Gå til hovedinnhold

Peer Gynt-toget er på skinnene

Den 3. mai sendte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård Peer Gynt-toget ut på sin jomfrutur langs Dovrebanen. Der skal det nå kjøres av SJ Norge daglig til 15. august. Se video og bilder av Peer Gynt-toget og av lanseringen her!

Se video fra lanseringen av Peer Gynt-toget 3. mai

Film: Frys film og Bård Gundersen. Redigering: Bård Gundersen.

Offisiell åpning av Peer Gynt-toget på Oslo S

Det var en spent gjeng som ventet på Oslo S onsdag 3. mai for å se Peer Gynt-toget for første gang - og som brøt ut i spontan applaus når det ankom! Samferdselsminister Jon-Ivar Nygaard foretok den offisielle lanseringen, og det var taler ved Rikke Lind (adm.dir i SJ Norge AS), Maalfrid Brath (styreleder i Peer Gynt AS), Aase Marthe J. Horrigmo (direktør for reiseliv i Innovasjon Norge) og Ole Michael Bjørndal (fagdirektør næringspolitikk i NHO Reiseliv). Kunstnerisk leder i Peer Gynt AS, Ellen Horn, ledet programmet og Marie Klåpbakken spilte vakker musikk for oss.

"På Dovrebanen drives togene av klimavennlig strøm, ikke av kull som på Ibsens tid. Uansett tror jeg han hadde satt pris på å kunne ta tog gjennom Gudbrandsdalen, gå av på Vinstra stasjon, se Peer Gynt-oppsetningen på Gålå og ta toget videre til Trondheim.
Jeg både håper og tror at mange reisende velger å ta det flotte Peer-Gynt-toget i sommer. Jeg vil ønske både SJ Norge og Kulturfestivalen Peer Gynt lykke til!"
sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygaard blant annet i sin tale før han klippet snoren og lanserte Peer Gynt-toget for åpnet. Du kan lese hele talen hans her.

Peer Gynt-toget kjøres av SJ Norge på Dovrebanen daglig fra 3. mai til 15. august. 4. og 11. august settes det også opp som direktetog fra Oslo/Lillestrøm/Hamar til Peer Gynt på Gålå med retur samme dag. Les mer om chartertoget her.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

"Velkommen om bord i Peer Gynt-toget som skal ta oss gjennom Dovregubbens rike..."

...lød det over høyttaleren da Peer Gynt-toget rullet ut fra Oslo S for første gang onsdag 3. mai kl. 10.02. Om bord var en rekke inviterte gjester, og passasjerer som hadde bestilt seg ordinær togbillett.

Underveis på togturen fikk inviterte gjester servert Peer Gynt-matboksen fra Annis pølsemakeri og høre Sverre Mørkhagen fortelle om Henrik Ibsens viktigste Norgesreise i 1862. Alle passasjerer på toget fikk servert ferske kanelsnurre fra Bakeriet i Lom av Hev Ringebu.

Da toget ankom Ringebu stasjon ble det hilst velkommen av grønnkledde dansere fra 6. klasse ved Ringebu skole, før Den grønnkledde (danser Marthe Dahlen Myhre) gikk om bord og beveget seg undrende gjennom toget.

Frode Jacobsen fra Tog24.no var med og har skrevet en flott reportasje fra lanseringen.

Les reportasje med bilder på Tog24.no her

Stor folkefest på Vinstra

Da toget ankom Vinstra stasjon kl. 13.25 var det til musikk fra Dovregubbens Hall og 60 dansende elever fra Barhaug og Sødorp skole koreografert av Juliane Bay/Loftet Dansestudio.

Det var stor stas at mange hadde møtt opp for å ønske toget velkommen!

