Morgenstemning - "Kåre, Dennis, Toralv og Peer"

Morgenstemning -
TORALF_MAURSTAD_1985_PEER_GYNT_fotoFrits_Solvang.jpeg

Opplev Toralv Maurstad, Kåre Conradi og Dennis Storhøi som barker sammen og fører oss inn i verket, tre drevne skrønemakere som alle kan bifalle Ibsens ord: «Om blodet er aldri så tynt, en kjenner seg alltid i slekt med Peer Gynt.»

ARTISTER / KUNSTNERISK TEAM / BILLETTER / FRILUFTSSCENA PÅ GÅLÅ / VÅR KULTURARV         

«Kåre, Dennis, Toralv og Peer»

Ibsens rollefigur Peer Gynt har fascinert lesere og publikum fra første stund, og gjennom tidene har mange skuespillere kastet seg inn i rollen. Hva har de oppdaget? Hva har de kjent igjen ved seg selv? Er det i det hele tatt mulig å stille seg likegyldig overfor en rolle som Peer Gynt?

Skuespiller Toralv Maurstad har levd et helt liv med Peer. Som ung delte han rollen med sin far, teaterlegenden Alfred Maurstad, slik Jacob og Nils Ole Oftebro deler Peer Gynt mellom seg i årets oppsetning ved Gålåvatnet. Siden har skuespilleren vendt tilbake til rollen, igjen og igjen.
Toralv Maurstad; den ivrige bondesønnen, skrønemakeren som trollbinder, den tiltrekkende og viltre tusenkunstneren og gründeren, nybyggeren i åsen. Er det ikke så, at den legendariske skuespilleren, nå i sitt nittiende år, i bunn og grunn kjenner seg igjen i Peer Gynt?

Skuespillerne Dennis Storhøi og Kåre Conradi vil sammen med Toralv Maurstad gjennomgå historien om Peer. Kollegaene ønsker å utfordre sin nestor i skuespillerfaget: Hva er det som trekker ved rollen som Peer, hvilke erfaringer har Toralv lagt seg på minnet? Begge har de egne erfaringer med rollen. Dennis etter åtte år Som Peer på Gålå, Kåre Som Peer med teater Ibsen i Horten i 2014 og med monologen ”Om Peer” som han har spilt over 200 ganger i England og India. Simon Revholt, årets kapellmester i Peer Gynt på Gålå, vil gi dem tonefølge inspirert av Grieg.

Artister

TORALF MAURSTAD 1985 PEER GYNT fotoFrits SolvangToralv Maurstad
Mens foreldrene, Alfred og Tordis, stadig spilte nye roller, gled den unge Toralv selv inn i teatermiljøet. For nordmenn i fler generasjonar er han kjent og respektert, og har spilt alt fra Ibsen til Hotel Cæsar. Og han forsikrer at det fremdeles er det arven etter foreldrene han forvalter.

Selv om han har spilt tusenvis av forestillinger på mange ulike teaterscener og på film, så mener han oppriktig at sceneskrekken fremdeles er der, og at den må være der.

– Jeg har en teori om at man må ha lyst til å spille, lyst til å fortelle. Det å spille en rolle på teateret er jo egentlig å fortelle om et annet menneske. Lysten til å fortelle må være der, men angsten for at du ikke er god nok må også være der. Om ikke så blir man bare en glad amatør, som det heter, forteller Toralv.


Kare Conradi Foto Dag JenssenKåre Conradi
Fra ravende gal konge til en tusseladd av en viking. Det er kontrastenes tid i Kåre Conradis liv. Det har det for så vidt alltid vært. Er det noe alle nevner, er det allsidigheten hans. Skuespilleren, kronet med den høythengende Heddaprisen for sin tolkning av Richard III på Nationaltheatret. Danseren og stepperen, som en Fred Astaire, eller kanskje heller Gene Kelly i «Singin in the rain», en scene han har gestaltet med bravur selv, på Oslo Nye. Sangeren, aller helst med et helt storband i ryggen, som Debbie Curtis Radio Big band, på The London Palladium, med lekkerier fra Sinatra og resten av The Rat Packs på programmet.

Kåre startet Det Norske Ibsenkompaniet inspirert av det britiske Shakespeare-kompaniet.

