Peer Gynt-prisen
Siden 1971 har Stortinget stemt fram Årets Peer Gynt, og prisen overrekkes under kulturfestivalen Peer Gynt. Her kan du lese mer om prisen og prisvinnerne.
Einar Gerhardsen fikk den første Peer Gynt-prisen i 1971. Etter det har Stortingets representanter stemt frem prisvinnere fra et bredt spekter av vårt nasjonale samfunnsliv. Alle prisvinnere har det til felles at de har gjort Norge kjent i utlandet på en samfunnsnyttig måte.
Utdeling av Peer Gynt-prisen er en reise gjennom Norge i mer enn 50 år. Et mentometer på hva som har vært viktig for oss. Fordi de folkevalgte representerer folket.
Se oversikt over alle prisvinnerne lenger ned på siden.
Harald Stanghelle om Peer Gynt-prisen
Harald Stanghelle har skrevet heftet Peer Gynt-prisen – et dykk i norsk lynne og tidsånd.
Etter 53 tildelinger til 59 høyst forskjellige nordmenn, står Peer Gynt-prisen som en påle i det norske samfunnslandskapet. Den forteller en historie om hva vi beundrer, og hvem vi vil være. Men Peer Gynt-prisen speiler også både tiden og forandringer vi har gjennomlevd de siste fem tiårene. Slik er den en fortelling om oss selv.
Heftet kan kjøpes hos Peer Gynt AS på Vinstra, men kan også leses digitalt her:
Årets Peer Gynt: kriterier og prisvinnere
Hedersprisen Årets Peer Gynt går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming.
Årets Peer Gynt ble stiftet av Per Gynt-stemnet i 1971. Einar Gerhardsen var den første prisvinneren, og var også den som løftet prisen inn i Stortinget. En nominasjonskomité nominerer etter gitte kriterier tre kandidater til prisen. Nominasjonskomiteens medlemmer: Stortingsrepresentant Rune Støstad (leder), tidligere Årets Peer Gynt-prisvinnere Knut Vollebæk, Hanne Krogh og Birgit Skarstein, ordfører i Nord-Fron kommune Anne Marie Olstad og skuespiller Martine Hattestad Kveli.
Hvordan ble Peer Gynt-prisen til?
Av Carl Henrik Grøndahl
Det første Peer Gynt-stemnet (nå Kulturfestivalen Peer Gynt) ble arrangert i 1928. Et svært løft for ei lita bygd. Nytt forsøk i 1932, men så ble det stille.
I 1965 bestemte en vennegjeng i Fron at det var på tide å få i gang Per Gynt-stemnet igjen. De hadde ikke penger, ikke kontorer, bare pågangsmot. Det første stemnet i 1967 over to dager var frivillig nybrottsarbeid med dansefest, visekveld, opptog og ikke så mye Peer Gynt. Det skulle ta 22 år før nemnda fikk til å sette opp Peer Gynt som en helaftens forestilling og fant på å gjøre det ved Gålåvatnet.
Hvordan gjøre dette lille stemnet bedre kjent? Nemnda fant på at de skulle opprette en Peer Gynt-pris, en statuett. Den går til «en person eller institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.»
Å bli utpekt som årets Peer Gynt? En litterær skikkelse med svært så sammensatte egenskaper? Kanskje festet nemnda seg ved Knappestøperens ord – Peer var «eslet til en blinkende knapp på verdensvesten.» Han bar noe stort i seg. Men hempen glapp. Så ville nemnda trekke fram knapper der hempen holdt?
«Det var ikke så lett å finne ut hvordan vi skulle få kåret årets Peer Gynt. Vi syntes derfor vi fant på noe genialt når vi inviterer alle landets ordførere til å stemme på en person de mener gjør seg fortjent til tittelen. I disse dager går det ut brev til alle ordførere, og de får noen dager til å bestemme seg. Vi har ført opp noen navn på en liste med mange personligheter, fra Thor Heyerdahl til Julie Ege. Men ordførerne kan gå utenom listen og stemme på helt andre personer.» Sa nemnda. Over 300 stemte på Einar Gerhardsen.
Året etter fikk nemnda alle landets politimestre og lensmenn til å stemme fram årets prisvinner. Blant kandidatene var misjonær og generalsekretær i Kirkens nødhjelp, Elias Berge, langrennsløperen Pål Tyldum, som vant femmila i OL i Sapporo i 1972 – og en politimester mente at Rosenborgs målmann var riktig kandidat. 128 av 367 stemte på Per Aabel.
Så er det vel rimelig å tro at Einar Gerhardsen brukte sin innflytelse til å få prisen inn for Stortinget. Fra 1973 er det stortingsrepresentantene som blir forelagt de nominerte og avgir skriftlig stemme. Rundt 100 av dem stemmer hvert år. Og blant dem som har stemt fram årets Peer Gynt, blir en representant trukket ut til å overrekke statuetten.
Les mer om prisvinnerne
Under kan du lese Carl Henrik Grøndahls tekst om hver prisvinner.
Statsminister fra Arbeiderpartiet fra 1945-1951, 1955-1963 og 1963-1965.
Han ble kalt «landsfaderen» og var sentral i oppbyggingen av den norske velferdsstaten etter 1945.
Einar Gerhardsen var veiarbeider og begynte sitt virke som politiker i Arbeiderpartiets revolusjonære periode i 1920-årene.
Under 2. verdenskrig var han aktiv i motstandsbevegelsen og ble arrestert i 1941. Året etter sendte tyskerne ham til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.
