Gå til hovedinnhold

Peer Gynt på Gålå - foto

Vår fotograf Bård Gundersen fanget Peer Gynt på Gålå 2023 gjennom linsa. God fornøyelse!

Se teaterprogrammet her

I teaterprogrammet kan du, i tillegg til å se flotte bilder, se rolleliste og oversikt over alle involverte, lese intervju med regissør Per-Olav Sørensen, handlingssammendrag og en artikkel om de fantastiske kostymene skrevet av kostymedesigner Oddfrid Ropstad.

Se teaterprogrammet her

Anmeldelser

Årets forestilling fikk en rekke gode omtaler og anmeldelser av flere medier. Her har vi samlet et utdrag, og aller først kan du lese portrettintervjuet med Aksel Hennie fra VG 05. august 23:

På scenen stortrives han som en hensynsløs og egoistisk Peer Gynt. Privat klarer Aksel Hennie nesten ikke å snakke om kona uten å bli rørt, og han hater å være borte fra barna sine. Les det fine portrettintervjuet av Jørn Pettersen og bli kjent med mannen bak årets Peer Gynt.

Regissør Per Olav Sørensen gir bygdedyret i oss en skikkelig en på trynet i denne overraskende versjonen av «Peer Gynt på Gålå».

Den kunstneriske ledelsen med Per-Olav Sørensen, Thea Bay, Geneviève Lizotte, Oddfrid Ropstad og hele staben av folk, på og bak scenen, har skapt et eksistensielt, medrivende drama. Her er skjønnhet satt opp mot forrykende, grov, uanstendig humor. Mor Åses død mot Bryllupet på Hegstad. Her er høydepunkt etter høydepunkt, folkelige scenebilder som har både historiske referanser og samtidsreferanser.

Her er det massen, bygdefolket mot Peer. Den grusomme folkelige latteren mot den som skal tynes. Groteske og komiske scener i en form og med en kvalitet som en kan finne og oppleve hos Gogol og hos Rabelais. Her er det lovløshet og grusomhet versus respekt for skaperverket, troen på menneskets naturlige godhet og naturen som en mild, klok og rettferdig veiviser.

Med denne overraskende versjonen tar «Peer Gynt på Gålå» et skritt videre. Forestillingens idé matcher Henrik Ibsens dramatiske dikt og hans intensjon.

For der Ibsen, med Peer Gynt i 1867 kanskje distanserer seg fra og stiller seg kritisk til nasjonalromantikkens forherligelse av det norske bygdesamfunnets kultur, tar Per-Olav Sørensen i 2023, på Gålå, i Gudbrandsdalen, midt i nasjonalromantikkens kanoniserte kulturhjerte et dundrende oppgjør med våre holdninger.

Les hele anmeldelsen av Torunn M. Eriksen her (bak betalingsmur).

Maja Christiansen er best kjent som råneren Hege i Rådebank. Fredag kveld er hun Peer Gynts elsker ved Gålåvatnet. – Det er nervepirrende. Det er veldig mange veldig gode skuespillere som har stått på den scenen før meg, sier Maja Christiansen.

Les intervjuet med Maja Christiansen her.

Ameli Agbota tok publikum med storm som Den Grønnkledde i fjor sommer. I tillegg lar hun seg drukne som kokken i skipsforliset. I år er hun klar for nye forestillinger på Gålå. "Det nærmeste jeg kommer å være en rockestjerne" som hun selv sier.

Les hele intervjuet med Ameli Agbota her (bak betalingsmur).

Aksel Hennie om sin nye medspiller Maja Christiansen, Maja om egen rolle og nye utfordringer, Dennis Storhøi og sønnen Mathias Storhøi står sammen på scenen og Per-Olav Sørensens tanker om Mathias sin rolle.

Se innslaget her eller les utdrag fra intervjuet her.

"Heilt sia 1989 har ulike regissørar og kunstnarlege lag fått høve til å tolke «Peer Gynt» i naturskjønne omgjevnader ved Gålåvatnet i Sør-Fron. For å seie det forsiktig, har resultatet vore ganske ymse. I fjor overtok Per-Olav Sørensen regiansvaret, og fredag var det duka for premiere på hans, og denne produksjonens, siste sesong. I eit regnvêr som aldri greidde å øydeleggje opplevinga, fekk vi ei litt meir lågmælt tolking enn mykje vi har sett tidlegare. Og det meiner eg i positiv tyding."

Les hele anmeldelsen til Amund Grimstad her.

"Endelig skulle vi oppover og se Peer Gynt igjen. Det er alltid en opplevelse og en mulighet å få ta del av sannheter større enn deg selv, å få se livet i perspektiv i de storslagne kulissene bare naturen kan ha."

Les hele anmeldelsen i kulturogfestivalmagasinet.no her.