Gå til hovedinnhold

Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter

Hysterisk morsom og komisk maratonspurt på Rudi Gard hvor skuespillerne med lynhurtige skift, humor, musikk, kaos og rabalder skal komme seg gjennom Ibsens 28 teaterstykker, på 78 minutter.

Av Knut Nærum.

Pris fra
Tid
Sted
Dato

Den verdenskjente dramatikeren Knut Nærum, som ofte nevnes i samme åndedrag som Ibsen og Fosse, har tatt på seg oppgaven med å forfatte «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter». Med brask og bram, og inspirert av alt fra actionfilmer og musikaler, til sportssendinger, politikere og Gudbrandsdalen, leker tre skuespillere seg gjennom Ibsens 28 teaterstykker på litt over en time.

Velkommen til en kveld på Rudi Gard fylt med smil og mye latter!

Komedien spilles tirsdag 6. og torsdag 8. august kl. 20.30.

Tirsdag 6. august er det inkludert en førprat kl. 20.00 mellom dramatiker Knut Nærum, regissør Eirik del Barco Soleglad og kunstnerisk leder Ellen Horn.

Tre skuespillere – 28 teaterstykker – 131 roller. Lykke til.

Alt er lagt til rette for en komisk maratonspurt på Rudi Gard, når den topptrente supertrioen Kjersti Elvik, Tormod Løvold og Kristian Berg Jåtten stormer ut av startblokkene og slipper løs galskapen. Lagleder og regissør Eirik del Barco Soleglad skal passe på at vekslingene går knirkefritt og at ingen sprekker på oppløpssiden.

De tre skuespillerne skal altså komme seg gjennom 28 teaterstykker og 131 roller på 78 minutter. Innimellom lynhurtige skift, humor, musikk, kaos og rabalder, fører de også en løpende debatt seg i mellom om Ibsens stykker er
a) tidløse, fortsatt relevante og kan spilles på gamlemåten
b) gått ut på dato for lengst
c) kan la seg spille så lenge materialet tilpasses vår tid.

Det inngås på et tidspunkt et veddemål, og det vanker en passende straff for den av skuespillerne som taper veddemålet. 

- Det må være lov å drive litt gjøn med Ibsen

Det er et mål å presentere Ibsen i ulike sjangre og gjøre ham tilgjengelig for alle for kunstnerisk leder Ellen Horn. – Det må være lov å dra Ibsen litt ned fra pidestallen og drive litt gjøn med ham. Det er mange som har Ibsen-vegring, sier kunstnerisk leder Ellen Horn.

Hun er veldig begeistret over å kunne presentere komedien «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter» for publikum under årets kulturfestival. - Komedien fikk strålende kritikker av både anmeldere og publikum da den gikk sin seiersgang på Den Nationale Scene, og vi er så stolte over å kunne ha den på programmet under årets festival. Og ikke minst er jeg veldig glad for at den skal spilles på fantastiske Rudi Gard, fortsetter hun. – Det er alltid en drøm som går i oppfyllelse for meg når vi får til samarbeid med andre gode kulturaktører i regionen. - Det blir en kveld fylt med smil og mye latter på Rudi Gard, dette gleder vi oss skikkelig til, sier Horn.

- Passer spesielt for folk med Ibsen-vegring

Knut Nærum har skrevet teksten, og han er allerede i gang med å tilpasse teksten til den skal settes opp i Gudbrandsdalen og Peer Gynts rike. - Jeg er glad for at Gudbrandsdølene får denne anledninga til å se Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter, så de omsider oppdager at han skrev mer enn det ene stykket, sier Knut Nærum.

På spørsmål om hvem forestillingen passer for, sier han: – Det er et godt spørsmål! Det er for folk som kan sin Ibsen, men kanskje særlig for de som ikke kan det. Jeg vil si at det er skrevet spesielt med tanke på folk med Ibsen-vegring, sier Nærum.

Unikt ensemble

- Ensemblet er unikt. Kjersti Elvik er en av mine absolutte favorittskuespillere. Med et kjempemessig spenn i talentet, både alvor og humor og fandenivoldskhet og glimt i øyet. Ruth i Snøfall ble alles favoritt, også min! Tormod Løvold så jeg i Bergen nylig i samspill med Eirik del Barco Soleglad i den sjokkerende aktuelle og geniale forestillingen Diktatoren på DNS. Og Kristian Berg Jåtten er et unikt multitalent av en dødsmusikalsk gjøgleende skuespiller. Så heldige vi er som får oppleve disse i Gudbrandsdalen i august, sier Ellen Horn.

Medvirkende

Regissør Eirik del Barco Soleglad er ansatt som skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen, hvor han nettopp mottok strålende kritikker fra både publikum og presse for sin rolle som Charlie Chaplin i Chaplin: Diktatoren. Eirik har også jobbet mye med humor, og det finnes knapt et menneske i Bergen som ikke har ramlet av stolen når han setter i gang for fullt. I tillegg til å ha hatt regien på Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter da stykket gikk sin seiersgang ved Den Nasjonale Scene i Bergen, har han også regissert andre store forestillinger ved DNS og Det Vestnorske Teateret, samt Herøyspelet på Sunnmøre. Fremover blir han å se på scenen i Flaggermusen ved Bergen Nasjonale Opera, hvor han også jobber med teksten sammen med tekstforfatter Adam Price og regissør Yngve Sundvor.

Eirik fikk sin internasjonale debut da han ble hentet til Los Angeles for å spille Prins John i den amerikanske produksjonen av The heart of Robin Hood, ved The Wallis Annenberg Theatre.

Skuespiller Kjersti Elvik er for mange nå mest kjent som Ruth i NRKs julekalender Snøfall. Hun har tidligere spilt i blant annet Vestavind (1994),Blind Gudinne (1997)og Aber Bergen (2018). I 1998 fikk hun Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle som Hanne Wilhelmsen i filmen Salige er de som tørster, basert på Anne Holts krimroman. Kjersti er til vanlig ansatt ved Den Nasjonale Scene i Bergen,men har også vært tilknyttet Nationaltheatret, Riksteatret, Torshovteatret og Trøndelag Teater.

I tillegg til å være skuespiller, er Kjersti en strålende sanger med en rekke gode parodier i ermet. Denne kombinasjonen passer helt perfekt til Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter, hvor hun får briljert med både skuespill, sang og parodier. Hun har blant annet fantastiske parodier på Erna Solberg og Donald Trump, som publikum kan håpe på å få se glimt av i forestillingen.

Tormod Løvold er ansatt som skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen, og kommer rett fra sentrale roller der i Heddapris-vinneren Romeo og Julie og Chaplin: Diktatoren. Tormod er i tillegg en dreven improteater-mann som var med å starte Bergen Impro Laug, hvor han fortsatt er aktivt medlem. Han har vært sentral i en rekke humorstykker ved DNS, blant annet iShakespears samlede verker (2013, 2015), Direktøren for det hele (2016, Lars von Trier/Knut Nærum) og Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter.

Multitalentet Kristian Berg Jåtten kommer fra Stavanger, og har sin utdannelse fra The New York Conservatory for Dramatic Arts, hvor han studerte skuespill for teater og film. Etter en rekke roller i både New York og ved Rogaland Teater, er han nå ansatt ved Den Nasjonale Scene i Bergen. Der hadde han nettopp rollen som Tybalt i Heddapris-vinneren Romeo og Julie, og hovedrollen som Linus i Jul i Svingen. I tillegg til å være skuespiller, er Kristian en svært dyktig sanger og musiker, og har det musikalske ansvaret i Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter. Der får dere høre ham på både tangent, gitar og sang – i ekte revy-stil. 

Rudi Gard og Kulturfestivalen Peer Gynt

Publikum vil få oppleve Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter i fantastiske omgivelser på Rudi Gard. Har man ikke vært der før, er stedet i seg selv vel verdt et besøk, for Rudi Gard ligger «midt i solhellinga med utsyn over eventyrlege Gudbrandsdalen». Vertskapet Nina og Øystein Rudi tar alltid gjestene like godt imot, og Kulturfestivalen Peer Gynt er takknemlige og stolte over å kunne få samarbeide med en av de viktigste kulturaktørene i Gudbrandsdalen. 