Etter frigjøringen var han statsminister i 17 år, en tid preget av gjenreisning, industrialisering, økonomisk vekst og økende velstand.
Han var 74 år da han ble utpekt som den første Årets Peer Gynt. Han var også den som løftet prisen inn i Stortinget.
Skuespiller, danser, koreograf og instruktør.
Han preget norsk teater, operette, revy og film med både i komiske og alvorlige roller gjennom en lang karriere.
Som pensjonist ble Per Aabel Norges lune og elskelige eventyrforteller, særlig med eventyr og noveller av H. C. Andersen. Han laget forestillingen Om og av H. C. Andersen, som han hadde stor suksess med på Nationaltheatret, på turné og på TV. Forestillingen ble til en dobbel-LP i 1975, tre år etter at han fikk Peer Gynt-prisen, en bestselger med ti uker på VG-listen og Spellemannpris. (Du kan høre ham på Spotify.)
Skuespiller, filmregissør, forfatter.
Hennes største kunstneriske seire lå fortsatt i framtiden. Men da Liv Ullmann fikk Peer Gynt statuetten, hadde hun hatt sitt internasjonale gjennombrudd i 1971 med hovedrollen i den svenske historiske filmen Utvandrerne, som ble nominert til fem Oscar. Hun sier selv at rollen som Kristina var et høydepunkt i hennes karriere.
Hun hadde også spilt i tre av Ingmar Bergmanns filmer og TV-serien Scener fra et ekteskap. Det skulle bli ti Bergmann-filmer i alt.
Hun er blitt omtalt som en av verdens fremste filmskuespillere.
Journalist, programleder i NRK TV, visesanger, skuespiller, lyriker.
En høvding i norsk kulturliv ble han kalt. En ruvende skikkelse, raus, sjarmerende. I 2005 kom han på tredjeplass i kåringen av Århundrets nordmann.
Hans TV-programmer tok ofte utgangspunkt i sjømannslivet og det norske Amerika. Men han laget også reportasjer om urbefolkninger og om sultkatastrofen i Biafra. Han var en markant samfunnsdebattant og engasjerte seg for Redningsselskapet. En redningsskøyte er oppkalt etter ham.
I Eriks Byes tid var NRK enerådende i eteren, og de TV-programmene han ledet, samlet det norske folk. De kan fortsatt sees i NRKs programspiller.
Gardbruker, musiker, pioner for handikapidrett.
Erling Stordahl var født med synsskade og ble helt blind i 13-årsalderen. Han slo seg ned i Valdres og fikk idéen: Et skirenn for blinde. Ridderrennet ble arrangert første gang i 1964. Den blinde deler sporet med en seende. Rennet har vært arrangert hvert år siden. I 1966 åpnet han Beitostølen Helsesportsenter, var direktør fra 1970 til 1993 og utviklet rehabiliterings- og behandlingsopplegg for mange typer handikap. Ridderuka er verdens største årlige vintersportuke for syns- og bevegelseshemmede med 400-450 deltakere fra mange nasjoner i alderen 10 til 100 år.
Fiolinist og dirigent.
Øyvind Bergh bygget opp Kringkastingsorkestret i NRK etter krigen og var dirigent i 30 år.
Han var en av de fremst musikkformidlerne vi har hatt her i landet. Den musikkglede han skapte hos flere generasjoner i det norske folk, kan aldri måles og er derfor lett å undervurdere. Han dirigerte over 200 konserter i året.
En pris lever etter ham: Øyvind Berghs minnepris ble opprettet av hans enke i 1989. Prisen går til unge, lovende fiolinister, gjerne med bakgrunn i folkemusikken, og deles ut under Peer Gynt-festivalen.
Grunnla Sunnaas sykehus i 1954.
Da Norge skulle gjenreises etter krigen, valgte de å reparere mennesker. De var ikke medisinere, men kom til å lede utviklingen av et behandlingshjem som knapt har sin make i noe land.
Høyt oppe på Nesodden ligger et hvitt, skinnende kompleks, som har fascinert medisinsk sakkyndige over hele verden. 250 sengeplasser for mange forskjellige lidelser: Lammelse, taleuførhet, hjerneskader, ryggskader, amputasjoner, trafikkulykker. Mennesker som er revet ut av hverdagen og kanskje har mistet motet. På Sunnaas er de til de makter et liv utenfor institusjonene. 90% klarer det.
Fiolinist.
Da han fikk Peer Gynt-statuetten, var han 42 år gammel og konsertmester i Wiener Symphoniker.
Han har spilt med flere av verdens fremste orkestre og dirigenter.
I norsk musikkliv betegnes han som et ikon. Han er en formidler av rang og har gjort en uvurderlig innsats – av og til tilsynelatende uærbødig - for å nå et nytt publikum for klassisk musikk. Han har samarbeidet med musikere i mange sjangre og fått en lang rekke utmerkelser, blant dem fem Spellemannspriser, den siste var hedersprisen i 2016.
Langdistanseløper.
Grete Waitz brøt mange barrierer. Også ved å være den første idrettsutøveren som fikk statuetten. Hun var en pioner og har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett. Hun hadde først og fremst markert seg som mellomdistanseløper.
I 1978 hadde hun bestemt seg for å legge opp, men stilte opp i New York City Marathon. Hun hadde aldri løpt maraton før, og vant. Fra da av var hun verdensstjerne.
