Gå til hovedinnhold

Høgfjellskonserten Ved Rondane

Mektig musikk møter mektig natur under den årlige Høgfjelllskonserten Ved Rondane. Ta plass i lyngen, og få med deg en unik konsert med Rondanemassivet som kulisse.

Pris fra
Tid
Sted
Dato
Kjøp billett

Medvirkende i 2023 er ikke offentliggjort. Under kan du lese om konserten i 2022.

Øivind Berghs minnepris tildeles Alma Serafin Kraggerud

Under Høgfjellskonserten Ved Rondane får 15-årige Alma Serafin Kraggerud overrakt Øivind Berghs minnepris. Hun kvitterer for prisen med å spille sammen med KORK.

Les mer om juryens begrunnelse og om Alma Serafin Kraggerud lenger ned i artikkelen.

Til tross for sin unge alder, har er tenåringen fra Jar allerede en erfaren solist og komponist. Ifølge NRK begynte hun å spille som 5-åring, og hun opptrådte som solist med KORK som 9-åring. SIden har hun hatt en rekke soistoppdrag med en rekke orkester, gjestet flere festivaler, og vunnet en rekke priser. Hun komponerer også, og har fått Ånun Lund Rejs pris for sin kreativitet som både komponist og musiker. Denne prisen har som mål å fremme kvinnelige komponister.

I april gikk Alma Serafin Kraggerud til topps i NRKs klassiske talentkonkurranse for unge musikere, "Virtuos", som den yngste av alle deltagerne. Som resultat av dette representerte hun Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen (EYM) i Frankrike i juli, der hun kom på en imponerende tredjeplass.

Vi gleder oss til å høre Alma Serafin Kraggerud spille for oss med Rondane som kulisser!

Velkommen til Høgfjellskonserten Ved Rondane 2022

Hele Norges KORK kommer til fjells, og med seg på scenen har de en trio som har skapt suksess sammen tidligere; en av våre fremste scenepersonligheter Anne Marit Jacobsen, poet, forfatter og scenekunstner Fredrik Høyer og skuespiller og sanger Mattis Herman Nyquist. Her blir det både kjente toner fra Grieg og ord av Ibsen, men også nyskrevne tekster og musikk – alt med Rondane som kulisser!

Se intervju med alle involverte her:

– Jeg gleder meg så enormt til sommeren! Da skal jeg nemlig synge med Kringkastingsorkesteret – og det har jeg aldri gjort før!, stråler Anne Marit Jacobsen. – Med så mange flotte musikere, og den naturen!

Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist har hun samarbeidet med tidligere, og forestillingen «Og hjertet er en kommunefarga regnbue» på Teater Ibsen begeistret både publikum og anmeldere.

Slam-poet, forfatter og artist Fredrik Høyer skriver tekst og står på scenen under Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august 2022 kl. 13.00 (Foto: Bård Gundersen)
Mattis Herman Nyquist er regissør og programleder på Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august 2022 kl. 13.00 (Foto: Bård Gundersen)

En helhetlig opplevelse

– Anne Marit Jacobsen er en fantastisk kunstner. Det er nesten litt rart at vi ikke har gjort mer med henne før, sier orkestersjef for KORK Rolf Lennart Stensø. – Dette blir ikke teater, men en konsert med skuespillere som er med og både synger og formidler tekst og gjør det til en helhetlig opplevelse, fortsetter han.

Orkestersjef Rolf Lennart Stensø gleder seg til å ta med seg KORK til Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august 2022 kl. 13.00 (Foto: Bård Gundersen)

Stjernelag på scenen

– KORK! Selveste KORK! Og Anne Marit Jacobsen, som både kan gjøgle, synge og få oss til å både gråte og le, sier Ellen Horn (kunstnerisk leder for kulturfestivalen Peer Gynt) entusiastisk – Og stunt-poeten Fredrik Høyer, som har vunnet alles hjerter, skal skrive teksten – og kanskje får vi et helt nytt blikk på Ibsen? Jeg lover at regissør og programleder Mattis Herman Nyquist kommer til å sy sammen en konsert du aldri har sett maken til, fortsetter Horn.

Er ikke råere scenografi jeg kan tenke meg

Konserten er på den spektakulære Høgfjellsscena ved Rondane. – Det er ikke en råere scenografi jeg kan tenke meg, sier Fredrik Høyer. Rolf Lennart Stensø er enig: – Det er en utrolig utearena, og det kommer til å bli et utrolig fint program vi skal presentere, fortsetter han.

