NÅ: Peer Gynt-sommeren 2020 er lansert!

Endelig kan vi røpe våre spennende planer for en annerledes Peer Gynt-sommer på Gålå! Velkommen til en sommer i tre akter!

«Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest!» (Peer Gynt)

Fra avlysning til realisering av teknologiske nyvinninger i en ny og annerledes Peer Gynt-sommer.

På grunn av Covid-19 skal det for første gang siden 1989 ikke spilles Peer Gynt ved Gålåvatnet i år. Også Peer Gynt-stemnets fire andre planlagte signalarrangement samler for mange mennesker i forhold til det myndighetene har sagt er forsvarlig i sommer.

– Fra koronakrisen slo hele Norge ned i motløshet og tvang oss til å avlyse er det helt fantastisk å oppleve hvordan den vinden nå har snudd. Motløshet er erstattet med kreativitet, nytenking og ikke minst samhold og samarbeid med de andre aktørene på Gålå. Langsiktige planer vi hadde på blokka om teknologiske nyvinninger er nå i rekordfart realisert, og vi utvider både måten å formidle Peer Gynt på og trekker Peer Gynt-sommeren ut i et annerledes drama i tre akter, sier Ellen Horn, kunstnerisk leder i Peer Gynt AS.

Vi er nå stolte av å kunne presentere to unike, digitale kunstopplevelser som vil gi oss nye og varige muligheter for formidling av Ibsens evig aktuelle drama i Gudbrandsdalen.

Peer Gynt hologram

Se for deg at du går inn i amfiet ved Gålåvatnet. Snøhettas ikoniske vannspeil som dekker scenen er fylt med vann. Du går inn i et lite hus midt i amfiet. Ser du ut gjennom vinduene på sidene, ser du en tom scene. Men setter du deg bak det midterste vinduet, kommer skuespillere og ballettdansere inn på scenen. Fra høyttalerne hører du de kjente replikkene, og når Mor Åse dør er det til Nils Petter Molværs fremføring av «Åses død». Igjen kan du la deg røske av Ibsens sterke tekst og Griegs musikk på scenen der Peer Gynt hører hjemme. Når du har sett gjennom scenene og går ut igjen, er scenen igjen tom. Men du er en Peer Gynt-opplevelse rikere. Så ble det litt Peer Gynt ved Gålåvatnet i år likevel!

For første gang i Norge er vi stolte av å presentere scenekunst i hologramversjon. På vannspeilet på Friluftsscenen ved Gålåvatnet får vi se scener fra Marit Moum Aunes kritikerroste oppsetning av Peer Gynt, i tillegg til animerte scener fra Peer Gynt-dataspill. Det er ny teknologi fra det danske selskapet Real Fiction som gjør dette mulig, og det er første gang de bruker teknologien for å vise scenekunst.

(artikkelen fortsetter under videoen)

 

Peer Gynt lydtur

Last ned en gratis-appen izi.TRAVEL og velg deg en rute – til fots, med sykkel eller bil. Underveis spilles GPS-styrte lydfiler av på din mobil, og gir deg ny innsikt og kunnskap. Barna vil elske å komme videre til neste punkt for å høre mer. Det legges opp til flere turer i nærområdet på Gålå med ulike tema, og langs Per Gynt Seterveg blir du kjent med segnene om Per Gynt fra Vinstra.

– Forbudet mot store arrangement grunnet Covid-19 gjorde at vi måtte tenke nytt på hvordan vi skal kunne levere Peer Gynt-opplevelser og formidle Peer Gynt-kulturarven i Gudbrandsdalen i sommer. Tanken på at publikum ikke skulle kunne oppleve Peer Gynt på scenen ved Gålåvatnet for første gang siden starten i 1989 var ikke til å leve med. Det å jobbe med ny teknologi er ikke nytt for oss, vi har allerede utviklet et dataspill til bruk i skolen i samarbeid med Aschehoug og Hamar Game Collective som lanseres til høsten. Parallelt med dette har vi jobbet med nye måter å formidle Peer Gynt på ved hjelp av ny teknologi. I tillegg har vi lenge hatt et ønske om å kunne tilby Peer Gynt-opplevelser gjennom hele sommeren, ikke bare under Peer Gynt-stemnet en uke i august. Koronakrisen fikk oss til å intensivere dette arbeidet, og takket være godt samarbeid med de andre aktørene på Gålå og finansiering via Innovasjon Norge og Innlandet Fylkeskommune kan spennende prosjekter endelig realiseres, sier adm.dir. May Brit Støve i Peer Gynt AS.

Men Peer Gynt hologram og lydopplevelse er langt fra det eneste som skjer på Peer Gynt-arenaen ved Gålåvatnet i sommer;

«I mi tru, i mitt håp, i mi kjærlighet»

Vi rigger arenae allerede fra 20. juni i samarbeid med de andre aktørene på Gålå. Titlene på de tre «aktene» er lånt av Solveig, som har bevart Peer Gynt i sin tro, i sitt håp og i sin kjærlighet. Som Solveig må vi nå vente både vinter og vår på at Peer Gynt-stemnet igjen kan arrangeres i sin tradisjonelle form i 2021. Mens vi venter inviterer vi publikum til Peer Gynt-arenaen på Gålå for unike Peer Gynt-opplevelser gjennom hele sommeren med kunstneriske nyvinninger, unike tolkninger, friske debatter og nye samarbeidskonstellasjoner.  

«I mi tru» fra 20. juni

I samarbeid med de andre aktørene på Gålå, fyller vi Peer Gynt-arenaen ved Gålåvatnet med opplevelser i hele skoleferien;

– Åpen arena ved Gålåvatnet hver dag. Mange sitteplasser i smittevernvennlig avstand.

– Røsslyngstua Kafé har åpen kiosk i Peer Gynts lokaler på arenaen

Frivilligutstillingen «Det kommer ikke noe bedre fra bygdene nå til dags» – en utstilling om frivillighet ved Gålåvatnet gjennom mer enn 30 år, og om lokal og nasjonal betydning av frivillighet.

Lyddusj – premiere på nykomponert Peer Gynt-musikk av Nils Petter Molvær

Gålå Alpin tilbyr aktiviteter

– Gålå Eiendom tilbyr båtturer med fiske på Gålåvatnet

– Det blir utleie av båter og kanoer, og arenaen er et godt utgangspunkt for fot-og sykkelturer og Stolpejakten

– Badeplassen «Borgen» ved Gålåvatnet er utbedret med plen, benker og bord, og innbyr til fine dager i solen

 

«I mitt håp» fra 17. juli

– Premiere på Peer Gynt-hologram

– Premiere på Peer Gynt-lydtur

– Kunstutstilling på Galleri Låven: «Inntrykk fra Peer Gynt med avtrykk av kunstnerne» – utstilling med bilder av Peer Gynt-kunstnere gjennom tidene og kostymer fra Peer Gynt på Gålå designet av Ingrid Nylander. Utstillingen er i samarbeid med Galleri Zink.

– I tillegg vil ale tilbudene beskrevet under «I mi tru» fortsatt være tilgjengelige.

 

«I mi kjærlighet» fra 31. juli til 2. august og 6 til 9. august

Hver dag kl. 12.00 live opptredener ved vannspeilet ved Gålåvatnet, med profesjonelle utøvere fra hele landet. Konserter, debatter, skuespill, dukketeater, dans, utdeling av Årets Peer Gynt m.m. Programmet lanseres fredag 5. juni!

Gi din tilbakemelding