Jubileumsprogrammet er klart

Jubileumsprogrammet er klart
Med ulike arrangement hver dag i ti dager – i tillegg til Peer Gynt på Gålå, feirer vi at Ibsen gav oss dette ville og rike eventyret som så modig og frekt ironiserer over oss nordmenn.

«Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen (…)»
Disse ordene skrev Henrik Ibsen til forleggeren sin i København, og hvert eneste år prøver vi å minne folk på dette: At Peer har røttene sine her. Det var her han kom fra! For de fleste gudbrandsdøler er dette allmennkunnskap. Men av en eller annen mystisk grunn er ikke bakgrunnen for Ibsen sin «Peer Gynt» særlig kjent i resten av landet. Men for Ibsen har de lokale segnene vært viktige. Vi vet at han leste og brukte de segnene Asbjørnsen tegnet ned fra Gudbrandsdalen, som segnene om Bukkerittet, om Seterjentene og om Bøygen.

Og vi vet at han fikk høre enda mer om Per. Ibsen fikk stipend fra Staten for å finne «det norske» gjennom å samle folkeeventyr. Dette var en politisk føring Ibsen tok i mot med motvilje, og han leverte ikke i samsvar med bestillingen. Men de lokale segnene, det stadspesifikke med Dovre, Rondane og Gudbrandsdalen, spiller en rolle for å forstå Peer Gynt og Ibsen sine tema om det å ville forstå seg selv. Det gjør også stykket mer aktuelt å oppleve det ute i naturen her – hvor «handlingen finner sted».

Vårt behov for å mestre og temme naturen er kanskje enda sterkere i dag enn da den lokale Per sloss med Bøygen. Men naturen i oss og rundt oss vil alltid være større og mektigere enn vi forstår, og vil forstå – heilt fram til Dovre faller...

I år feirer vi 150 års jubileum for verket Peer Gynt. Og det gjør vi med et rikholdig og spennende program. Programpostene er sirlig planlagt og knytter oss enda sterkere til verket.

 

Del denne siden

Related Products

logo negativ

Sosiale medium

Følg oss på Facebook
Følg oss på YouTube
Følg oss på Instagram

af
aftenposten
gudbrandsdal-energi
sparebank1