Gå til hovedinnhold

Heil ved

Sagprosaforestillingen «Heil ved» er basert på Lars Myttings bok og med musikk av Stein Torleif Bjella. Suksessforestillingen er sett av over 26.000 på Det Norske Teatret. Nå tar regissør Erik Ulfsby forestillingen med seg ut i naturen, og hjem til Lars Myttings hjembygd Ringebu under Kulturfestivalen Peer Gynt 2025.

Pris fra
Tid
Sted
Dato

Suksessforestillingen er sett av over 26.000 på Det Norske Teatret. Nå tar regissør Erik Ulfsby forestillingen med seg ut i naturen, og hjem til Lars Myttings hjembygd Ringebu under Kulturfestivalen Peer Gynt 2025. Med på scenen blir Lars Mytting, Stein Torleif Bjella og skuespillerne Jon Bleiklie Devik, Frode Winther og Oddgeir Thune. Og en traktor, ei brakke, motorsager, økser og et tre som felles og blir til stabla ved i løpet av forestillinga.

- Vedarbeid foregår selvfølgelig normalt sett utendørs. Nå får forestillingen også kommet seg ut, og det syns jeg er morsomt. Svært fint er det også at den kommer til Ringebu, til hjembygda mi, sier Lars Mytting.

Lars Mytting skal selv være med i forestillingen når den kommer til Ringebu Prestegard, slik han også er i tre forestillinger på Det Norske Teatret i høst.

En hyllest til det manuelle, litt stille arbeidet

- Dette er en forestilling som feirer det å være dugende - men også gir plass til de som ikke er helt dugandes - og det manuelle, litt stille arbeidet. Det arbeidet som kanskje ikke er så mye hedret i den kolossalt digitale verden vi lever i, sier Lars Mytting.

Fra boksuksess til teatersuksess med flere menn i publikum

Lars Myttings sakprosabok «Hel ved» som ble utgitt i 2011 ble en stor suksess som er oversatt til 22 språk. Det var det ikke mange som trodde, sier Lars Mytting:

- «Hel ved» er jo den boka som var litt umulig og ingen trodde skulle bli noe av, men som fikk mange lesere. Så gjorde Det Norske Teatret noe veldig vågalt og tok den til scenen, sier Lars Mytting.

Teaterforestillingen i Erik Ulfsbys regi ble også en stor suksess, og er nå sett av over 26.000 publikummere på Det Norske Teatret. - Lars Mytting er en av nåtidens store forfattere. Han har et rikt forfatterskap og et forteller-gen som er helt sjeldent. Det er ikke ofte man lager teater av sakprosa, eller sagprosa som vi kaller det, men Lars har en tone og en måte å fortelle på som treffer veldig bredt, sier Erik Ulfsby.

Også publikum i salen skiller seg ut fra andre teaterforestillinger forteller han: - Det som har vært gøy med denne forestillingen er at det har vært så mye menn i salen. Noen av dem har aldri tidligere vært i teater. Mer enn 50% av publikum på denne forestillingen har vært menn, og det ser man svært sjelden i teateret, sier Erik Ulfsby. Nå håper han Gudbrandsdølene også vil kjenne seg igjen i og sette pris på gleden og roen i «Heil ved» når den kommer til Ringebu.

- Kom i bevernylon og vernebukse!

Publikum som kommer for å se Heil ved på Ringebu Prestegard i august trenger ikke å lete fram penklærne sier Lars Mytting: Hel ved er ei bok for de som sliter ut fire vernebukser for hvert sett med penklær de kjøper. Det er det bare å føre videre hvis dere vil komme på denne forestillingen, for her trenger man ikke å pynte seg eller lure på hva man skal ha på seg. Man kan gå i bevernylon, vernebukse og slagstøvler. Synes dere det er litt ille, så bare kom i gamle, trange dressjakker og stygge slips. For dette er dagen for de som heller gjør virket sitt ute enn de som liker seg i stuevarmen, sier Lars Mytting.

Vedmann og musiker Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella har skrevet musikken og er også selv med i forestillingen. - En ting er musikeren Bjella, men også vedmannen og gårdbrukeren Bjella vet hva det er snakk om. På Det Norske Teatret er det hans traktor, brakke og veldig mye av hans verden på scena. Han har vært hode og hale på det hele, sier Erik Ulfsby. - Når Stein Torleif Bjella kommer til Ringebu må vi få til samarbeid med noen som kan låne ham en traktor, fortsetter han.

Praktisk informasjon

Forestillingen er utendørs og det er unummererte plasser. Ta med lav stol eller sitteunderlag.

God fornøyelse!

Ringebu Prestegard

Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Ringebu Prestegard også i 2025.

Vi anbefaler publikum å komme i god tid før forestillingen for å besøke utstillingene og Prestegardshagen med rundt 170 (!) ulike typer roser. Det er åpen kafe med salg av hjemmebakte kaker pyntet med blomster fra hagen.

Mer informasjon om prestegarden og praktisk informasjon finnes her: https://ringebustavkirke.no/