«En nytelse for alle sanser» skrev GDs anmelder Kari Utgård om en tidligere Høgfjellskonsert Ved Rondane. «- Det finnes neppe en bedre måte å nyte fjellet på en varm sommerdag i august. Du ligger i lyngen mens ørene smøres med Edvard Grieg, Aasmund Olavsson Vinje. Det strøymer på meg så eg knapt kan anda i solvarmen på Kvamsfjellet», fortsatte hun.

Prioritert kø for de 500 første billettkjøperne

-Selv om det er god plass i lyngen rundt Høgfjellsscena ved Rondane, vet vi at mange trofaste publikummere har sine preferanser for hvor de ønsker å sitte. I tillegg ønsker vi å gi en fordel til de som sikrer seg billett først, sier Rita Støstad, kommunikasjonsansvarlig i Peer Gynt . – Derfor gir vi de 500 første billettkjøperne mulighet til å slippe inn i det naturlige amfiet først, så de kan finne sin favorittplass, fortsetter Støstad. Det er også noen plasser for salg på nummerte benker og stoler foran scenen.

Bestill billett til Høgfjellskonserten Ved Rondane her


Hele Norges KORK kommer til Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august 2022 kl. 13.00 (Foto: NRK)
Anne Marit Jacobsen skal dele scene med KORK, Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist på Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august 2022 (Foto: Bård Gundersen)

Om de medvirkende

Kringkastingsorkestret er hele landets orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Med sitt svært allsidige repertoar er de sannsynligvis det orkesteret du hører aller oftest – på TV, radio eller internett – og på alle konsertene, om det er i NRKs Store studio eller på scener. Til sommeren kommer de endelig tilbake til Rondane Høgfjellsscene!

Kringkastingsorkestret er et orkester på høyt internasjonalt nivå. Samtidig er det et fleksibelt orkester, som spiller alt fra det symfoniske repertoaret og samtidsmusikken, til pop, rock, jazz og folkemusikk. Blant siste års samarbeidspartnere kan vi nevne Kaizers Orchestra, Mari Boine, Jarle Bernhoft, Diamanda Galàs, René Fleming, Andrew Manze, Anna Netrebko, Gregory Porter m. fl.

Orkesteret er i dag fylt med de beste blant klassiske instrumentalister, musikere som setter allsidighet og lekenhet høyt, og med en sterk uvilje mot å dele musikken inn i båser. All musikk skal fremføres med samme høye kvalitet og engasjement.

Kringkastingsorkestret ble til i 1946, da NRK ønsket å etablere sitt eget radioorkester. Øivind Bergh var orkesterets første dirigent, og han ledet orkesteret i en rekke folkekjære programmer fra NRKs Store studio, og la dermed grunnlaget for den populariteten som opp igjennom årene har gjort Kringkastingsorkestret til folkeeie. Øivind Berghs minnepris deles ut årlig under kulturfestivalen Peer Gynt og deles i 2022 ut under Høgfjellskonserten Ved Rondane lørdag 13. august.

(Kilde: NRK)

En av våre fremste scenepersonlighet Anne Marit Jacobsen skal både synge og formidle tekst på Høgfjellskonserten ved Rondane 2022!

Anne Marit Jacobsen har i gjort seg markert både på scenen, på TV og på film i sin lange karriere, helt siden hun hadde sin første rolle på Nationaltheatret i 1969. Hun er utdannet ved Statens teaterhøgskole. Hun spiller både komiske og dramatiske roller, og er kjent fra både klassiske teateroppsetninger og TV og filmer for både voksne og barn. «Alle» kjenner Anne Marit Jacobsen! Nå sist er hun aktuell i den nye versjonen av «Tre nøtter til Askepott».

Anne Marit Jacobsen har mottatt en rekke priser for sine skuespillerprestasjoner, bl.a. Per Aabels ærespris, Amandakomiteens ærespris , Gullruten, Aase Byes legat, Oslo Bys kunstnerpris, Komiprisen, Telenors pris «Grenseløs kommunikasjon» og Gammleng-prisen. I 2017 ble hun Kommandør av St. Olavs Orden for «sin fremragende innsats som skuespiller».
(Kilde: Wikipedia)

Mattis Herman Nyquist er regissør og programleder for Høgfjellskonserten Ved Rondane 2022. Mattis Herman Nyquist utdannet ved Teaterhøgskolen og er ansatt ved Nationaltheatret. Han er kjent for en rekke roller på scener på en rekke teater og har vært med i flere film- og TV-produksjoner. Han mottok Heddaprisen for rollen som Alceste i «Misantropen», og debuterte som forfatter i 2015 med boken «Det er jeg som er Torvald».

