Dette er en bildetekst
Play video
Dato
3. aug - 12. aug
Barn
230,-
Voksne
390 - 740,-

Billetter 2018

Det blir fulle hus også i 2018 – sikre deg din billett nå! Nummerert amfi.

Gå til bestilling

Peer Gynt på Gålå 2018

Med Jakob og Nils Ole Oftebro i rollen som Peer Gynt

I 2018 blir det siste sjase til å oppleve far og sønn Nils Ole og Jakob Oftebro i Peer Gynt på Gålå. Forestillingen i Sigrid Strøm Reibos regi fikk terningkast fem fra alle anmeldere i 2017, og publikum ga forestillingen terningkast fem og seks. Sikre deg billett til suksessforestillingen nå!

«Med far og sønn Oftebro til vanns og til lands er årets «nye» Peer Gynt på Gålå blitt en underholdende livsreise med ironisk snert.» Terningkast fem. Borghild Maaland/VG.

Ibsens dramatiske dikt følger bondesønnen Peer fra han er tidlig i tjueårene til han er en gammel mann.
Årets versjon vil fremheve nettopp denne lange livsreisen, idet skuespillerne Jakob Oftebro og Nils Ole Oftebro deler tittelrollen, en fordeling som aldri tidligere er vist på Gålå. Ekstra kuriøst er det at far og sønn spiller på samme scene for første gang i utendørsamfiet ved Gålåvatnet.

Vi møter Peer første gang på 1960-tallet som en tjueårs gutt og følger ham gjennom fem akter som ender i vår egen tid. Jakob og Nils Ole vil sammen gi oss en fortelling om et liv som er levet, men kanskje ikke levd? Peers evne til alltid å ”gå utenom” tilsier at svaret på dette spørsmålet er temmelig tragisk for Peers del. Sammen med skuespillerne og det kunstneriske teamet skapes et univers som fremhever Peers liv som et luftslott. Peer gjør ufattelig mange forsøk på å leve et rikt og betydningsfullt liv, men fullfører ikke forsøkene sine fullt og helt. Han lever i et eventyr, i et uferdig Gyntiania.

”Peer Gynt” er som kjent en av litteraturhistoriens store klassikere, på samme tid universell og nasjonal der Ibsen harselerer med Norge og oss nordmenn. Den nye oppsetningen søker kjernen i Ibsens tekst, og vil fremheve dens tematikk med nye grep. Alt tilsier at regissør Sigrid Strøm Reibo vil skape en forestilling som oppleves nær og sterkt relevant.

Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Njål Helge Mjøs.
Musikk: Edvard Grieg/Simon Revholt/Sjur Miljeteig

Sikre deg din billett nå

Mesterverket i 150 år

Peer Gynt blir regnet som et mesterverk i verdenslitteraturen, og i 2017 var det 150 år siden Henrik Ibsen skrev den berømte teksten.

-Helt siden Peer Gynt ble skrevet i 1867 har teksten berørt og utfordret lesere og publikum. Dramaet rører ved de eksistensielle spørsmålene i livet og utfordrer til refleksjon og ettertanke, sier Iren Reppen, og utdyper: -Teksten er enormt rik og åpner opp for uendelige fortolkningsmuligheter. Med dette utgangspunktet er det naturlig at tolkningen og dermed forestillingen endres fra tid til annen.

Fra 1989 til og med 2013 var forestillingen i regi av Svein Sturla Hungnes, som også spilte hovedrollen som Peer Gynt fra 1995 til 2007. I perioden fra 2014-2016 har Erik Ulfsby hatt regi for forestillingen, med Mads Ousdal i tittelrollen som Peer.

-Med ulike fortolkninger og oppsetninger av Peer Gynt på Gålå ønsker vi at publikum skal komme nærmere og nærmere stoffet og kjernen i Ibsens tekst. Vårt mål er å levere en opplevelse som er både mektig og nær. Vi ønsker å ta vår kulturarv og vårt nasjonalepos på alvor, og mener det er på Gålå de beste scenekunstnerne bør tolke Peer Gynt, avslutter Reppen.

-Jeg gleder meg til å komme tilbake til teaterscenen etter nærmere fire år med film og TV, og ikke minst blir det gøy å dele scenen med pappa, sier Jakob Oftebro. Far Nils Ole uttaler at han har hatt lyst til å spille med Jakob siden han gikk ut fra Teaterhøgskolen for snart ti år siden.

-Det er en enorm glede å gjøre dette sammen med Jakob, og en spesiell glede at det er i akkurat dette stykket, på Gålå, sier Nils Ole Oftebro.

-Vi er svært glade for å ha fått far og sønn Oftebro med i oppsetningen, og at de sammen skal utforske og fordype seg i Peer-rollen. Noe av det unike er at dette skjer på det som er Peer Gynts «hjemmebane» i Gudbrandsdalen, der Ibsen hentet inspirasjon til teksten, sier Iren Reppen, kunstnerisk leder for Peer Gynt AS.

Nære forhold til Peer Gynt

Både far og sønn Oftebro har nært forhold til rollen som Peer. Jakob spilte den i en versjon av Knut Nærum, tilpasset barn, da han gikk på Teaterhøgskolen.

-Det er ikke alle som får brynet seg på en rolle som Peer Gynt. Det er jo på mange måter den kuleste mannerollen vi har i Norge, og med en aktualitet også i dag. Det er en utrolig spennende reise som Peer drar på. En reise hvor han finner ut at han kanskje bare skulle blitt der hvor han var, og at han hadde alt han trengte hjemme, sier Jakob Oftebro.

I tillegg til å ha spilt Peer i utdrag fra teksten, har Nils Ole også gestaltet Gynt-rollen på Nationaltheatret på midten av 1980-tallet.

-Jeg gleder meg enormt til å spille den igjen, og tenker at ved siden av et par tekster av Shakespeare, så er Peer Gynt den beste dramatiske teksten som er skrevet i verden. Det er en ære for en hvilken som helst skuespiller å få spille den rollen, sier Nils Ole Oftebro.

Skuespillere

Som Den unge Peer Gynt

Jakob Oftebro

Som Den eldre Peer Gynt

Nils Ole Oftebro

Som Åse, hans mor

Marianne Nielsen

Som knappestøperen

Anne Krigsvoll

Som dovregubben

Jan Sælid

Som den grønnkledde

Nina Ellen Ødegård

Som Solveig og Anitra

Mari Strand Ferstad

Som Begriffenfeldt med flere

Preben Hodneland

Som den magre med flere

Anders Dale

Musikere

Kenneth Ekornes – Slagverk
Gjermund Silset – Bass
Morten Michelsen – Treblås
Børge Are Halvorsen – Saksofon
Kristoffer Kompen – Trombone
Juhani Silvola – Gitar
Sjur Miljeteig – Komponist, trompet og programmerer
Simen Revholt – Komponist, konsertmester og tangent

KUNSTNERISK TEAM

Regissør: Sigrid Strøm Reibo
Musikalsk ansvarlig: Simon Revholt
Komponist: Edvard Grieg/Simon Revholt (akustisk)/Sjur Miljeteig (elektronisk)
Scenograf: Gjermund Andresen
Kostymedesign: Gjermund Andresen/Helena Andersson
Maskedesign: Helena Andersson
Koreograf: Oleg Gluschow
Dramaturg: Njål Helge Mjøs
Lysdesigner: Øyvind Wangensteen
Lyddesign: Simen Scharning
Tilrettelegging til dølamål: Håkon Sveen