyddesign: Erik Hedin
Lysdesign: Øyvind Wangensten
Produsent: Peer Gynt as
Kunstnerisk leder Peer Gynt as: Ellen Horn

SIKRE DEG DIN BILLETT

Andre nyheter

Se alle nyheter

Dette er Årets Peer Gynt

Stortingsrepresentantene har stemt fram Birgit Skarstein som Årets Peer Gynt 2021. Hun får prisen overrakt på Peer
Gynt friluftsscene på Gålå...

Talentstipend

Er du eller noen du kjenner fra Lillehammer/Gudbrandsdalen kandidat til TALENTSTIPEND på kr 30.000,-?

Gi din tilbakemelding