Trombonegruppa fra Fossajazz spilte, våre ambassadører SpareBank 1 Gudbrandsdal og Gudbrandsdal Energi Holding serveret boller, saft og kaffe til alle. Kunstnerisk leder Ellen Horn ledet oss gjennom programmet. Det var taler ved Anne Marie Olstad (ordfører i Nord-Fron kommune), May Brit Støve (adm.dir. i Peer Gynt AS), og Ole Tvete Muriteigen (leder for Regionrådet i Midt-Gudbrandsdal).

Lanseringsfesten fortsatte med en sofaprat i Nord-Fron bibliotek, ledet av Ellen Horn. Gjester i sofaen var Rikke Lind, Maalfrid Brath, Håkon Sveen og Per Ivar Kleiven, og elevbedrifta Etterklang fra Vinstra videregående skole spilte for oss.

Takk til alle som var med og bidro til en flott lanseringsfest for Peer Gynt-toget!

Kulturfestivalen Peer Gynts ambassadører er Sparebank 1 Gudbrandsdal, Gudbrandsdal Energi Holding og AF Gruppen.

Prosjektet er støttet av Regionrådet for Midt-Gudbrandsdal.

Unikt samarbeid

Peer Gynt-toget er et unikt samarbeid mellom kulturfestivalen Peer Gynt og SJ Norge. Et togsett med fire vogner er foliert som «Peer Gynt-toget» med bilder fra det spektakulære utendørsteateret Peer Gynt på Gålå, sitater fra Henrik Ibsens Peer Gynt og kulturfestivalens profil.

Dette er det første gang en privat aktør får muligheten til å foliere et helt togsett.

- Vi er utrolig stolte over å kunne presentere dette unike samarbeidet som har vært preget av entusiasme og «få-til-vilje» fra første dag, administrerende direktør i Peer Gynt AS May Brit Støve - Kulturfestivalen Peer Gynt foregår ute i naturen, og vi har lenge ønsket å tilby gjestene våre et transportalternativ som gir minst mulig avtrykk i naturen som vi er så avhengige av. Med dette samarbeidet har vi fått mer enn vi kunne drømme om, fortsetter Støve.

-Vi er både stolte og glade over dette samarbeidet! Vi kjører 6 tog hver vei mellom Trondheim – Oslo hver dag, og dette gir gode muligheter for mange til å reise med tog når de skal oppleve utendørsteateret Peer Gynt på Gålå, sier administrerende direktør i SJ Norge Rikke Lind.

Målet med samarbeidet er å få flere til å reise klimasmart, både til kulturfestivalen Peer Gynt og på strekningen Oslo-Trondheim ellers. Ved at to sterke nasjonale merkevarer samarbeider og anbefaler toget som reisemåte vil det forhåpentligvis føre til økt togtrafikk og dermed spare miljøet for klimagassutslipp.

Hele 86 % av de 30.000 besøkende til kulturfestivalen Peer Gynt har bostedsadresse utenom Gudbrandsdalen. De aller fleste fra Østlandet, men også noen fra Trøndelag og andre steder nord for festivalen. Festivalen har stort fokus på bærekraft, og er sertifisert som «Miljøgodkjent arrangement». De aller fleste har inntil nå kommet til festivalen med egen bil.

Peer Gynt-toget skal fortsette Skitoget-suksessen

Peer Gynt-toget overtar skinnene etter Skitoget, som ble en ubetinget suksess i sin første sesong. Siden gjenåpningen av Kvitfjell togstasjon den 11. desember i fjor, har SJ Norge solgt hele 5696 seter til eller fra Kvitfjell stasjon. Det tilsvarer over 28 fulle tog med reisende.

– Dette viser at hvis produktet er bra, velger mange bort bilen. Vi tar dette som et tegn på at folk ønsker å reise klimasmart så lenge forholdene legges til rette og vi tar kundene på alvor, sier Rikke Lind, direktør i SJ Norge. Med det gode samarbeidet vi har med kulturfestivalen Peer Gynt, føler jeg meg sikker på at også Peer Gynt-togene vil bli en like stor suksess som Skitoget, og dette gleder jeg meg til, avslutter Lind.