Gå til hovedinnhold

Nye stjerneskuespillere klare til Peer Gynt på Gålå

Regissør Erik Ulfsby har plukket fra øverste hylle og fått med seg Ane Dahl Torp, Bjørn Sundquist, Svein Tindberg og Maria Kristine Hildonen til Peer Gynt på Gålå. Se video fra leseprøven!

Mads Ousdal kommer som kjent tilbake i tittelrollen som Peer Gynt på Gålå– 10 år etter at han sto på samme scenen som Peer Gynt for første gang.

Nå har regissør Erik Ulfsby klare fire nye skuespillere - og han har plukket fra øverste hylle:

To skuespillere som var med som henholdsvis profesjonell og frivillig skuespiller sist Ulfsby satte opp Peer Gynt på Gålå, og to som tross sin lange og prisvinnende karriere aldri før har spilt i Peer Gynt:

Ane Dahl Torp – Mor Åse
Svein Tindberg
– Knappestøperen
Bjørn Sundquist
– Dovregubben og Presten
Maria Kristine Hildonen
– Den Grønnkledde og Anitra

Tross sine lange, omfattende og prisvinnende skuespillerkarrierer både i film og på teater, debuterer både Ane Dahl Torp og Bjørn Sundquist som skuespillere i Henrik Ibsens Peer Gynt til sommeren. Regissør Erik Ulfsby er svært tilfreds med å ha fått dem med i Peer Gynt på Gålå - og det vil også bli første gang han og Bjørn Sundquist skal samarbeide på scenen.

Svein Tindberg er tilbake som Knappestøperen, samme rolle han spilte i forestillingen i 2014-16. Relasjonen mellom Peer Gynt (Mads Ousdal) og Knappestøperen (Svein Tindberg) var en sentral grunnplanke i forestillingen, og i videreutviklingen av forestillingen ønsker Ulfsby å bygge videre på dette. Tindberg spilte også Knappestøperen i Erik Ulfsbys regi i Peer Gynt på Det Norske Teatret med Toralf Maurstad i tittelrollen i 2018-19.

Maria Kristine Hildonen er ny som profesjonell skuespiller i Peer Gynt på Gålå, men har mange års erfaring som frivillig skuespiller i forestillingen. Hun var med i både Svein Sturla Hungnes og Erik Ulfsby sine forestillinger på Gålå. Hun steppet også inn på prøver som erstatter for Jakob Oftebro i Sigrid Strøm Reibos regi, da Oftebro grunnet brannskade ikke kunne spille i sollys. – Dette blir som å komme hjem, sier Hildonen, som har fullført sin skuespillerutdanning og nå er ansatt ved Nationaltheatret. Hun vant i år sin første Heddapris for beste kvinnelige medspiller for rollen som Nina i «Døden på Oslo S». Nå skal hun spille datteren til Bjørn Sundquist, som har vunnet både Heddas ærespris og Amandakomiteeens ærespris.

Erik Ulfsby, Mads Ousdal og resten av laget fikk strålende kritikker for sine forestillinger i perioden 2014-2016. Arbeidet med neste års nye forestilling er allerede godt i gang, og hele det kunstneriske laget som var med sist er med igjen: Arne Nøst (scenograf), Kjetil Bjerkestrand (musikalsk ansvarlig), Christina Lovery (kostymedesigner), Belinda Braza (koreograf), Torkel Skjærven (lysdesigner), Simen Scharning (lyddesigner) og Njål Helge Mjøs (dramaturg).

- Vi vil bruke kunnskapen og erfaringene fra sist til å utvikle en helt ny versjon som vi håper vil både berøre og underholde mange. Vi gleder oss enormt, sier regissør Erik Ulfsby. - Å få gjøre Peer Gynt på Gålå har vært blant det viktigste jeg har fått gjøre i mitt kunstneriske virke. Å arbeide med en så enestående tekst, i slike omgivelser, og med så mange fantastiske involverte folk gjør stort inntrykk på alle som er så heldige å få oppleve det. Hver eneste august har jeg kjent draget fra fjellet, og det har vært flott å se så mange ulike versjoner de siste årene, fortsetter Ulfsby.

Ytterligere to profesjonelle skuespillere lanseres vinteren 2024, i rollene som bl.a. Begriffenfeldt og Solveig. Det skal også være med ca. 50 frivillige skuespillere.

Les mer og bestill billett

Se rykende ferske bilder fra første leseprøve her, og innslag på NRK under bildene:

Skjermdump fra tv.nrk.no