Gå til hovedinnhold

Video og podcast med Erik Ulfsby

Påtroppende kunstnerisk leder for kulturfestivalen Peer Gynt, Erik Ulfsby, har vært gjest hos Bergljot Geist i Ibsens salong. Se video eller hør podcast her!

Erik Ulfsby gjest i Ibsens salong

Du kan se samtalen som video under.

Hør samtalen som podcast her

Ibsens salong er en podcast om Henrik Ibsen produsert av IBSEN Museum & Teater i Oslo.

Intervjuer: Bergljot Geist
Opptak: Christian Andre Strand og Stian Nybru
Redigering og foto: Stian Nybru
Musikk: Alexander Lindbäck

Erik Ulfsby tar over som kunstnerisk leder for Kulturfestivalen Peer Gynt fra 2025. Han overtar stillingen etter Ellen Horn, som har hatt det kunstneriske ansvaret for festivalen de siste seks årene, fra 2019-24.

Under kan du se video og tekst fra tidligere i vinter da Erik Ulfsby ble lansert som ny kunstnerisk leder.

- Når vi skal erstatte en kunstnerisk leder av det formatet Ellen Horn har representert gjennom snart seks år, måtte vi velge fra øverste hylle. Øverst på ønskelisten var en av våre mest respekterte og anerkjente ledere innenfor teater i Norge i dag, nemlig Erik Ulfsby. Når han nå har takket ja til stillingen, er vi helt sikre på at Kulturfestivalen Peer Gynt kan fortsette reisen sin mot nye kunstneriske høyder, sier May Brit Støve som er administrerende direktør i Peer Gynt AS. - Med Erik Ulfsby får vi en kunstnerisk leder med teft for de store formatene. I de tidligere samarbeidene vi har hatt har han bevist at han behersker «kultur i natur». Publikum vil bli røsket i, om det er med Rondane som bakteppe, i nye Vinstra Park eller om det er vakre Gålå som er rammen, sier Støve.

- Sa ja med en gang

- Da jeg fikk spørsmålet om å overta som kunstnerisk leder etter Ellen Horn sa jeg ja med en gang, for det synes jeg hørtes så utrolig fint ut, sier Erik Ulfsby. - Jeg er imponert over arbeidet som har vært gjort, og gjøres rundt Peer Gynt på Gålå over lang tid. Det har vært utrolig flott å se så mange sterke forestillinger og aktører løfte frem Ibsens mesterverk, i sine rette omgivelser. Det er blitt en av landets mest attraktive kunstneriske arenaer, og man kan velge kunstneriske krefter fra øverste hylle. Det er et fantastisk utgangspunkt. Jeg vil bygge videre på dette, og har selvsagt også ambisjoner å kunne finne på noen nye ting etter hvert, fortsetter Ulfsby.

Vil finne den rette balansen mellom tradisjon og fornyelse

Når Erik Ulfsby trer inn i rollen som kunstnerisk leder for Kulturfestivalen Peer Gynt, er han opptatt av å finne den rette balansen mellom tradisjon og fornyelse. – Her er det ting av stor verdi som helt åpenbart skal tas vare på. Og så er det selvfølgelig også helt nødvendig at man fornyer og tar festivalen inn i en ny tid. Det er et utrolig arbeid som er lagt ned av mye folk over tid, og det å få bygge videre på det og ta det inn i en tid som også rommer et jubileum gleder jeg meg også veldig til.

Erik Ulfsby har, når året er omme, vært teatersjef ved Det Norske Teatret i 14 år. Han beskriver det å være teatersjef ved et stort teater med masse forestillinger og ansatte som både en glede og et privilegium, og også et stort ansvar. - Nå gleder jeg meg til å kunne bruke tiden min på en annen måte fra 2025. Å være kunstnerisk leder for Kulturfestivalen Peer Gynt gir meg muligheten til å bruke ledererfaringen min, men innenfor et mer konsentrert kunstnerisk format. Jeg kjenner både teksten, folkene og omgivelsene godt og gleder meg til å jobbe videre med alt og alle, sier Erik Ulfsby.

