Gå til hovedinnhold

Peer Gynt på Gålå

10 år etter at han sto på scenen som Peer Gynt på Gålå for første gang, er Mads Ousdal tilbake. Hele det kunstneriske laget med regissør Erik Ulfsby i spissen som sto bak den forrige suksessforestillingen er med.

Pris fra
Tid
Sted
Dato
Kjøp billett

Vi vil bruke kunnskapen og erfaringene fra sist til å utvikle en helt ny versjon som vi håper vil både berøre og underholde mange. Vi gleder oss enormt, sier regissør Erik Ulfsby.

Erik Ulfsby, Mads Ousdal og resten av laget fikk strålende kritikker for sine forestillinger i perioden 2014-2016. Arbeidet med neste års nye forestilling er allerede godt i gang.

- Å få gjøre Peer Gynt på Gålå har vært blant det viktigste jeg har fått gjøre i mitt kunstneriske virke. Å arbeide med en så enestående tekst, i slike omgivelser, og med så mange fantastiske involverte folk gjør stort inntrykk på alle som er så heldige å få oppleve det. Hver eneste august har jeg kjent draget fra fjellet, og det har vært flott å se så mange ulike versjoner de siste årene, sier regissør Erik Ulfsby.

Bestill billetter til Peer Gynt på Gålå 2024

Ousdal gleder seg

- Å bli spurt om å gjøre Peer Gynt er et privilegium som man takker ja til med ærefrykt. Blir man spurt om å gjøre Peer Gynt igjen, ja da er det ingen vei utenom dessverre, sier Mads Ousdal.

Både Ulfsby og Ousdal har kjent på en spesiell følelse hver sommer i månedsskiftet juli/august. Begge har lengtet tilbake til Gålå.

-Det er nesten slik at vi har kjent det i lufta, og vi har tekstet til hverandre om det. Jeg kjenner det i kroppen at nå er det dags igjen. Dette blir veldig gøy, og jeg håper vi få se igjen mange av de frivillige som også var med sist, sier Mads Ousdal.

Selv om det er 10 år siden sist han spilte Peer Gynt, har ikke Ousdal glemt all teksten. - En sånn bolk som Peer Gynt det lagrer seg ett eller annet sted. Så om det ikke blir lett, så blir det i alle fall gøy å se om den kan hentes frem igjen, sier han.

- Trodde nesten ikke det var sant!

Det er første gang en tidligere produksjon inviteres tilbake for å videreutvikle sin Peer Gynt-oppsetning. Kunstnerisk leder Ellen Horn trodde nesten ikke det var sant da hun oppdaget at Erik Ulfsby kunne tenke seg å komme tilbake.

- At Erik Ulfsby kunne tenke seg å komme tilbake for å trenge enda dypere inn i Peer Gynts univers, var noe jeg oppdaget nesten ved en tilfeldighet. Jeg trodde nesten ikke det var sant. Men at Mads og Erik begge vil komme tilbake, de som kjenner sin Peer Gynt forlengs og baklengs fra før, sier noe om det kunstneriske jordsmonnet vi har dyrket frem på den magiske utendørsscenen vår på Gålå. Det inspirerer kunstnere av ypperste klasse. Det gjør meg veldig stolt, og det er bare å glede seg. Jeg vet at hele Peer Gynt-familien vil ta imot dem med åpne armer!, sier Ellen Horn, kunstnerisk leder i Peer Gynt AS.

- Jeg gleder meg stort til å fortsette reisen inn i dette uendelige potensialet av tekst og natur. Hvis det er en tekst man kan jobbe med flere ganger i livet, så er det Peer Gynt. Vi vil bruke det vi gjorde i årene 2014-16 som utgangspunkt og springbrett for den nye versjonen. Forhåpentlig kan vi åpne ennå noen dører inn i dette mesterverket av en tekst, sier Ulfsby

Som Mads Ousdal gleder også regissør Erik Ulfsby seg til å jobbe med frivillige.

– Noe av det jeg virkelig gleder meg til er å treffe igjen noen av de flotte frivillige vi hadde gleden av å jobbe med sist, og bli kjent med nye. Det er en avgjørende og vital del av prosjektet at det er med så mye kraft fra frivillige i alle funksjoner på, rundt og bak scenen. Det er noe av det som gjør det helt magisk for oss som kommer til Gålå for å sette opp Peer Gynt, sier Erik Ulfsby.

Bergtok publikum

Anmeldere og publikum lot seg begeistre og imponere av Mads Ousdals tolkning sist han spilte Peer Gynt på Gålå.

- Mads Ousdal røsket Peer Gynt opp med rot med en makeløs urkraft da han spilte rollen på Gålå sist - og han bergtok publikum. Siden den gang har han spilt en gullrekke av andre krevende hovedroller, på teater, film og tv, og er en svært erfaren skuespiller. Men han har aldri lagt skjul på at rollen som Peer Gynt på Gålå betydde noe helt spesielt for ham, og han har holdt kontakten med stedet og menneskene her hos oss i år etter år. Vi gleder oss veldig til å ha ham tilbake, sier Ellen Horn.

(artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Det samme kunstneriske laget er tilbake

Erik Ulfsby har fått med seg det samme kunstneriske laget som han hadde med seg sist han satte opp Peer Gynt på Gålå. Det består av Arne Nøst (scenograf), Kjetil Bjerkestrand (musikalsk ansvarlig), Christina Lovery (kostymedesigner), Belinda Braza (koreograf), Torkel Skjærven (lysdesigner), Simen Scharning (lyddesigner) og Njål Helge Mjøs (dramaturg).

- Jeg er veldig glad for å ha med meg det samme sterke kunstneriske laget jeg jobbet med sist. Det er lett å bygge videre når man vet hva man gjorde sammen. Dette er en helt super gjeng som alle gleder seg til å komme tilbake til Gålå, sier Erik Ulfsby.

Gjest under Byfesten neste helg

De som er nysgjerrige på å høre mer om Mads Ousdal sine tanker om å komme tilbake som Peer Gynt på Gålå, kan møte ham på Vinstra allerede fredag 1. september. Da er han gjest i talkshowet BYnight i Vinstra Park.

Bestill billetter til Peer Gynt på Gålå 2024

Kunstnerisk lag Peer Gynt på Gålå 2024

Av Henrik Ibsen
MUSIKK: Edvard Grieg/Kjetil Bjerkestrand
REGISSØR: Erik Ulfsby
MUSIKALSK ANSVARLIG: Kjetil Bjerkestrand
SCENOGRAF: Arne Nøst
KOSTYMEDESIGNER: Christina Lovery
KOREOGRAF: Belinda Braza
LYSDESIGNER: Torkel Skjærven
LYDDESIGNER: Simen Scharning
DRAMATURG: Njål Helge Mjøs
PRODUSENT: Eline Lysen Paulsen
ARRANGØR: Kulturfestivalen Peer Gynt

Anmeldelser

Mads Ousdal fikk strålende anmeldelser sit han spilte Peer Gynt på Gålå i Erik Ulfsbys regi i 2014-16. Når det kunstneriske laget og Mads Ousdal kommer tilbake 10 år etter, ønsker de å skape en ny forestilling med den forrige versjonen de skapte som springbrett. Les artikler fra lanseringen av Peer Gynt på Gålå 2024 her: