Den første Peer Gynt ved Gålåvatnet

Endelig kom Peer til egen fjellheim. Den første Peer Gynt-teaterforestillingen ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen så dagens lys for 30 år siden, i august 1989.

Midtvinters dette året fikk skuespiller ved Riksteatret, den utflytta odelsgutten fra Sør-Fron, Per Tofte en telefon. Kunne han tenke seg å være med å realisere en oppsetning av Peer Gynt med Gålåvatnet? Mannen i andre enden av røret var den lokale ildsjelen Reidar Stangenes. Han var sentral i Peer Gynt-arbeidet, og ivret for å gi stemnet en sterkere kulturprofil.

Med Reidars pågangsmot og lokalkunnskap og Pers erfaring med teksten og store nettverk av profesjonelle teaterfolk var drømmen om å spille Peer Gynt i egen fjellheim endelig i ferd med å bli virkelig. Per satte i gang med tekstrevisjon, valgte ut, kutta ned og bandt sammen, og la dermed grunnlaget for en Ibsen-framføring som var overkommelig i spilletid, og likevel forståelig. Med god hjelp av Per Tofte og daværende teaterkonsulent i Oppland Anne Bjørkvik, fikk Reidar Stangenes på plass besetningen av profesjonelle skuespillere og dyktige lokaleamatører. Musikken sto den lokale komponisten, musikeren og dirigenten Henry Eggen for, med sitt sammensette orkester av spellemenn og jazzmusikere. Etter en periode med intens øving under regissør Svein Sturla Hungnes profesjonelle blikk, kunne publikum for aller første gang oppleve Henrik Ibsens Peer Gynt der han virkelig hører hjemme.

Premieren 1989
Regi: Svein Sturla Hungnes
Musikk: Edvard Grieg og Henry Eggen
Kostymer: Ingrid Skurdal
Koreografi: Gro Lystad og Erlend Rasmussen
Med: Per Tofte, Ruth Tellefsen, Gro Anita Hansen, Geo von Krogh, Pia Tellefsen, Lars Andreas Larssen m.fl.
Musikere og 33 frivillige aktører på scenen.

Andre nyheter

Se alle nyheter

Even Olstad er årets Vehl-Per

Det var jubel i Peer Gynt-familien i dag når det ble offentliggjort at Even Olstad er Årets Vehl-Per 2020! Prisen får han på Peer Gynt-festen sønda...

Peer Gynt-festen

Festforestilling med hyllest til Årets Peer Gynt, Maja Lunde! Med Pål Chrisitian Eggen, Silas Henriksen, HAYDE, Harald Stanghelle, Dag O. Hessen og...

Bøygen med Mads Ousdal

Mads Ousdal leser Ibsens tekst til ny musikk av Håvard Stubø, Erik Nylander og Daniel Formo. Se video fra prøvene her!

Gi din tilbakemelding