Digital kunstutstilling 2023
Anna Sigmond Gudmundsdottir er årets Peer Gynt-kunstner. Utstillingen er i samarbeid med Galleri Zink, og ble åpnet av næringsminister Jan Christian Vestre 4. august. Annas kunstnerskap kan fortsatt oppleves digitalt, både i video fra utstillingen og via den digitale kunstkatalogen.
Digital kunstutstilling
Fotografier av kunsten til Anna kan ikke sammenlignes med følelsene man får når du står i samme rom som selve kunsten, men vi ønsker likevel å gi dere et innblikk i bildene til årets festivalkunstner. Dersom dere ønsker å oppleve bildene slik de er ment, er det mulig å besøke atelieret til Anna på Harpefoss Hotell. Kontakt gjerne gallerist Johan Mæhlum hos Galleri Zink, dersom dette er av interesse.
Digital kunstkatalog
- En av de viktigste stemmene i dagens samtidskunst
Utstillingen er som vanlig i samarbeid med Galleri Zink, og gallerist Johan Mæhlum er veldig fornøyd med å ha fått med seg Anna Sigmond Gudmundsdottir som utstiller:
- Anna Sigmond Gudmundsdottir er en av de viktigste stemmene i dagens samtidskunst. Hennes abstraksjoner gir rom for ulike tolkninger. Strukturene og linjene i bildene blir landskaper, noe som er i forandring, hvor vi som betraktere blir trukket inn i en verden som utfordrer vår nysgjerrighet. Disse universelle abstrakte landskapene passer godt inn i Peer Gynts univers, hvor det menneskelige avtrykk og spor forteller sin egen historie. Vi gleder oss til å presentere hennes kunstnerskap i Galleri Låven på Gålå under kulturfestivalen Peer Gynt, sier Johan Mæhlum i Galleri Zink.
Vår fotograf Bård Gundersen har besøkt Anna, se video her (artikkelen fortsetter under videoen):
Vil ha fram en kraft i bildene
Anna Sigmond Gudmundsdottir har de siste årene jobbet med tegning, maleri og collage, ofte i store formater. Om maleriene skriver kunsthistoriker Gustav Svihus Borgersen «Gudmundsdottirs enorme malerier kan se ut som hvit støy, en glitchy digital skjermestetikk, som samtidig påminner om graffitikunst og ny-ekspresjonistisk maleri. Hun forhandler seg frem til noen landskaper som virker tusen år gamle, men også helt på linje med de skjerm-mediene vi drukner tanker og sinn i».
Til Peer Gynt-utstillingen vil Gudmundsdottir vise malerier og tegninger produsert i 2022/23. Utstillingen knytter seg an til hvordan noe ubeskyttet og fragilt omfavnes av noe monumentalt, det være seg arkitektur, teknologi eller natur. I arbeidsprosessen er hun opptatt av overgangene der det uforutsigbare i maleriet omfavnes av linjestrukturer som bygger opp eller skjuler det som ligger bak. Maleriene kan oppleves som energiske, kaotiske og konfliktfylte, men samtidig beroligende som når man sitter innendørs og ser ut på et uvær.
- Jeg etterstreber å få fram en slags kraft i bildene. Billedkunst er jo et visuelt språk, og det er alltid mest interessant hvis andre gir det en type beskrivelse eller har noe å si om det. Å få bildet til å leve sitt eget liv er min oppgave, sier Anna Sigmond Gudmundsdottir. - Jeg synes det å bli spurt om å være Peer Gynt-kunstner var en kjempearti utfordring, og jeg er veldig takknemlig. På Gålå blir Peer Gynt-teateret ett univers og mitt kunstprosjekt et annet - og det er hyggelig at disse to nabouniversene møtes, fortsetter hun.
- Går rett i hjertet
- Annas billedverden appellerer sterkt til meg. Det er noe musikalsk og universelt ved hennes kunstnerskap. Med sine myke fargetoner fra jord og himmel i rytmiske nonfigurative figurer, vekker hun følelser og sanser som går rett i hjertet. Det er sikkert derfor bildene hennes vekker interesse ute i verden, og langt utover Gudbrandsdalen hvor hun nå har slått seg ned, sier Ellen Horn, kunstnerisk leder for kulturfestivalen Peer Gynt.
Om Anna Sigmond Gudmundsdottir
Anna Sigmond Gudmundsdottir (1974) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen i 2000, og deltok i 2002 på den prestisjefylte Manifesta Biennalen. Siden den gang har hun hatt en rekke separatutstillinger i både Norge og internasjonalt, blant annet ved Dropsfabrikken i Trondheim, OK senter for samtidskunst i Linz/Østerrike, Living Art Museum i Reykjavik, Sørlandets kunstmuseum og Galleri Brandstrup.
Hun var representert i Høstutstillingen 2017, og hun deltok i utstillingen «Lights ON» ved Astrup Fearnley Museet i 2008. I 2022 var hun filmfestival kunstner med en større separatutstilling ved Haugaland museum. I 2005 ble hun inkludert i den prestisjefylte publikasjonen Vitamin D: «New Perspectives in Drawing».
Sigmond har utført mange offentlige og private utsmykninger, blant annet DNBs hovedkvarter Bjørvika og Universitetet i Stavanger. Siden 2010 har Sigmond vært med på etableringen av Harpefoss hotell-kunstarena, hvor hun også bor og arbeider.
I år stiller hun ut både på A.P.T Gallery i London, K.U.K i Trondheim og Nitja senter for samtidskunst. Sigmond er innkjøpt av museer og flere offentlige institusjoner.