Hun vant VM i terrengløp fem ganger og tok ni seire i New York City Marathon fra 1978 til 1988.
Barnebokforfatter.
Ole Aleksander. Mormor og de åtte ungene. Knerten. Mange generasjoner norske barn er blitt venner med dem.
Hun var nyskapende. Hun brakte bybarna inn i litteraturen, yrkesaktive mødre, stefamilier, aleneforeldre, funksjonshemmede, innvandrere. Det Norge som vokste fram etter krigen.
Hun ble betegnet som en «sosialdemokratisk samarbeidsideolog», fordi hun formidlet budskap om solidaritet og nøysomhet og hadde lite til overs for statusjag og materialisme. Hun gjorde det normalt å være annerledes.
Plassen foran det nye hovedbiblioteket i Oslo har fått navnet Anne-Cath. Vestlys plass.
Handikapidrettsutøver.
14-år gammel klatret Cato Zahl Pedersen i en høyspentmast. I det fuktige været slo høyspenningen over, og han falt 10 meter ned i en steinrøys. Forbrenninger og kompliserte bruddskader førte til at hele venstre og halve høyre arm måtte amputeres.
Så ble han en av tidenes mestvinnende utøvere i handikapidrett. Under de paralympiske vinterleker på Geilo 1980 vant han tre gull og dominerte alpinøvelsene med forbløffende skiteknikk. Under sommerlekene tok han fire gull, tre i løp og ett i lengde. For den bragden fikk han Egebergs ærespris, 21 år gammel.
Handels- og havrettsminister fra Arbeiderpartiet, diplomat, høyesterettsadvokat og folkerettsdommer
Jens Evensen omtales som en av de store nordmenn i det 20. århundre. FNs havrettstraktat (1982) – med økonomiske soner på 200 nautiske mil - er i stor grad fundert på hans arbeid.
Han skal ha mye av æren for at Norge er blitt et meget velstående land. Han var embedsmann, diplomat og statsråd, og gjennom sitt virke som internasjonal forhandler og arbeid for å sikre statlig eierskap av norsk oljeindustri, var han helt avgjørende for de store oljeinntektene Norge siden har fått.
Barnebokforfatter, billedkunstner, komponist, redaktør.
De dobbeltpepprede pepperkakene. Politimester Bastian, Klatremus. Karius og Baktus. Thorbjørn Egners viser, bøker og skuespill for barn er en selvfølgelig del av norsk kulturarv.
Alt opprinnelig framført i Barnetimen med hans særegne, varme og intime radiostemme, som generasjoner av barn krøp inn til. (Du kan høre den på Spotify.) I radioen møtte de også Ole Brumm, som Thorbjørn Egner gjendiktet fra originalen Winnie the Pooh.
Mange av Thorbjørn Egners tekster oppmuntrer barn til å ha det morsomt med kreativ utfoldelse. Det er også nyttig, for de lærer noe.
Humanitært arbeid.
Etter at hun ble forlovet med kronprins Harald i 1968, skapte hun en rolle som ble annerledes enn de fleste hadde trodd, og sammen med kronprinsen brøt hun en rekke grenser for hva som vært forventet av de kongelige.
Raskt engasjerte hun seg sterkt i arbeidet for funksjonshemmede og medvirket til opprettelse av Märtha Louises fond, som gir hjelp til funksjonshemmede barn i Norge. Hun deltok aktivt i store innsamlinger for å hjelpe internasjonale flyktninger. I 1982 fikk hun Nansen-medaljen av FNs høykommissær for flyktninger.
Popgruppe.
Det kunne neppe vært verre. I årene 1969 til 1981 deltok Norge i Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest) 12 ganger, fem av dem endte med sisteplass. Nest sist to ganger.
Derfor – da duoen Bobbysocks tok Norges første seier i Gøteborg i 1985 med Rolf Løvlands «La det swinge» - sto gratulantene i kø på kjøreturen langs hele ruten fra Svinesund.
For duoen tok det nå helt av. De deltok i en rekke TV-show i Europa, og sommerturnéen som fulgte, samlet over 350 000 mennesker.
Sykepleier og misjonær.
I Hongkong var hun en ruvende skikkelse. I Norge ble hun rikskjendis da TV-programmet Her er ditt liv presenterte henne i 1985. (Programmet ligger i NRKs programspiller.)
Hun var utdannet sykepleier. 27 år gammel, i 1938, ble hun sendt til Kina som misjonær og ble værende under andre verdenskrig og borgerkrigen som fulgte, til kommunistenes maktovertakelse i 1949. Hun ble fengslet to ganger og måtte forlate Kina i 1951.
Fra 1952 drev hun hjelpearbeid for kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun opprettet tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn. Det var livsverket hennes.
Popgruppe.
Norges mest suksessrike popgruppe noen gang. På turné over hele verden da de fikk prisen.
A-ha´s gjennombruddslåt – Take On Me – ble gitt ut høsten 1984, men slo bare an i Norge. Det var ikke godt nok for Warner Brothers, som hadde investert 20 millioner kroner i bandet. Først da filmprodusenten Steve Barron fikk i oppdrag å lage en ny musikkvideo til Take On Me, kom gjennombruddet. Filmteknikken rotoskoping – tegnefilm mikset med vanlig film – gjorde Take On Me til stor hit på MTV. Musikkvideoen og sangen ble verdenskjent.
Statuetten skal gå til en norsk kvinne eller mann. Denne prisen gikk vel egentlig til en kar fra Latvia, Mariss Jansons (1943-2019). Han var sjefsdirigent for Oslo-filharmonien i 21 år, fra 1979 til 2000.