Forestillingen spilles innendørs i Rudilåven, men vi anbefaler å bruke noen minutter utendørs først på å ta inn hele området, og utsikten over dalen. Det kan også kjøpes en bedre middag hos Rudi Gard i forkant av forestillingen, denne kan legges til som tilleggsprodukt når dere kjøper billetter. Baren ved Rudilåven vil være åpen i god tid både før og etter forestilling. Rudi Gard ligger nede i Gudbrandsdalen, kun 20 minutter med bil fra Peer Gynt Arena ved Gålåvatnet. Adressen er Rudivegen, 2647 Sør-Fron, og det er godt med parkeringsplasser på området.

Forestillingen er et samarbeid mellom Kulturfestivalen Peer Gynt og Rudi Gard, og er en samproduksjon med Den Nationale Scene i Bergen. Produsert etter en avtale med Teaterforlaget Songbird AS

Forestillingen er både flåsete og smart på en gang, skuespillernes avvæpnende små smil, blikk og fakter hever forestillingen og samspillet de tre mellom fungerer veldig godt. Det er gøy når det er kaotisk, men det er nesten enda gøyere når det er rart og nedpå.
Charlotte Myrbråten,
Kulturanmelder i Bergens Tidende

Skuespillere og kunstnerisk lag

Knut Nærum

Dramatiker (Foto: Lina Hindrum/Cappelen forlag)

Eirik del Barco Soleglad

Regissør (Foto: Stas Artist)

Kjersti Elvik

Skuespiller (Foto: DNS)

Tormod Løvold

Skuespiller (Foto: DNS)

Kristian Berg Jåtten

Skuespiller og musiker (Foto: Stas Artist)

Anmeldelser

Forestillingen gikk sin seiersgang på Den Nationale Scene i Bergen i 2017-19. Her er noen av anmeldelsene:

"Elvik, Løvold og Berg skaper øyeblikkskunst på Lille Scene. Som publikummer får man servert referanser så dagsakutelle at man sitter igjen med inntrykk av at du og skuespillerne leste og diskuterte avisen sammen i lunchen bare noen timer tidligere. Politiske referanser er like elegant sydd inn i Ibsens verker som broderier på en bunad."

Les hele anmeldelsen i Samviten

Knut Nærums Ibsen er dårlig på den bra måten

"Forestillingen er både flåsete og smart på en gang, skuespillernes avvæpnende små smil, blikk og fakter hever forestillingen og samspillet de tre mellom fungerer veldig godt.

Både tekstforfatter Nærum og regissør Eirik Del Barco Soleglad er kjente for sin komiske timing, og hvordan man kan bare la et vits henge i luften. Nettopp dette er blitt en av denne forestillingens styrker, det er gøy når det er kaotisk, men det er nesten enda gøyere når det er rart og nedpå."

Terningkast 5

Les hele anmeldelsen i Bergens Tidende

Ibsen på speed

"Hurra for Henrik! Og for et fantastisk ensemble. I et forrykende tempo suser trioen på scenen fra det ene dramaet til neste uten at det blir heseblesende og anstrengt."

Terningkast 5.

Les hele anmeldelsen i Bergensavisen

Flere arrangementer

Peer Gynt på Gålå

Mads Ousdal tilbake som Peer Gynt på Gålå i Erik Ulfsbys regi sammen med et stjernelag av skuespillere.
Dato
1.-10. august 2024

Høgfjellskonserten ved Rondane

Et unikt møte mellom klassisk og improvisert musikk – med Grieg som grunntone og Rondane som kulisser.
Dato
10. august 2024

Festivalutstilling 2024

Grafikerne Kjell Bendiksen og Terje Ressel møter hverandre og Peer Gynt i Galleri Låven.
Dato
1.-10. august 2024
Morten Rostrup og Lindis Hurum (Foto: Rita Støstad)

Peer Gynt-festen

Prisutdeling og hyllest i ord og toner til Årets Peer Gynt, Leger Uten Grenser, og årets Vehl-Per.
Dato
3. august 2024

Verdensborger

En helårs utendørs utstilling som løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen
Dato
Hele året (utendørs)