Gå til hovedinnhold

Kulturfest

Velkommen til KULTURFEST i Vinstrahallen med pisutdelinger til Årets Peer Gynt: Lise Klaveness, Årets Vehl-Per: Torill Beitdokken og Nord-Fron kommunes kulturprisvinner: Vinstrarevyen. Se hele programmet her!

Pris fra
Sted

Kulturfestivalen Peer Gynt og Nord-Fron kommune ønsker velkommen til en festkveld med prisutdelinger:

Kl. 19.00: Lise Klaveness avduker installasjonen "Verdensborger" i Vinstra Park

Installasjonen løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen.

Kl. 19.30: Kulturfest i Vinstrahallen

Programleder: Ellen Horn

Prisvinnere:
Årets Peer Gynt: Lise Klaveness
Årets Vehl-Per: Torill Beitdokken
Nord-Fron kommunes kulturprisvinner: Vinstrarevyen

For å hylle prisvinnerne møter vi på scenen:

  • Anne-Marie Olstad, ordfører i Nord-Fron kommune
  • Rigmor Aasrud, stortingsrepresentant og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet
  • Harald Stanghelle i scenesamtale med Lise Klaveness
  • Hallvard Holmen
  • Cato Zahl Pedersen
  • Emma Berget Kvernstuen og Line Slettmoen, NM-vinnere fra Vinstra Drill
  • Mukampen Spel- og dansarlag
  • Norsk Et Lite Kor
  • Loftet Dansestudio
  • Voksenopplærings-koret

Kunstnerisk ansvarlig: Vegard Moshagen

KULTURFEST i Vinstrahallen
Fredag 20. oktober kl. 19.30 (avduking i Vinstra Park kl. 19.00)
Inngang: kr. 200,-. Gratis inngang for alle under 20 år.

Bestill billett til Kulturfest

Les mer:

Om Peer Gynt-prisen og tidligere prisvinnere

Årets Peer Gynt 2023 er Lise Klaveness

Om Vehl-Per prisen og tidligere prisvinnere

Om Nord-Fron kommune sin kulturpris

En storslått prisfest

Prisene til Årets Peer Gynt og Vehl-Per skulle deles ut under Peer Gynt-festen i august, men måtte utsettes grunnet ekstremværet "Hans".

- Det var aldri et alternativ å ikke hylle prisvinnerne, og vi er utrolig glade for at vi kan skape en skikkelig kulturfest sammen med Nord-fron kommune når de skal dele ut sin kulturpris, sier May Brit Støve, adm.dir. i Peer Gynt AS. – Vi håper mange kommer for å bli med på festen og hyllesten av de verdige prisvinnerne, fortsetter hun.

- Dette er vinn-vinn for både oss og kulturfestivalen Peer Gynt, og gode samarbeid er alltid inspirerende, sier Erik Tøftestuen som er tjenesteleder for kultur i Nord-Fron kommune og prosjektleder for Kulturfesten. - Planleggingen av Kulturfesten er godt i gang, og med Vegard Moshagen som kunstnerisk ansvarlig og produsent er vi trygge på at det blir et flott program. Vi kan røpe at Ellen Horn skal være programleder, og at prisvinnerne Lise Klaveness, Torill Beitdokken og årets kulturprisvinner kommer. Nå jobber vi med de siste detaljene, og skal snart dele hvem som står på scenen med dere, fortsetter han.

Nominasjonskomiteens begrunnelse og Lise Klaveness sin kommentar

Hedersprisen Årets Peer Gynt går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming. Det var et overveldende flertall av stortingsrepresentantene som stemte frem Lise Klaveness som Årets Peer Gynt 2023.

- Lise Klaveness er en meget verdig vinner av Årets Peer Gynt. Med stort mot gikk hun på talerstolen i Qatar, og kritiserte både FIFA og VM-arrangøren i forbindelse med diskriminering og brudd på menneskerettighetene rundt arrangementet. Hun er en modig og viktig internasjonal stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, menneskerettigheter og demokrati. Lise Klaveness sier fra der andre ikke tør, og hun baner vei for at alle kan få muligheten til å leve trygge liv, sier Rune Støstad, leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt.

- En ære!

- Det er en ære å få tildelt Peer Gynt-prisen for den jobben jeg har gjort sammen med, og på vegne av, norsk fotball siste året. Jeg takker for muligheten denne prisen gir meg til å sette økt søkelys på ting jeg mener er viktige både i norsk og internasjonal fotball fremover, sier Lise Klaveness.

- Jeg står på skuldrene til kollegaer før meg som har kjempet for idrettens grunnverdier og tidligere prisvinnere. En av mine barndomsfavoritter var tidligere Peer Gynt-vinner Anne Cath. Vestly. Jeg tenker på hennes fabelaktige sitat på en dag som denne: «Hvis noen spør meg om hva jeg mener med det og det, svarer jeg at jeg mener alt!», fortsetter Klaveness.

- Fotballen er verdens mest populære idrett, både for menn og kvinner. Den samler mennesker på tvers av kulturer, inspirerer og bryter ned barrierer. Fotballen har en enorm kraft og et potensiale til å påvirke samfunnsutviklingen. Det er et tveegget sverd. Populariteten kan, og blir i økende grad, utnyttet av stater og selskaper som vil ha større makt, som vil fremme nasjonalistiske prosjekter hvor man dekker over kritikkverdige forhold. Brukes til å avlede oppmerksomhet fra brudd på menneskerettigheter. Til sportsvasking og maktmisbruk, sier Klaveness og fortsetter: - Hva kan fotballen gjøre for å realisere potensiale til positiv samfunnsendring? Jeg tror at svaret på disse spørsmålene ligger i vår vedvarende oppmerksomhet og et fortsatt engasjement. Vi må jobbe, med integritet og åpenhet, for å komme inn i rommene hvor beslutningene tas, gå kritisk inn i alle saker som er viktige for fotballens grunnverdier. Vi må lene oss inn og konfrontere de vanskelige dilemmaene vi står ovenfor. Vi får ikke til endring hvis vi står på sidelinjen eller hvis vi ikke tørre å delta i de vanskelige samtalene og de vanskelige valgene, avslutter Klaveness.

- En suveren Peer Gynt-pris vinner som kan flytte fjell

Kunstnerisk leder i kulturfestivalen Peer Gynt, Ellen Horn, er svært begeistret for at Lise Klaveness er stemt fram som Årets Peer Gynt: - På bakgrunn av at jeg gjennom mitt arbeidsliv har tatt på meg flere krevende lederoppgaver som tidligere var forbeholdt menn, vet jeg litt om hva det innebærer å være kvinne i et mannsdominert miljø. Min beundring for vurderings- og gjennomføringsevnen, motet og utholdenheten som Lise Klaveness viser i alt hun gjør er uten grenser. Hun utfordrer maktstrukturer ingen før har våget å røre ved, og er tvers igjennom kompromissløs. Derfor er Lise Klaveness etter mitt syn en selvsagt og suveren Peer Gynt-pris vinner som kan flytte fjell, sier Ellen Horn.