Han hadde store ambisjoner. Mariss Jansons ville gjøre orkestret til et europeisk topporkester. Gjennom turnéer i utlandet og plateinnspillinger. Det klarte han i løpet av sine ti første år. Det internasjonale gjennombruddet kom med den kritikerroste utgivelsen av Pjotr Tsjajkovskijs Symfoni nr. 5 i 1984 og turnéen til England samme år.
Etter at Lillehammer ble valgt som OL-arrangør i 1988, uttalte en sentral person i IOC: «IOC valgte ikke en by, de valgte folk.» Det var banksjefen og høyesterettsadvokaten Ole Sjetne de viste til. Han var sentral i arbeidet med å få de olympiske vinterleker til Norge. Ingen nordmenn har klart å gjenta den bragden. Tromsø prøvde å få OL både i 2014 og 2018, Oslo ville bli OL-by både i 2018 og 2022. Men fikk ikke folket og dermed heller ikke politikerne med seg. OL-komiteen på Lillehammer klarte det.
Utenriksminister og forsvarsminister for Arbeiderpartiet, diplomat, jurist, FNs høykommissær for flyktninger
Omtalt som en dyktig fredsmegler, en mann med stor omsorg for rusmiljøet, det enkelte menneskes krav på verdighet. Han var en landsfader og et varmt medmenneske med evne til å komme i kontakt med folk, få alle til å føle seg verdsatt og sett. Det ble sagt om ham at han ga aldri opp, han kjente alle, og alle kjente ham.
Året etter at han døde, i 2019, delte Barentssekretariatet ut den første Thorvald Stoltenbergs pris, som skal videreføre hans arbeid med å fremme internasjonal dialog og kontakt i Barentsregionen.
Journalist og sakprosaforfatter.
I 1991 brøt Sovjetunionen sammen. Et imperium raknet, etterkrigstidens Europa forandret seg i noen dramatiske år. Disse begivenhetene fikk et ansikt i Norge, NRKs Moskva-korrespondent Hans- Wilhelm Steinfeldt. Dramatikken var på sitt høyeste i 1991. Om morgenen søndag 13. januar våknet mange NRK-lyttere til hans reportasje fra kampen mellom sovjetiske militærstyrker og sivile litauere, som demonstrerte for litauisk uavhengighet i Vilnius. TV-bygget ble besatt av militærtroppene, 14 drepte, et stort antall skadet. Steinfeld var en av de få journalistene som var øyenvitne til hendelsen og kunne rapportere fra kampene.
Langrennsløpere.
Ingen gull til Norge under vinter-OL i 1988. I 1992 var det 24 år siden Norge tok OL-gull i stafetten, 16 år siden siste norske OL-mester på femmila, og ingen nordmann hadde vunnet tremila.
Så slo Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang til i Albertville. Gull til Vegard Ulvang, sølv til Bjørn Dæhlie på tremila, gull til Vegard Ulvang på 10 km, gull til Bjørn Dæhlie på jaktstarten og femmila, sølv til Vegard Ulvang på jaktstarten. Og ikke minst: gull på stafetten.
De innledet en epoke der nordmenn har dominert langrennssporten.
Alpinist.
Langrennssporten er liten internasjonalt. Alpint er svært, og Norge gjorde seg ikke gjeldende. Ett OL-gull i 1952, ett VM-gull i 1954. Det var alt.
Helt til Kjetil Andŕe Aamodt tok gull i super-G og bronse i storslalåm under OL i Albertville i 1992. Året etter tok han VM-gull både i slalåm og storslalåm, sølv i kombinasjonen, som Lasse Kjuus vant. Norge var blitt stor også i alpinbakkene. Attpåtil tok Kjetil André Aamodt tidenes første norske verdenscupseier på hjemmebane under prøve-OL i Kvitfjell i 1993.
Diplomater, fredsmeklere.
To måneder etter at Mona Juell og Terje Rød Larsen mottok Peer Gynt-statuetten, ble PLOs formann Yasir Arafat og de to statsministrene i Israel, Yitzhak Rabin og Shimon Peres, tildelt Nobels fredspris.
Bakgrunnen for prisen var Oslo-avtalen, undertegnet i 1993. Mona Juul og ektemannen Terje Rød Larsen spilte en nøkkelrolle under ni måneder med hemmelige forhandlinger, som førte til denne avtalen, den første mellom to de motstanderne i Midtøsten-konflikten. Det sentrale var gjensidig anerkjennelse: Israel anerkjente PLO som rettmessig representant for palestinerne. PLO anerkjente staten Israels rett til å eksistere.
Skøyteløper.
I sin siste sesong som skøyteløper vant Johan Olav Koss tre distanser i Vikingskipet under OL på Lillehammer. Og satte verdensrekord på dem alle.
Han hadde attpåtil OL-gull fra før. I Albertville i 1992 tok han gull på 1500m og sølv på 10000m. I 1990 ble han verdensmester.
Suksess, sa han, er ikke et mål i seg selv, men hvordan man kan bruke den til beste for sine medmennesker, også gjennom UNICEF og Redd Barna. Også i land uten vinteridrett blir han møtt med stor respekt.
Forfatter.
Jostein Gaarder ga ut Sofies verden i 1991. Den er oversatt til 63 språk og solgt i noe mellom 40 og 50 millioner eksemplarer. I 1995 var Sofies verden den mest solgte skjønnlitterære bok i verden og er blitt til både film, musikal, TV-serie, teater og kunnskapsspill.