- Det er en voldsom interesse for Ibsen der ute. Det hadde vært gøy å få med flere norske skuespillere og dra rundt i Norge og verden med hans stykker. Siden interessen er så stor, så tror jeg det er interesse for å se hvordan vi norske tolker og leker oss med Ibsen - akkurat slik som britene gjør med Shakespeare.

peergynt gala 1676Dennis Storhøi
Fra debuten på Den Nationale Scene i 1985 til Kampen om tungtvannet i 2015. Dennis Storhøi har vært en norsk favoritt i 30 år!

Dennis er kjent for en rekke TV-serier, spillefilmer og teateroppsetninger, samt å ha gitt norsk stemme til en rekke utenlandske tegnefilmer. Krigsdramaet «Nobel» er blitt kritikerrost og trakk hele 1,1 millioner seere hver uke og er laget av Per Olav Sørensen som regisserte NRKs forrige suksesserie «Kampen om tungtvannet». Dennis har vært med i begge storproduksjonene. Han stakk av med Gullruten for sin rolle i «Kampen om tungtvannet». Han hadde dessuten i en årrekke rollen som Peer i det faste årlige Peer Gynt på Gålå.

- Jeg er et produkt av mine feil. Det er aldri det perfekte som er interessant. Det perfekte er sjelden interessant. I denne bransjen er det feilene vi lever av. Publikum setter også pris på det som er uventet, mener han.

Simon Revholt
Simon Revholt er utdannet ved Dartington College of Arts, Barratt Dues Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole med fagene sang, klaver og dirigering. I studietiden og i ettertid har han arbeidet som musikalsk leder, pianist, komponist og dirigent ved flere teatre i landet.
Han har i mange år jobbet på Kruttårnteatret i Stavern og gjort flere produksjoner med Rikskonsertene, parallelt med diverse konsertprosjekter, blant annet med Morten Abel og orkester.

Kunstnerisk team
Kunstnerisk leder: Iren Reppen

Kunstnerisk team: Toralv Maurstad, Kåre Conradi, Dennis Storhøi.

Billetter og forestillinger

Søndag 6. august kl. 12.00

STED:
Friluftsscena ved Gålåvatnet

PRIS:
Kr. 250,- / 100,- (barn)

Nummererte plasser.

BILLETTER kan bestilles på BILLETTSERVICE eller på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / tel. 959 00 770.

Friluftsscena ved Gålåvatnet

 2721951126Det gir en helt egen ro å sitte i amfiet på Friluftsscena ved Gålåvatnet og la tanker flyte fritt.

Friluftsscena ligger vakkert til ved Gålåvatnet på Gålå, midt i den norske fjellheimen, en visuelt spektakulær ramme som gjør konserten til en sjelden opplevelse av kultur og natur – samtidig.

Ta med deg sitteunderlag og et pledd og sitter behagelig varmt på benkene i amfiet. De har alle ryggstøtte og du kan lene deg tilbake og nyte musikken, utsikten og den friske luften.

Vår kulturarv

Peer Gynt-stemnet blir arrangert på Vinstra i Gudbrandsdalen i begynnelsen av august hvert år. Den opprinnelige ideen er møtet mellom Per og Peer: På den ene siden den historiske, lokale Per Gynt som Vinstra fostret, nemlig Peder Olsen Hauge som levde i tidsrommet 1732-51, og på den andre siden Henrik Ibsens litterære Peer Gynt, som er kjent over hele verden. Programmet gir oss et møte mellom lokal kultur og nasjonal kultur, og delvis internasjonal kultur, samt et møte mellom profesjonelle aktører og amatører.

Det ligger lange historiske tradisjoner bak dagens utforming av Peer Gynt-stemnet. Det første stemnet ble arrangert allerede i 1928, som en 100-års markering av Ibsensfødsel. ”Peer Gynt” og ”Hærmendene paa Helgeland” ble framført av turnerende skuespillere fra Oslo på en utescene på stemneplassen Kåja på Vinstra lørdag og søndag 9. og 10. juni. Forestillingene samlet i alt ca. 650 publikummere.

Siden 1967, da stemnet ble arrangert som en 100-års markering av Henrik Ibsen sitt brev til foreleggeren sin i København med Peer Gynt-manuset, har stemnet blitt arrangert hvert år. Den gang var programmet en blanding av folkelige og seriøse innslag. I dag trekker Peer Gynt-stemnet rundt 23000 tilskuere hvert eneste år.

 

Del denne siden

Related Products

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1