Gå til hovedinnhold

OpplevKvamsfjellet

Kvamsfjellet - en skjult perle

Høgfjellskonserten ved Rondane er en unik opplevelse. Det er ikke bare konserten som er verdt å oppleve på Kvamsfjellet. Fjellet rommer så mye mer!

Lag deg et minnerikt opphold på flotte Kvamsfjellet!

Gammelbua bakeriutsalg og kafe
Konserten er på en lørdag, og det gir muligheter til et mangfold av opplevelser, både før og etter konserten. Kommer du med bil og er glad i noe søtt, kan du besøke Gammelbua bakeriutsalg og kafe: de serverer det som er kjent som verdens beste Napoleonskake og kaken «Verdens Beste».

På Gammelbua spiste for øvrig kong Harald lunsj da han besøkte Kvam i forbindelse med den ødeleggende flommen som herjet i 1995.

Gudbrandsdal Krigsminnesamling
I Kvam finner du også Gudbrandsdal Krigsminnesamling. De hardeste kampene i Sør-Norge fant sted i Kvam 25. og 26. april 1940. Hele 70 hus brant ned, det samme gjorde kirka. Dette er bakgrunnen for Gudbrandsdal Krigsminnesamling, som er en unik utstilling om krig, okkupasjon og forsvar i Gudbrandsdalen.

Bjørke gartneri
I Kvam finner du også Gudbrandsdalens fineste gartneri. Hos Hageland Bjørke finner du alt av blomster, busker, frukttrær og annet. I tillegg har de en stor og spennende gave- og interiøravdeling som må oppleves. Stikk innom, og bli begeistret!

Kunsten i Kvam
Mange husker sikkert bruduljene rundt Kunsten i Kvam? Verket er en del av «Prosjekt Vegskille» som skulle utvikle og pryde tettstedene langs E6 i Gudbrandsdalen. En møkkaspreder, en stein og en trestokk fikk innbyggerne i Kvam til å reagere. Kunstverket fikk bred omtale i riksmedia, før det ble fjernet. Det kom etter hvert på plass igjen, og ble åpnet i juni 2019. Nå står «Odelsgut og fantefølge» nedenfor krysset, der man tar av fra Gudbrandsdalsvegen med retning mot Kvamsfjellet.


Det omstridte kunstprosjektet ble senere til film, og «Odelsgut og Fantefølge» ble kåret til beste norske dokumentarfilm på Bergen Internasjonale Filmfestival. Stopp i Kvam og se på det omdiskuterte kunstverket!


Rustugusetra
Når du kommer til fjells, kan du stikke innom Rustugusetra og smake på Målfrids legendariske wienerbrød. Kos deg med en kaffekopp på stedet, eller kjøp med wienerbrød som kan nytes i lyngen før eller etter konserten. Rustugusetra byr også på herlig lunsj.


Sjokoladekake og kringle
På veg opp til konserten står Kvam Skolemusikk og Kvam Musikklag, de byr på sjokoladekake og kringle. Her er det bare å la seg friste! Ta med en termos med kaffe, og kos deg i lyngen.


Peer Gynt seterveg
På tur hjem fra konserten kan du velge å kjøre Peer Gynt seterveg - en flott tur i Peer Gynts rike. På Kvamsnysetra vil du se Jøråfossen, og videre passerer du Fiskdalen og Toksesetra. Få med deg det flotte restaurerte vasshjulet i bekken Sæterlysa.


Mjølbøla
Fra vegens høyeste punkt Krøkla på 1109 moh, får du god utsikt både mot Jotunheimen i vest og Rondane i nord. Her ser du også naturfenomenet Mjølbøla, en dyp ravine i terrenget. «Mjølbøla» ligger like ved veien, og oftest ligger snøen gjennom hele sommeren. I eldre tider ble snøen her brukt som et tegn: hvis snøen ble borte hadde sommeren vært for tørr og det ble lite mjøl i bøla.

I Mjølbøla har det også vært konserter; den spesielle naturformasjonen gir unik akustikk. Det er heller ikke uvanlig å se små reinbukkflokker som beiter i dette området. De er en del av villreinstammen som holder til i Vulufjell lengre øst.


Per Gynt-gården
På tur ned mot Vinstra passerer du Per Gynt-garden Hågå. Garden er trolig en av de eldste storgardene i Gudbrandsdalen, og har over 17 verna og freda bygninger. Det er her man mener at den historiske Per Gynt hadde tilhold, han som ble inspirasjon til Ibsens skuespill Peer Gynt.

Her finner du enda flere turer langs Peer Gynt seterveg.


Fot- og sykkelturer
Hvorfor ikke kombinere høgfjellskonserten med en hel helg på Kvamsfjellet? Kvamsfjellet byr på flott terreng for fotturer og sykkelturer på sti og i terreng.


Rundt Furusjøen
Dette er en lett tur på ca 15 km i flott turterreng. Den egner seg både til fots og på sykkel. Du passerer den fine brua over Frya og går langs Furusjøen til du kommer til Luseby. Luseby ligger ved utløpet av elva Glitra, og er et kulturminne fra tiden hvor innlandsfisket var viktig. Luseby er en tett samling av buer og naust knyttet til tidligere tiders fiske.


Sukkertoppen
Turen til Sukkertoppen, som ligger 1213 meter over havet, er litt tøff med ca 3 km motbakke. Innsatsen belønnes med en strålende utsikt til nasjonalparkene Rondane, Dovrefjell, Jotunheimen og Langsua – sett deg ned og nyt!


Glitterdalen
Har du lyst på en lengre tur, er det mulig å gå opp Glitterdalen mot Rondvassbu eller til Mysuseter. Eller til det fantatisk flotte fjellområdet innenfor Vålåsjøsetrene, som av mange kalles «Lille Jotunheimen». Turmulighetene er mange, og tur- og sykkelkart kan kjøpes på Rustugusetra.


Kvamsfjellet
Kvamsfjellet byr på et mylder av muligheter. Du kan for eksempel delta i Stolpejakten hvis du ønsker? Det finnes også mange flotte fiskevann på Kvamsfjellet. Her finner du alt fra den store Furusjøen til det stille skogstjernet, eller elva Frya. Det er ingen private vann her, og du kan fiske både med stang og oter. Fiskekort kan kjøpes på Rustugusetra på fjellet.


Årvillingen badeplass
På en varm augustdag kan du også ta en dukkert på den flotte badeplassen ved Årvillingen. Her er det benker og griller, sandbunn, flytebrygge og tilgang til toaletter. Og utsikten mot Rondanepanoramaet er fantastisk!
Uansett hva du velger å gjøre er Kvam og Kvamsfjellet en skjult perle for kultur- og naturopplevelser!