Nye kunstneriske koster på Gålå

Nye kunstneriske koster på Gålå

Ny Peer Gynt på Gålå

Hvordan skape nye opplevelser og en ny fortolkning av Ibsens Peer Gynt ved Gålåvatnet? Regissør Sigrid Strøm Reibo og det kunstneriske teamet bak neste års nyvinning, har det siste året jobbet intenst med ideer, skisser og kunstneriske valg. Lørdag røpte de noen av de grep de ønsker å ta for å skape et nært drama midt i fjellheimen.

Ibsens dramatiske dikt følger bondesønnen Peer fra han er tidlig i tjueårene til han er en olding. Neste års versjon vil fremheve nettopp denne lange livsreisen, idet skuespillerne Jakob og Nils Ole Oftebro deler tittelrollen, en fordeling som aldri tidligere er vist på Gålå. Ekstra kuriøst er det at far og sønn spiller på samme scene for første gang i utendørsamfiet ved Gålåvatnet.

peergynt presentasjon 7304Vi møter Peer første gang på 1960-tallet som en tjueårs gutt og følger ham gjennom fem akter som ender i vår egen tid. Jakob og Nils Ole Oftebro vil sammen gi oss en fortelling om et liv som er levet, men kanskje ikke levd? Peers evne til alltid å ”gå utenom” tilsier at svaret på dette spørsmålet er temmelig tragisk for Peers del.

”Peer Gynt” er som kjent en av litteraturhistoriens store klassikere, på samme tid universell og nasjonal der Ibsen harselerer med Norge og oss nordmenn. Den nye oppsetningen til sommerens Peer Gynt-stemne søker vi kjernen i Ibsens tekst, men vil fremheve dens tematikk med nye grep. Alt tilsier at regissør Sigrid Strøm Reibo vil skape en forestilling som oppleves nær og sterkt relevant.

- Vi ønsker at forestillingen skal fremstå overraskende, fantasifull og til tider selvironisk, sier Sigrid. Vi har også store visjoner for scenografien og ønsker å skape nye tablåer og bilder som publikum ikke forventer. Sammen med det kunstneriske teamet har jeg skapt et visuelt univers som fremhever Peers liv som et luftslott, et prosjekt uten gjennomføringskraft. Peer Gynt er et byggverk som aldri blir til, et Gyntiania, en fantasi, et mislykket eventyr.

Musikalsk ansvarlig Simon Revholt ønsker å bruke Edvard Griegs fantastiske teatermusikk til å skape et variert musikalsk landskap som tonefølge til handlingen.

- Inspirert av den velkjente musikken som Grieg komponerte til urframførelsen av ”Peer Gynt” i 1876, samt vår tids musikalske uttrykk, vil orkesteret gi en helt ny musikalsk innpakning til neste års forestilling, sier Simon. 

Det kan også røpes at musikerne denne gangen vil være mer tilstede på scenen, blant skuespillerne, enn hva orkesteret har vært i tidligere år.

Det var mye spenning på Gålå når Sigrid og hennes team presenterte sine ideer for de frivillige. Og energien og entusiasmen sydet etter presentasjonen.

- Vi gleder oss til å følge prosessen fremover, sier kunstnerisk leder Iren Reppen og daglig leder Marit Lien.

Del denne siden

Related Products

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1