Gå til hovedinnhold

Omoss

Kulturfestivalen
Peer Gynt

Den spektakulære kulturfestivalen Peer Gynt arrangeres årlig i begynnelsen av august. Den er et møte mellom den lokale segnfiguren Per og Ibsens Peer. Vår visjon er: «Oss ska røske ti de».

Med visjonen «Oss ska røske ti de» ønsker vi at du skal bli beveget og beriket. Og reise hjem med minner som skal følge deg resten av livet. Med dette i bakhodet, skal vi produsere kulturopplevelser av høyeste kvalitet.

Peer Gynt blir regnet som et mesterverk i verdenslitteraturen. Helt siden det ble skrevet i 1867 har det berørt og utfordret lesere og publikum. Dramaet rører ved de eksistensielle spørsmålene i livet og utfordrer til refleksjon og ettertanke. Den lokale Per blir på mange måter et eksempel og et uttrykk for det universelle og allmennmenneskelige, slik det kommer fram i Ibsens Peer Gynt.

For Peer Gynt as er naturen en viktig del av scenografien, og dette kommer til uttrykk gjennom alle våre aktiviteter.

«Hvor utgangspunktet er som galest, blir titt resultatet originalest»

Akkurat som Ibsens Peer har og selskapet Peer Gynt en brokete og fargerik historie. Det starta med det som siden har blitt regnet som grunnpillaren i selskapet – Peer Gynt-stemnet. Etter initiativ fra frøningen Pål Kluften ble det første stemnet arrangert i 1928, som en hundreårsmarkering av Henrik Ibsens fødsel. Det neste stemnet ble arrangert i 1932, som ei 200-årsmarkering etter Peder Olsson Hages fødsel. Sidan 1967, som en hundreårsmarkering av Ibsens brev til København, har Peer Gynt-stemnet blitt arrangert årlig.

Fra 1967 var det den store frivillige innsatsen som holdt liv i stemnet, og fortsatt er den frivillige innsatsen og det lokale engasjementet en hjørnestein i Peer Gynt-satsingen i Gudbrandsdalen.

Det var i 1989 stemnet antok en ny form, med scenekunst som fokus. Fra dette året ble Peer Gynt ved Gålåvatnet en forestilling som til nå er besøkt av over 370.000 gjester.

«Kommer ikke kjernen snart for en dag?»

Våren 2004 skiftet selskapet navn til Peer Gynt as. Tre år senere fikk Peer Gynt-stemnet knutepunktstatus og en ny strategiplan for selskapet ble utformet – en strategi som spisser virksomheten mot det som er vår kjerne – Peer Gynt – Henrik Ibsens litterære Peer, og vår egen lokale Per fra Gudbrandsdalsk fortellertradisjon.

Våren 2008 kom Dyreparken Utvikling as inn på eiersiden i Peer Gynt as, og overtok 50% av aksjene i selskapet.

I 2013 tok selskapet en ny vending. Etter en 25 år lang suksess for Peer Gynt ved Gålåvatnet med regi av Svein Sturla Hungnes, valgte selskapet ny kunstnerisk leder og ny regissør. Iren Reppen ble ansatt som ny kustnerisk leder i 2013. Selskapet tok med seg all erfaring og ga Peer Gynt-stemnet en ny livskraftig Peer Gynt ved Gålåvatnet i 2014, med regi av Erik Ulfsby. Etter tre års suksess med den forestillingen, med Mads Ousdal som Peer Gynt, var det i 2017 premiere på en ny versjon av Peer Gynt på Gålå. Denne gang med regi av Sigrid Strøm Reibo, og far og sønn Nils Ole og Jakob Oftebro delte rollen som Peer Gynt. I 2018 overlot Iren Reppen stafettpinnen som kunstnerisk leder til Ellen Horn.
I 2019 var det igjen klart for en ny versjon av Ibsens «Peer Gynt» på Gålå, med Marit Moum Aune som regissør og Pål Christian Eggen i rollen som Peer Gynt. Forestillingen måtte avlyses i 2020 grunnet korona-panddemien, men i 2021 kunne endelig publikum samle seg igjen for å se den kritikerroste forestillingen på Snøhettas vannspeil.

I 2022 er det igjen klart for en hellt ny tolkning. Denne gang med Aksel Hennie som Peer Gynt i Per-Olav Sørensens regi.

I tillegg til teaterforestillingen Peer Gynt utendørs på Gålå arrangerer selskapet Høyfjellskonsert med Rondane som bakteppe, debattarenaer, utstillinger og teknologiske opplevelsesprodukter som alle tolker Henrik Ibsens verdenskjente skikkelse Peer Gynt, inn i vår tid.

Selskapet er eid av private aksjonærer og kommuner, og omsetter årlig for drøyt 25 mill. Festivalen når et publikum på rundt 30 000 fra inn og utland.

Peer Gynt AS har kontorsted på Vinstra, midt i Peer Gynts rike Gudbrandsdalen, midt mellom Rondane og Jotunheimen.

Om kulturfestivalen Peer Gynt 2022

Vi er stolte og glade for å kunne åpne portene og ønske velkommen til Kulturfestivalen Peer Gynt 2022, med ny oppsetning og nytt festivalkonsept.

Hva er det med Peer Gynt? Hvorfor fornye en så tradisjonsrik tekst? Og et så vellykket konsept? Må dere tukle med Peer Gynt?

Svaret er både ja og nei. For oss handler det om å utforske den uuttømmelige kilden til innsikt som verket Peer Gynt er, for å finne ut enda mer av oss selv, forstå hvem vi er og om livene vi lever.

I år har en av Norges mest anerkjente og produktive filmregissører fått ansvaret for forestillingen Peer Gynt på Gålå, Per-Olav Sørensen. Med seg har han et kunstnerisk drømmelag. Vi ser frem til å få oppleve deres tolkning, og dele den med publikum.

Verden forandrer seg. Da Henrik Ibsen kom vandrende gjennom Gudbrandsdalen i 1862 – før han forlot fedrelandet og reiste til Roma i 1864 – var det også krig i Europa. Gjennom Peer Gynt uttrykker han følelser vi alle kan kjenne igjen i dag: skam, fortvilelse, utilstrekkelighet, overmot, ensomhet og lengsel. Men også livskraft, humor, kjærlighet og ømhet.

Vi ønsker dere hjertelig velkommen. Målet med kulturfestivalen er å utvide sanseopplevelsen, og invitere til nye opplevelser, samtaler, utstillinger og konserter som gir større innsikt og dypere forståelse hos både nye og gamle gjester.

Og Aksel Hennie har gått fullt helt inn i arbeidet med hovedrollen. All in. Han lover å presentere Peer Gynt med et språk alle kan forstå.

Hjertelig velkommen!

Beste hilsen fra

May Brit Støve (adm. direktør) og Ellen Horn (kunstnerisk leder)

Ellen Horn (kunstnerisk leder) og May Brit Støve (administrerende direktør) i Peer Gynt AS