Nyquist har samarbeidet med både Anne Marit Jacobsen og Fredrik Høyer i tidligere forestillinger som har begeistret publikum. Sammen med Høyer hadde han regien på «Uten navn», som fikk strålende kritikker og ble Hedda-nominert.
(Kilde: Wikipedia)

Fredrik Høyer er en norsk poet fra Drammen, bosatt på Tøyen i Oslo. Han er mest kjent for sine opptredener med en særegen form for performativ poesi, hvor han opptrer i litterære, musikalske og kulturelle sammenhenger, på ulike scener og arrangementer. I denne formen kombinerer han tekstlige og sceniske elementer i små performance-dikt, som kan beskrives som en blanding av tradisjonell dikterkunst, rap, stand-up og teatermonolog.

Høyerhar gitt ut både roman og diktsamlinger. Han debuterte som skuespiller og scenekunstner med sin egen forestilling på Nationaltheatret, monologen Grønlandsūtraen, basert på diktsamlingen med samme navn. Grønlandsūtraen ble blant annet satt opp under Ibsenfestivalen 2016, og spilte for utsolgte saler samtlige av kveldene. Denne forestillingen var både skrevet og fremført av Fredrik Høyer, men bearbeidet og regissert av Mattis Herman Nyquist.

Fredrik Høyer jobber innenfor både det litterære og det musikalske kulturfeltet, men også innen kunst og teater. Han gjør også oppdrag og prosjekter hvor tekst og poesi settes opp som kunst i det offentlige rom. I tillegg til dette holder han også på med workshops og skrivekurs, og holder foredrag om skriving som uttrykkelsesform både for barn og voksne.

Fredrik Høyer er en halvdel av musikkprosjektet og artistduoen Bendik Baksaas + Fredrik Høyer, hvor lyd og litteratur møtes i en musikalsk blanding av elektronika, techno, ambient og spoken word.
(Kilde: fredrikhoyer.no)

Alma Kraggerud er født i 2006 og begynte å spille fiolin da hun var fem år gammel.

Til tross for sin unge alder, har er tenåringen fra Jar allerede en erfaren solist og komponist. Ifølge NRK begynte hun å spille som 5-åring, og hun opptrådte som solist med KORK som 9-åring. SIden har hun hatt en rekke soistoppdrag med ulike orkester, blant annet Stavanger Symfoniorkester, Arctic Philharmonic og Forsvarets Stabsmusikk. Hun har gjestet flere festivaler, og vunnet en rekke priser. Hun komponerer også, og har fått Ånun Lund Rejs pris for sin kreativitet som både komponist og musiker. Denne prisen har som mål å fremme kvinnelige komponister.

I april gikk Alma Serafin Kraggerud til topps i NRKs klassiske talentkonkurranse for unge musikere, "Virtuos", som den yngste av alle deltagerne. Som resultat av dette representerte hun Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen (EYM) i Frankrike i juli, der hun kom på en imponerende tredjeplass.

Øivind Berghs minnepris til Alma Serafin Kraggerud

Jyryen for Øivind Bergs minnepris består av Rolf Lennart Stensø, Gjermund Larsen, Trude Bergh og May Brit Støve.

I sin begrunnelse for hvorfor Alma Serafin Kraggerud tildeles prisen, skriver de: "Alma Kraggerud er den yngste som noen gang har blitt tildelt Øivind Berghs minnepris. Prisvinneren utmerker seg med en stor musikalsk kraft og en sterk formidlingsevne. Alma har allerede rukket å vinne flere konkurranser og vært solist med noen av våre største symfoniorkestre."

- Tusen takk , det er en stor ære å få Øivind Berghs minnepris. Det varmer meg at jeg har blitt valgt ut til denne prisen. Øivind Bergh har betydd så mye for norsk musikkliv, og vært med å stifte ett av mine favorittorkestre, KORK. Og også morsomt å se så mange av de jeg beundrer blant tidligere prisvinnere, sier den unge prisvinneren.

Flere arrangementer

Peer Gynt på Gålå

Aksel Hennie er tilbake i 2023, og billettene er i salg! Årets julegave til noen du er glad i?
Dato
4.-12.august 2023