Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl er årets Peer Gynt-kunstnere

Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl er årets Peer Gynt-kunstnere Ole Larsen, Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl under arbeidet med et kunstprosjekt. Foto: Rolf M. Aagaard / Det kongelige hoff.

Hennes Majestet Dronningen skal sammen med Ørnulf Opdahl stille ut kunst under årets Peer Gynt-stemne.

Åpningen av årets kunstutstilling finner sted 5. August kl. 1400, på Peer Gynt-huset i Vinstra, og kan besøkes hver dag frem til og med 13. August.  Utstillingen åpnes av kulturminister Linda Hofstad Helleland lørdag 5. august kl. 14.00.

- Vi gleder oss til å ønske velkommen til årets 150 års jubileum av verket Peer Gynt, og er veldig glad for at vi får et flott kunstnermøte med Dronning Sonja og Ørnulf Opdahl, sier administrerende direktør i Peer Gynt Marit Lien. 

H.M. Dronningen og Ørnulf Opdahl har i mange år samarbeidet tett innenfor kunstfeltet. Opdahl var en av de første som utfordret Dronningen til selv og utforske utøvende kunst. De stiftet blant annet Queen Sonja Print Award sammen - med Kjell Nupen og Ole Larsen i 2011. Begge medvirket til bokprosjektet Klangbunn og de har deltatt på samme gruppe-utstillinger en rekke ganger. På Vinstra blir det første gang begges verk blir sammen- og sidestilt i gallerirommet. Tema for årets utstilling er landskap; en motivkrets begge utstillere har vært spesielt opptatt av i sine kunstnerskap.

Dronning Sonja bruker ofte foto som utgangspunkt for sine landskapsmotiver. Kameraet blir brukt til detaljobservasjoner. Siden blir bildet, eller et utsnitt av bildet overført til en trykkplate og videre bearbeidet. Dronningen arbeider ofte i serier. Nærheten til motivet og eksperimentering med forskjellige farge- og uttrykkskombinasjoner gjør at naturformene blir abstraherte. Lysvirkninger, teksturer og stofflighet er viktige ingredienser i bildene.

Ørnulf Opdahls landskapsmotiver har ofte det vestlandske kystlandskapet som utgangspunkt. Men landskapene blir abstraherte og konsentrerte stemningsbilder der vær og vind og dramatisk natur gis kontraster i form av lys og mørke. Ingen kan som ham skildre kontrastene mellom den bestandige naturen og de raskt skiftende værforholdene. «For å kunne konkurrere med postkortmotivet må man gjøre landskapet til noe eget. For meg blir landskapsmaleriene først og fremst et speil på sinnsstemninger, der det ikke dreier seg om å gjenskape naturen, men om å konsentrere uttrykket slik at man kan kjenne igjen en stemning», har Opdahl forklart. 

H.M. Dronning og Ørnulf Opdahl stiller begge ut grafikk; litografi og dyptrykk, produsert i de senere år. I tillegg viser begge utstillere rykkende fersk keramikk, laget i 2017.

Fakta:
Peer Gynt-kunstutstilling er en salgsutstilling. Galleri Zink er gallerist for årets Peer Gynt- kunstutstilling, slik de har vært de 5 siste årene. Gallerist Johan Mæhlum gleder seg stort til årets utstilling og et kunstnermøte mellom Ørnulf Opdahl og Dronning Sonja. Til Dølen sier Johan Mæhlum at hva kunstnerne skal vise fram blir en overraskelse, men bakteppet er naturen i mennesket og naturen vi alle er en del av. Tema som er svært sentrale i Ibsens tekst. 

ÅPNINGSTIDER/BILLETTPRIS

Offisiell åpning av utstillingen lørdag 5. august kl. 14.00. 
Åpen 6. - 13. august kl. 11.00 - 17.00.
Billett: Gratis inngang. 

 

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1