Karakteristisk for hans forfatterskap er undring over tilværelsens mening og livets mange gåter. Han er søkende i sin behandling av vestens kulturarv og stimulerer til økt interesse for filosofi, fordi han stiller sentrale spørsmål om oss selv og vår plass i verden.
Norges første kvinnelige statsminister tre perioder, først i 1981, fra 1986 til 1989 og igjen fra 1990 til 1996.
Som statsminister ble Gro Harlem Brundtland kjent som landsmoderen. Hennes andre regjering i 1986 vakte internasjonal oppsikt. 8 av 18 statsråder var kvinner. «40 prosent kvinner skulle det være. Det hadde jeg bestemt meg for. En seier for likestillingen som skapte presedens for all ettertid.»
Det blir sagt om Gro Harlem Brundtland at hun moderniserte Arbeiderpartiet og markedsrettet den sosialdemokratiske styringsmodellen. Hun ledet også arbeidet med å gjøre Norge til del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen og ledet forhandlingene om fullt medlemskap – som ble avvist i folkeavstemningen i 1994.
Da kvinnelandslaget i håndball fikk statuetten i 1998, ble det kalt «sølvlaget» og hadde ikke vunnet noe som helst. To OL-sølv, ett VM- og ett EM-sølv. Men noen måneder etter prisutdelingen på Vinstra kom det første gullet. Jentene ble europamestre.
Marit Breivik var landslagssjef i 15 år og ledet laget til seks gullmedaljer: Fire ganger europamestre, ett verdensmesterskap og OL-gull i 2008.
Når dette skrives i 2022, er Norge tidenes mestvinnende nasjon i håndball for kvinner med i alt 13 internasjonale mesterskap.
Eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer.
Thor Heyerdahl ledet Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947 for å bevise at det var mulig å seile fra Peru til Polynesia på en flåte av balsatre. De nådde fram etter 101 dager ombord. Boken om ekspedisjonen ble oversatt til 70 språk og ble en bestselger. Hans film om ekspedisjonen vant Oscar for beste dokumentar i 1951.
Senere gjennomførte han andre seilaser, ledet mange arkeologiske utgravinger og skrev bøker og artikler om sine ekspedisjoner.
Thor Heyerdahl fikk mange æresbevisninger, men var omstridt i akademiske miljøer.
Bellona ble opprettet i 1986 av Frederic Hauge og Rune Haaland og bidro raskt til å sette miljøvern på dagsordenen. De skapte begrepet «miljøkriminalitet», som senere ble en del av offisiell juridisk terminologi. Bellona okkuperte kontoret til miljøvernministeren to ganger for å presse myndighetene til å vedta strengere utslippskrav. De anmeldte, og anmeldelsene førte ofte fram.
Etterhvert kom det tverrfaglige studier og utredninger i tillegg til aksjonene, og Bellona strakte seg ut over Norges grenser i løpet av 1990-årene.
Embedsmann og diplomat, utenriksminister fra Kristelig folkeparti.
Bildene gikk verden rundt på TV og i aviser. Den serbiske presidenten Slobodan Milosevic i samtale med den norske utenriksministeren Knut Vollebæk. Det var høyspent. Mange menneskeliv sto på spill. I 1999 overtok Norge formannsvervet i OSSE. Det medførte at den norske utenriksministeren måtte prøve å stanse folkemordet på kosovoalbanerne. Milosevic møtte ham med disse ordene: «Vi har tidligere stått imot Stalin og Bresjnev, og vi skal vel også klare å stå imot Wollebæk!» Knut Vollebæks diplomati førte ikke fram. NATO bombet Serbia og serbiske styrker i Kosovo.
Korrupsjonsjeger, jurist og politiker.
Da Eva Joly kom til Vinstra for å motta statuetten, var hun for første gang på seks år uten livvakter. På 1990-tallet ble hun kjent som en av Frankrikes mest ubestikkelige og nådeløse korrupsjonsjegere. Hun benyttet etterforskningsmetoder som tidligere ikke hadde vært brukt mot økonomisk kriminalitet: Avlytting, overvåkning, beslag, varetekt.
Hun fikk 30 samfunnstopper dømt for korrupsjon og ble belønnet med både drapstrusler, sjikane («stinkende klippfisk, hevngjerrig kjerring, monster») overvåking og bakvaskelser.
I 2001 ba den norske regjering om hennes råd i kampen mot internasjonal korrupsjon.
Journalist og sakprosaforfatter.
Hennes dekning av krigene i Kosovo, Tsjetsjenia, Afghanistan og Irak gjorde henne til Nordens mest kjente krigskorrespondent. Hennes internasjonale gjennombrudd var Bokhandleren i Kabul – et familiedrama i 2002. Den lå på toppen av bestselgerlisten i The New York Times i 41 uker og er oversatt til mer enn 40 språk.
Våren 2002 bodde hun i fire måneder sammen med familien til en bokhandler i Kabul. I boken forteller hun om deres liv og virke og viser hvor omfattende kvinneundertrykkelsen er, selv hos de mer liberale i det afghanske samfunn.
Filosof, naturverner og fjellklatrer.
For mange var Arne Næss Den norske filosofen. Beundret og omstridt. Det var alltid mye styr rundt ham, latter og lek, han kunne være uhøytidelige og ironisk, rappkjeftet, leken og spontan, vanskelig å plassere. Mange generasjoner møtte ham gjennom forberedende prøver i filosofi på universitetene, særlig innføringsboken i logikk: En del elementære logiske emner.
