Gå til hovedinnhold

Peer Gynt på Gålå

Få med deg årets store kulturopplevelse – på selve arnestedet! Til sommeren kan du oppleve Aksel Hennie i hovedrollen i Per-Olav Sørensens oppsetting av Peer Gynt på Gålå.

Pris fra
Tid
Sted
Dato
Kjøp billett

Velkommen til utendørsteater

Få med deg årets store kulturopplevelse – på selve arnestedet! Midt i storslått natur i Gudbrandsdalen fant Henrik Ibsen inspirasjon til sitt dramatiske, verdenskjente dikt «Peer Gynt». Selv om forestillingen har nesten 100 års historie, er den unik fra år til år. Til sommeren kan du oppleve Aksel Hennie i hovedrollen i Per-Olav Sørensens oppsetting av Peer Gynt på Gålå.

Bestill billetter

– Det er rekordmange som ønsker å oppleve den nye Peer Gynt på Gålå i Per-Olav Sørensens regi og med Aksel Hennie som Peer Gynt! Så nå haster det for alle som vil oppleve forestillingen men ikke har sikret seg billett, sier salgsansvarlig Livia Sauter i Peer Gynt AS.

– Jeg er ydmyk og overveldet, sier Aksel Hennie om å skulle dykke ned i Peers verden på Gålå.

Aksel Hennie er godt i gang med å sette seg inn i det han selv kaller Norges viktigste dikt, i Per-Olav Sørensens regi.

– Alle har et forhold til Peer Gynt. Det virkelige livs Peer er jo en du har hørt om, en du husker fra barndommen, en du har vært på fest med, men som du kanskje ikke kjenner. Jeg ser frem til å komme under huden på ham og se hva vi har til felles. Jeg er så klar for å gi ham en sjanse, sier Hennie.

Den erfarne skuespilleren ble lamslått da regissøren tok kontakt og spurte om han ville være med.

– Det er en drømmesituasjon. Jeg takker ikke nei til å få gjøre Peer Gynt, og i hvert fall ikke når det skjer i Per-Olav Sørensens regi og med Ellen Horn som veileder, sier en spent Hennie.

Åpne teatret opp

Han kommer til å legge sjela si i forestillingen.

– Som skuespiller er man åpen og sårbar og du må ofte ned i kjelleren, tørre å se hva som er der, undersøke hva man kan bruke i sin egen forståelse og tolkning i møte med teksten. Det kan være skremmende, man trenger folk man stoler på. Per-Olav Sørensens armkrok er et trygt sted, som jeg vet blir viktig når jeg skal gyve løs på dette, sier Hennie.

Han håper å få enda flere til å bli kjent med Ibsens Peer Gynt.

– Mitt største ønske som skuespiller er å åpne teateropplevelsen for opp for flere, gjøre teksten tilgjengelig slik at den når ut. Det er en oppgave som jeg elsker og som jeg er takknemlig for at jeg får bruke tiden min på.

Regissør Per-Olav Sørensen (Foto: Bård Gundersen)
Kunstnerisk leder i Peer Gynt AS Ellen Horn, regissør Per-Olav Sørensen og Peer Gynt i 2022 Aksel Hennie (Foto: Bård Gundersen)

Må klype meg i armen

Kunstnerisk leder på Gålå, Ellen Horn, er svært glad over teamet hun har sikret seg for neste års Peer Gynt forestilling på Gålå.

– Per-Olav har et sjeldent godt blikk og en særegen analytisk evne. Han er en erfaren regissør, en sterk autoritet med både en kraft og en særegen lytterevne. Dessuten har han en sterk inspirerende kraft, og er veldig god til å skape gode arbeidsmiljøer. Han er Norges beste teambuilder og en gledesspreder, sier Ellen Horn.

Like begeistret er hun over å ha sikret seg Aksel Hennie i rollen som Peer Gynt.

– Det er så jeg må klype meg i armen! Aksel Hennie er et unikt og strålende skuespillertalent jeg har fulgt siden han gikk ut av Teaterhøgskolen. Han innehar hele skalaen som en skuespiller skal ha. Han er følsom, varm, nær, klok, vill og sterk og gæern. Han har alle disse karakterene i seg.

Ibsens Peer Gynt er et kjerneverk. Stykket handler om Norge, det handler om å være menneske. At det i tillegg er satt i Gudbrandsdalen og inspirert av norske folkeeventyr, gjør at dette er en viktig del av verdenskulturarven vår, sier Horn.

– Det vi driver med på Gålå er å hele tiden undersøke denne teksten på nytt; gi den nye vinklinger, undersøke nye muligheter og sette den inn i nye sammenhenger. Jeg gleder meg allerede intenst til neste år, sier Horn.

Medvirkende

Aksel Hennie

Peer Gynt

Mimmi Tamba

Solveig m.fl. roller

Dennis Storhøi

Øystein Røger

Emilia Roosmann

Eivin Nilsen Salthe

Tom Styve

Ameli Agbota

Hans-Kristian Kjos Sørensen

Musiker

40 frivillige skuespillere

Ensemble

Kunsterisk team

Per-Olav Sørensen

Regissør

Geneviève Lizotte

Scenograf

Thea Bay

Koreograf

Kristian Eidnes Andersen

Komponist og lyddesigner

Oddfrid Ropstad

Kostymedesigner

Reidar A. Richardsen

Lysdesigner

Tonje Lie

Maskedesigner

Ellen Horn

Kunstnerisk leder i Peer Gynt AS

Eline Lysen Paulsen

Produsent

Hans-Kristian Kjos Sørensen

Musiker

Flere arrangementer

Ved korsveien

Kulturjournalist Hilde Sandvik i samtale med ulike gjester som setter Peer Gynt inn i et samtidsperspektiv.
Dato
6.-13. august

Peer Gynt-festen

Med Maren Lundby, Tinashe Williamson, Synne Vo, Mimmi Tamba, Dennis Storhøi m.fl
Dato
6. august