Årets Peer Gynt-kunstnere skapte også rekorder

Tre kunstnere lot seg inspirere av Peer Gynt. En for første, en for andre og en for tredje gang. Sammen stilte de ut under Peer Gynt-stemnet 2016, og solgte mer kunst enn det noen gang har vært gjort under Peer Gynt-stemnet.

Årets Peer Gynt-kunstnere var Håkon Gullvåg, Anne Kristine Thorsby og Jørgen Platou Willumsen.

Felles for disse kunstnerne er at de har et sterkt forhold til verket Peer Gynt, og de jobbet seg gjennom Ibsens tekst på ulike måter.

Tilsammen ble det solgt 118 kunstverk i løpet av stemnets 10 dager.


Håkon Gullvåg ga seg i kast med Peer Gynt for tredje gang. Han har jobbet med Peer Gynt også i Kina, og da er det hans mange besøk på Gålå for å se Peer Gynt som han har med seg I bakhodet. Peer Gynt er så rik, at det alltid åpenbarer seg nye tanker og ideer. Håkon Gullvåg er kjent for sine sterke portretter, og det er aldri tilfeldig eller nøytralt rommet han setter menneskene inn i. Han ønsker å holde prosessen åpen ennå en stund. Det virker som om Peer Gynt er levende tilstede i ham. 

– Vi holdt på med hvert vårt, og så sydde vi det sammen etter hvert. Det ble tre spor i ett rom. Det skulle ikke knas for mye sammen, sier Håkon Gullvåg.

Kultur og natur er et fokus i Peer Gynt de alle tre er opptatt av. Ibsens fabuleringer rundt menneske og natur, samt hans blikk på Norge er elementer som Jørgen Platou Willumsen tok fatt i. Han var opptatt av hva trollenes begrep “Vær deg selv nok” betydde for ham i dag. Som den yngste, er han vokst opp med en virkelighet der de unge føler de må sette seg selv i fokus og til skue. Han er samtidig opptatt av hva oljerikdommen har gjort med oss. Jørgen så Peer Gynt ved Gålåvatnet for første gang i 2015, og ble sterkt inspirert. I videoen under kan du se han fortelle om arbeidet med utstillingen (saken fortsetter under videoen).Anne Kristine Thorsby ga seg i kast med Peer Gynt for andre gang. Hun fortalte oss at sist ble dette hennes gjennombrudd som kunstner. Den gang var hun midt i en skilsmisse, og prosessen var preget av den. Denne gang gikk hun spesielt inn i Solveigs univers. Hun kalte prosessen for “Dronning i eget rike”, -om å skape seg den plassen man må ha. Anne Kristine har sett Peer Gynt ved Gålåvatnet mange ganger, og ser det som en stor glede å få jobbe sammen med Håkon og Jørgen. I videoen under kan du se og høre Anne Kristine fortelle om hvordan hun har kastet seg ut i det og våget i arbeidet med årets utstilling.


- Edvard Munch lot seg inspirere av Peer Gynt, i likhet med svært mange kunstnere i Ibsens samtid. Det er med stolthet at vi i Peer Gynt fører denne tradisjonen videre sammen med Galleri Zink ved Johan Mæhlum, som er produsent for utstillingen hvert år. Vi ser hvor sterkt betydning dette verket har hatt gjennom tiden bade i Norge og i utlandet – og hvordan det inspirerer også i dag, sier Iren Reppen, kunstnerisk leder i Peer Gynt as.

OM KUNSTNERNE

HÅKON GULLVÅG

Håkon Gullvåg (1959) arbeider hovedsaklig i Trondheim og Oslo. Han har en sentral plass på den norske kunstscenen siden hans kunstneriske gjennombrudd ved Galleri Dobloug i 1983, og er kjøpt inn av en rekke sentrale institusjoner.

 Fra 1995 har Gullvågs kirkeutsmykninger gitt ham posisjonen som en av landets fremste innen kirkekunst. Han har fått stor anerkjennelse for sine mange portretter av markante personer i Norge.

JØRGEN PLATOU WILLUMSEN 

Jørgen Platou Willumsen (1986) har en bachelor i produktdesign fra Høyskolen i Akershus og mastergrad fra Kunsthøyskolen i Oslo. Han jobber i dag med kunst, kunsthåndverk og design. I forbindelse med Assessits kåring av «Årets unge ledere», ble Jørgen utnevnt til årets kunstner. Dette er en årlig pris siden 2009.
Kneip er et kunst-, design- og håndverkstudio etablert av Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud. Natur og håndverk er viktige kilder til inspirasjon.
Kneip har det siste året deltatt på flere utstillinger som Norwegian Presence i Milano, Collective i New York, og jobber nå med utstillinger til Wien, Bergen, Akershus og Berlin.

ANNE KRISTINE THORSBY

Anne Kristine Thorsby (1962), er fra Oslo og bosatt på Lillehammer. Utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. 

Det kunstneriske gjennombruddet for Thorsby (1962) var hennes Peer Gynt-utstilling i 2004. Hun ble deretter invitert til New York med utstillingen «The Kingdom of Peer Gynt» i Trygve Lie Gallery i 2006. Foruten internasjonal lansering i Firenze og New York, har hun hatt 39 separatutstillinger, mottatt flere stipend og hatt flere offentlige utsmykkingsoppdrag.

Hennes arbeider er i kommisjon i 30 av landets gallerier. Thorsby har 7 separatutstillinger og flere andre utstillingsoppdrag i en tettpakket kalender de kommende årene.

 

Del denne siden

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1