Det ble sagt om Arne Næss at ingen annen norsk filosof har evnet å influere og inspirere ikke-filosofer, sette dagsorden, besmitte ungdommen, åpne dører for nysgjerrigper’er i alle aldre, formidle barnlig glede og eksistensielt alvor.
Nødhjelpskoordinator i FN.
I 2006 mente magasinet Time at Jan Egeland var en av de 100 mest innflytelsesrike mennesker i verden.
2. juledag 2004 rammet en voldsom tsunami kystene rundt Det indiske hav. Fem millioner i 12 land var direkte berørt av katastrofen. Behovet for nødhjelp av enormt. Etter slike katastrofer kommer alltid neste bølge av død på grunn av sykdommer.
Som nødhjelpskoordinator i FN ledet Jan Egeland hjelpearbeidet med sivile og militære aktører fra mange land. I løpet av én måned var mye hjelp nådd fram dit den skulle.
Gründer og finansmann.
For første gang valgte stortingsrepresentantene en prisvinner fra næringslivet.
En ordblind fisker blir årets Peer Gynt.Gründeren Kjell Inge Røkke fikk prisen for sin store samfunnsfortjeneste, både hjemme og ute. «Jeg forlot Norge som en ung skoletaper, i likhet med Peer full av entusiasme og eventyrlyst. Peer dro ut for å bli konge eller keiser, mens jeg dro til utlandet for å bli fisker og rik», sa han. Rik ble han. Prisen ble kritisert, men Røkke mente det kom overraskende lite kritikk.
Pianist.
Leif Ove Andsnes var 37 år da han ble årets Peer Gynt og allerede regnet som en av verdens fremste pianister. I 2005 hadde magasinet Vanity Fair kåret ham til en av de beste av de beste. Berømmet for sin tekniske sikkerhet, sensitivitet og udemonstrative virtuositet. «En av de mest begavede musikerne i sin generasjon,» mente Wall Street Journal. «En pianist med fornem eleganse, kraft og innsikt», skrev The New York Times. Han er en etablert verdensstjerne.
«Taket kommer til å bli en av Oslos mest besøkte turistattraksjoner.» Hva? Et tak? Men de fikk rett. Operahuset i Oslo åpnet 12. april 2008. Ett år senere hadde 1,3 millioner mennesker vært innom taket og huset i Bjørvika, noe som gjorde det til Oslos mest besøkte turistmål. Bygget fikk stor oppmerksomhet internasjonalt, det «stiger opp av havet som et isfjell.» Man sammenlignet det med den berømte operaen i Sydney. Snøhetta hadde lagt grunnlaget for å gjøre finkulturen mer tilgjengelig og mer folkelig. Og ble årets Peer Gynt.
Fotballspiller.
I verdens avkroker var det Ole Gunnar Solskjær man forbant med Norge. Manchester United-spilleren var trolig verdens mest kjente nordmann.
Bayern München skåret etter seks minutter og ledet Champion League-finalen 1999. Så utlignet Manchester United på overtid, og like før dommeren blåste av kampen, var Ole Gunnar Solskjær på plass. Han setter ballen opp i nettaket etter en corner. Nesten tre minutter på overtid. Manchester United vinner finalen. Ole Gunnar Solskjær blir en legende i Manchester United og sikrer seg for alvor en plass i fotballhistorien.
Kulturorganisasjon for mennesker med utviklingshemning.
Dissimilis (betyr annerledes) ble opprettet i 1985, Landsforbundet Dissimilis i 1992. Forbundet har grupper i 14 andre land. De jobber for at utviklingshemmede skal ha en plass i det kulturelle landskap og i samfunnet som likestilte utøvere og mennesker. I 1962 blir Børge født. Han har en hjerneskade. Han vil alltid være motorisk tilbakestående. Faren Kai Zahl var musiker, ville ha med sønnen, laget et fargekodesystem som erstattet noter og overførte det til lyspærer. Resultatet i 1987»: Dissimilis – en annerledes musikal. Ni utsolgte forestillinger, juryens hederspris under Spellemannsprisen.
Sjakkspiller
13 år gammel ble han tidenes yngste stormester, dvs at han i tre turneringen skåret et fastsatt antall poeng avhengig av motstandernes styrke. I 2006, nylig fylt 15 år, ble Magnus Carlsen for første gang rangert som en av verdens 100 beste sjakkspillere. Som 16-åring vant han sin første superturnering, og som 17-åring var han for første gang blant de ti beste sjakkspillerne i verden. Da han fikk prisen i 2011, var han rangert som verdens beste. Verdensmester i sjakk ble han først i 2013, 23 år gammel.
Langrennsløper / Statsminister fra Arbeiderpartiet.
For første gang i prisens historie fikk to kandidater like mange stemmer.
Jens Stoltberg var statsminister fra 2000 til 2001 og fra 2005 til 2013.Han fikk prisen for «sine flotte personlige egenskaper og sin omsorg for medmennesker.» Hans personlige engasjement for vaksinasjonsprogrammet i FN og GAVI, og sin internasjonale innsats for klimaet telte også med. Det var særlig talene han holdt etter terrorhandlingene 22. juli som veiet tungt.