Ulfsby også tilbake som regissør for Peer Gynt på Gålå i 2024-25

Høsten 2023 kunne kunstnerisk leder Ellen Horn begeistret fortelle at hun har invitert Erik Ulfsby tilbake til Gålå for å sette opp en videreutviklet versjon av sin suksessforestilling av Peer Gynt på Gålå, med Mads Ousdal i tittelrollen. 10 år etter at han satte den opp sist i 2014-16, kommer Ulfsby tilbake sammen med det samme kunstneriske laget som var med sist. Tilbake er også Mads Ousdal (Peer Gynt) og Svein Tindberg (Knappestøperen). Nye i ensemblet er Ane Dahl Torp (Mor Åse), Bjørn Sundquist (Dovregubben og Presten) og Maria Kristine Hildonen (Den Grønnkledde og Anitra). Ytterligere to skuespillere lanseres senere i vinter, i rollene som Solveig og Begriffenfeldt. På scenen står også 50 frivillige skuespillere.

- Jeg gleder meg stort til å fortsette reisen inn i dette uendelige potensialet av tekst og natur. Hvis det er en tekst man kan jobbe med flere ganger i livet, så er det Peer Gynt. Vi vil bruke det vi gjorde i årene 2014-16 som utgangspunkt og springbrett for den nye versjonen, og gleder oss enormt. Forhåpentlig kan vi åpne ennå noen dører inn i dette mesterverket av en tekst, sier Ulfsby.

Ser fram mot dobbelt jubileum i 2028

Kulturfestivalen Peer Gynt skal feire sitt 100-årsjubileum i 2028, samme år som den internasjonale feiringen av Ibsens 200-års dag. - Med Ulfsby på laget er jeg sikker på at vi både i oppløpet mot og under jubileet vil befeste vår posisjon som en viktig forvalter av Ibsen dramatikk, og som en av Norges mest spektakulære sceneopplevelser, sier May Brit Støve.

Erik Ulfsby sier jubileet gir både ekstra motivasjon og mange muligheter. - Jeg både håper og tror vi kan få til mye i samarbeid med andre relevante aktører, og bidra til åløfte både festivalen og Ibsens enestående tekst ennå høyere i folks bevissthet. Men aller først gleder jeg meg til å lage ny forestilling allerede denne sommeren, i godt samarbeid med Ellen Horn og et fantastisk lag av profesjonelle og frivillige, avslutter Ulfsby.

Ellen Horn legger fram festivalprogrammet for 2024 i slutten av januar

Ellen Horn har allerede presentert hvem hun har engasjert i de to store produksjonene Peer Gynt på Gålå og Høgfjellskonserten Ved Rondane i 2024. I slutten av januar er hun klar til å presentere det komplette programmet for årets festival, som blir den siste hun er kunstnerisk leder for. Og hun lover at de gjenstående programpostene byr på kunstnere i toppklasse og nye, spennende samarbeid.

- Ellen Horn har gjennom sine kunstneriske valg gjennom seks år vist oss at Ibsens Peer Gynt er mer relevant enn noen gang. Både på scenen i ulike former, og ved å bringe fram samtaler om viktige temaer. «Samarbeid» er Ellens mantra, og hun har evnet å få til samarbeid både mellom kunstnere og på tvers av bransjer og utrykk. Dette har gitt ny innsikt og magiske opplevelser i hennes år som kunstnerisk leder, sier May Brit Støve.

- Jeg er veldig stolt over de kunstneriske valgene jeg har tatt i årene som kunstnerisk leder for Kulturfestivalen Peer Gynt, og jeg er nå stolt over å kunne gi stafettpinnen videre til en av Norges fremste teaterprofiler, sier Ellen Horn.