"Helt, ikke stykkevis og delt" - i Sør-Fron Kyrkje

Opplev musikken fra Peer Gynt ved Gålåvatnet i sin helhet, i nye omgivelser under denne konserten i Sør-Fron kyrkje.

Denne gangen vil det være musikken som spiller hovedrollen.

OM KONSERTEN / ARTISTER / KUNSTNERISK TEAM / BILLETTER / SØR-FRON KYRKJE / VÅR KULTURARV          

Om konserten

Musikerne fra Peer Gynt ved Gålåvatnet tar med seg instrumentene, musikken og stemningene fra utescenen inn i Sør-Fron kyrkje 9. august kl. 20.00. Den originale og velkjente musikken til Edvard Grieg er med, det samme er de nye komposisjonene Kjetil Bjerkestrand har laget til vår forestilling på Gålå.

Kjetil Bjerkestrand møtte pressen i kirka 13. mai og spilte Dovregubbens hall på kirkeorgelet. Det låt mektig! Når de øvrige musikerne trer inn sammen med Kjetil, i kirka 9. august, er vi sikre på at vi vil føle musikken i hele kroppen.

Med Arve Tellefsen og Heidi Ruud Ellingsen i spissen gir vi deg musikken fra Peer Gynt i et annet rom, en annen form og i en annen drakt enn det vi er vant til.

”Den som du er, vær fullt og helt, ikke stykkevis og delt”, skreiv Henrik Ibsen. Vi byr på en helstøpt musikalsk opplevelse med velkjent og mindre kjent musikalsk tonefølge fra Peer Gynt under årets kyrkjekonsert.

Artister

peergynt2014 backstage 1760Husorkesteret består av:
Trygve Fiske, bass
Erik Nylander, trommer
Håvard Bendiksen, gitar
Silje Hegg, seljefløyter
Maria Conte, cello.
Kjetil Bjerkestrand leder det hele med stødig musikalsk hånd.

Med seg har de Arve Tellefsen på fiolin og Heidi Ruud Ellingsen som solist.

Kunstnerisk team

Kunstnerisk leder: Iren Reppen

Musikalsk leder: Kjetil Bjerkestrand

Billetter og forestillinger

Tirsdag 9. august kl. 20.00

STED:
Sør-Fron Kyrkje, Sør-Fron

PRIS:
Kr. 350,- på nummererte seterader / kr. 300,- på galleri og seterader med mindre sikt. 170,- (barn) / 200,- (student)

BILLETTER bestilles på BILLETTSERVICE.

Sør- Fron Kyrkje

m DSC 6393Etter at kirkene i Gudbrandsdalen kom over i privat eie i 1723, var det hektisk byggevirksomhet. Den gamle hovedkirken i Fron prestegjeld, den såkalte Listadkirken, begynte å skrante og lå dessuten på uegnet grunn. Det ble derfor besluttet å bygge ny hovedkirke på et nytt sted, men dette tok en god stund. Søknader ble innvilget på 1770-tallet, tomt ble klargjort på begynnelsen av 1780-tallet, og bygging kom i gang i 1786. Byggmester var Svend Aspaas. Veggene ble reist på to år, og vi finner årstallet 1787 over inngangen. Året etter ble takkonstruksjonen reist, og året 1788 står på vindfløyen på spiret. Så i 1789 kom Storofsen, den verste flommen i Gudbrandsdalens historie, med jordskred og ødeleggelser. Hus og dyrket mark måtte settes i stand igjen og kirkebygging utsettes. Kirken ble innviet den 28. mars 1792. Den ligger på Hundorp, ved det som ved byggingen het Kongsveien og var hovedvei gjennom dalen, men som nå kalles Gammelvegen.

Sør-Fron kirke er en åttekantet steinkirke i Louis XVI-stil. Det er en prektig kirke som iblant omtales som Gudbrandsdalsdomen. Bredden er noe større enn lengden, og det er 750 plasser. Det er gallerier rundt hele kirkerommet, men passasjen hindres av orgelet og prekestolsalteret. Den innvendige malingen, med kombinasjonen av lysegrå og blå samt en god del marmorering, er fra 1860, og ved restaureringer i 1950-årene ble fargebruken i kirken gjennom tidene kartlagt.

Vår kulturarv

Peer Gynt-stemnet blir arrangert på Vinstra i Gudbrandsdalen i begynnelsen av august hvert år. Den opprinnelige ideen er møtet mellom Per og Peer: På den ene siden den historiske, lokale Per Gynt som Vinstra fostret, nemlig Peder Olsen Hauge som levde i tidsrommet 1732-51, og på den andre siden Henrik Ibsens litterære Peer Gynt, som
er kjent over hele verden. Programmet gir oss et møte mellom lokal kultur og nasjonal kultur, og delvis internasjonal kultur, samt et møte mellom profesjonelle aktører og amatører.

Det ligger lange historiske tradisjoner bak dagens utforming av Peer Gynt-stemnet. Det første stemnet ble arrangert allerede i 1928, som en 100-års markering av Ibsensfødsel. ”Peer Gynt” og ”Hærmendene paa Helgeland” ble framført av turnerende skuespillere fra Oslo på en utescene på stemneplassen Kåja på Vinstra lørdag og søndag 9. og 10. juni. Forestillingene samlet i alt ca. 650 publikummere.

Siden 1967, da stemnet ble arrangert som en 100-års markering av Henrik Ibsen sitt brev til foreleggeren sin i København med Peer Gynt-manuset, har stemnet blitt arrangert hvert år. Den gang var programmet en blanding av folkelige og seriøse innslag. I dag trekker Peer Gynt-stemnet rundt 25000 tilskuere hvert eneste år.

 

Del denne siden

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1