Marit Bjørgen var ennå ikke mett på medaljer da hun ble årets Peer Gynt. Hun er mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, 18 av dem gull. Hun var OL-dronningen i Vancouver i 2010 med tre gull, en sølv og en bronse. Fire år senere under OL i Sotsji, to år etter at hun fikk Peer Gynt-prisen, vant hun tre gull, og i Pyeongchang i 2018 to gull, en sølv- og to bronsemedaljer. Marit Bjørgen vant 114 seire i verdenscuprenn. Ingen har slått den rekorden så langt.
Forfatter.
Besøker du bokhandelen på en internasjonal flyplass, ser du ganske sikkert navnet Jo Nesbø på bestselgerbordet. Da han fikk Peer Gynt-prisen, var hans bøker oversatt til rundt 40 språk og hadde solgt noe sånt som 6 millioner eksemplarer. Det er blitt mange flere siden. I 2021 passerte han 50 millioner. Han har skrevet seg inn i litteratur-historien som en av verdens fremste krimforfattere med de populære bøkene om den nokså medtatte etterforskeren Harry Hole. Jo Nesbø skriver også barnebøker. Om doktor Proktor, som er blitt både teaterforestillinger og film.
Internasjonal fotballturnering for barn og unge.
Verdens største arena for vennskapsbygging er Norway Cup kalt. Et fargerikt fellesskap som jobber mot rasisme, stoff, vold og hverdagskriminalitet. Siden starten i 1972 har rundt 50 000 lag fra 50-60 ulike nasjoner deltatt i cupen på Ekebergsletta i Oslo. Og turneringen var tidlig ute. I den første utgaven av Norway Cup deltok også jentelag. Norges Fotballforbund anerkjente ikke kvinnefotballen offisielt før 1976. 1800 medlemmer i Bækkelagets Sportsklubb bruker en uke av ferien sin hvert år. 50 000 dugnadstimer i nært samarbeid med hundrevis av veldedige organisasjoner.
Hjerneforskere og Nobelprisvinnere.
Nobelpris til norske forskere er ikke hverdagskost, og den som googler de to, blir overveldet over bevis på deres kompetanse og dyktighet. Det er tankevekkende at dersom ikke Nobelprisen hadde gjort nominasjonskomiteen og stortingsrepresentantene oppmerksomme på dem, ville de neppe fått Peer Gynt-prisen. Deres arbeid er langsiktig, de er ikke i mediebildet, og hva de fikk Nobelprisen i medisin for, er ikke godt for lekfolk å forstå. Men May-Britt Moser og Edvard Mosers arbeid bidrar innen psykiatri og nevrologi med funn som kan stoppe sykdommer eller forhindre dem.
Filmregissør, artist, menneskerettighetsaktivist.
Hun ble først kjent som popartisten Deepika og ga ut to plater på 1990-tallet. Hun ble utsatt for trusler fra det muslimske miljøet og flyttet til London som 17-åring. «Der andre plukket opp et våpen, plukket jeg opp et kamera.» I 2013 kom dokumentarfilmen Banaz – A Love Story om den britisk-kurdiske 21-åringen som ble drept av sin familie i London. Den fikk hun Emmy-prisen for. To år senere kom filmen Jihad.A Story of the Others. Om briter som sluttet seg til ISIS og imamer som rekrutterte dem.
Den nettbaserte TV-serien SKAM, sendt på NRK P3 og NRK3 i 2015-2017, var en liten revolusjon, både i form og innhold og skapte virkelig debatt. Mye ble sagt og skrevet. Den tok opp viktige, vanskelige og sårbare temaet som overgrep, seksualitet, homofili, kulturforskjeller, press i ungdomsmiljø. Vi følger elever på en videregående skole i Oslo og er med på fester og forviklinger, russetid og hvordan blonde jenter med rød leppestift skal komme seg over alfa-porsche-kjøre-gutter. Serien vakte så stor oppsikt internasjonalt at mange land laget sine versjoner av SKAM.
Sykepleier og leder for Verdens helseorganisasjons hjelpearbeid i Syria fra 2012 til 2019.
Flere vinnere av Peer Gynt-prisen er blitt påskjønnet for sitt humanitære arbeid ved krig og katastrofer. Men neppe noen av dem har vært så tett innpå krigens brutalitet og grusomhet som Elisabeth Hoff. Hun ledet det som er blitt kalt det vanskeligste nødhjelpsarbeidet i verden. I krigen i Syria drev hun hårfin balansegang slik for at medisiner og medisinsk hjelp skulle nå fram til sårete og krigstrette syrere – på alle sider av frontlinjene. Både hjelpearbeiderne og myndighetene hadde stor respekt for henne. 15 millioner fikk medisinsk behandling.
Alpinister.
15. februar 2018, året før de fikk prisen, smelte de til under OL i Pyeongchang. Aksel Lund Svindal tok historiens første norske OL-gull i utfor. Kompisen Kjetil Jansrud var 12 hundredeler bak. Norsk dobbeltseier, like godt. Året etter snudde de. Under VM i Åre tok Kjetil Jansrud utforgullet. Aksel Lund Svindal var bare to hundredeler bak og fikk sølv. Ikke til å undres over at nominasjonskomiteen mente de burde dele Peer Gynt-prisen. Aksel Lund Svindal er attpåtil den nordmann som har flest seire i enkeltrenn i verdenscupen i alpint: 36.
Forfatter.
Igjen valgte stortingsrepresentantene en bestselgende forfatter som årets Peer Gynt. Hennes første roman for voksne, Bienes historie fra 2015, er utgitt i 50 land og var den mest solgte boken i Tyskland i 2017 uansett sjanger. Hennes andre roman Blåble utgitt i 2017 og solgt til 20 land. Høsten 2019 kom den tredje romanen i den planlagte Klimakvartetten, Przewalskis hest. Hun er kjent for sitt klimaengasjement. Barneboken Snøsøsteren fra 2018 er en av de største salgssuksessene i norsk bokhandel på mange tiår.
Paralympisk idrettsutøver, samfunnsprofil og sosial entreprenør
Hun dro rett fra prisutdelingen ved Gålåvatnet til Paralympisk i Tokyo. En ni år gammel drøm gikk i oppfyllelse. OL-gullet i roing var det hun manglet. Hun hadde allerede fire VM-gull og ett EM-gull. Hun hadde vunnet verdenscupen sammenlagt i både roing og langrenn. Før Paralympisk åpnet, ble Birgit Skarstein trukket fram av utenlandske medier som en av de store profilene. BBC var imponert over hvordan den norske stjernen hadde brukt TV-show som «Skal vi danse?» til å normalisere det å ha en fysisk utfordring.
Skihopper.
Maren Lundby ble OL-mester i 2018 og verdensmester i stor bakke i 2021. Da kvinner for første gang fikk hoppe skiflyging i 2023, satte hun verdensrekord med 212,5 m. Hun har vunnet verdenscupen tre ganger.
Peer Gynt-prisen fikk hun fordi hun har stått fram i kampen for likestilling i idretten og vært åpen om utfordringer knyttet til kroppspress.
- I fjor måtte jeg stå over OL-sesongen fordi jeg så at jeg ikke kunne klare å oppnå det jeg ville med kroppsvekt. Jeg valgte å være åpen om det, sa hun under prisutdelingen. – Jeg synes det er viktig å fortelle de yngre at det å ofre helsa for å vinne medaljer, det er det ikke verdt.
- Peer Gynt er også fryktløs, grensesprengende og ambisiøs. Det er kanskje noe jeg kan kjenne meg igjen i. Driver du med toppidrett, skal du videre.
Fotballspiller, president i Norges Fotballforbund.
Hun får prisen for sitt arbeid for likestilling, mangfold, menneskerettigheter og demokrati, samt motet hun viste ved å tale FIFA og VM-arrangøren midt imot fra talerstolen i Qatar.
– Hun er et lysende forbilde for oss alle. Hun står frem som et menneske uten hemmeligheter, uten jåleri, og uten strategiske handlinger på egne vegne. Sterk og fryktløs taler hun FIFA midt i mot. Sjeldent har vi hatt en verdigere vinner, sier juryen.
Lise Klaveness har spilt 73 landskamper for Norge, debuterte i 2002. Fra 2022 er hun president i Norges Fotballforbund. Hun er utdannet jurist.
Utstillingen Verdensborger på Gålå
I skogholtet ned mot Gålåvatnet på Peer Gynt Arena finner du helårsutstillingen Verdensborger, som løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen.
Hva vil det si å være en verdensborger? Hvilken kraft representerer personene og institusjonene som i mer enn 50 år har imponert oss med sine bragder? Utstillingen gir et innblikk i hvem disse menneskene er, og betydningen de har hatt i sin samtid.
Utstillingen er gratis, og åpen hele året. Se bilder fra utstillingen under.
Tidligere prisvinnere
1. Einar Gerhardsen 1971
2. Per Aabel 1972
3. Liv Ullmann 1973
4. Erik Bye 1974
5. Erling Stordahl 1975
6. Øivind Berg 1976
7. Birgit og Rolf Sunnaas 1977
8. Arve Tellefsen 1978
9. Grethe Waitz 1979
10. Anne Cath Vestly 1980
11. Cato Zahl Pedersen 1981
12. Jens Evensen 1982
13. Thorbjørn Egner 1983
14. Kronprinsesse Sonja 1984
15. Bobbysocks, Hanne Krogh og Elisabeth Andreasson 1985
16. Annie Skau Berntsen 1986
17. A-HA 1987
18. Oslo Filharmoniske Orkester 1988
19. OL-komiteen ved Ole Sjetne 1989
20. Thorvald Stoltenberg 1990
21. Hans Wilhelm Steinfeld 1991
22. Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang 1992
23. Kjetil Andre Aamodt 1993
24. Mona Juul og Terje Rød Larsen 1994
25. Johann Olav Koss 1995
26. Jostein Gaarder 1996
27. Gro Harlem Brundtland 1997
28. Kvinnelandslaget i håndball 1998
29. Thor Heyerdahl 1999
30. Miljøstiftelsen Bellona 2000
31. Knut Vollebæk 2001
32. Eva Joly 2002
33. Åsne Seierstad 2003
34. Arne Næss senior 2004
35. Jan Egeland 2005
36. Kjell Inge Røkke 2006
37. Leif Ove Andsnes 2007
38. Snøhetta AS 2008
39. Ole Gunnar Solskjær 2009
40. Dissimilis 2010
41. Magnus Carlsen 2011
42. og 43. Marit Bjørgen og Jens Stoltenberg 2012
44. Jo Nesbø 2013
45. Norway Cup 2014
46. Edvard Moser og May-Britt Moser 2015
47. Deeyah Khan 2016
48. SKAM 2017
49. Elizabeth Hoff 2018
50. Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal 2019
51. Maja Lunde 2020
52. Birgit Skarstein 2021
53. Maren Lundby 2022
54. Lise Klaveness 2023