Dato
lørdag 26. juni
Tid
12.00 - 16.00
Gå til Facebook-event
Legg i kalender:

Peer Gynt-utstillingen 2021 | Runi Langum

Runi Langum regnes som en av Norges fremste tegnere, kjent for sin særegne og fartsfylte strek. Som billedkunstner er hun særlig opptatt av bevegelse, og hennes foretrukne medium er pastelltegning på papir og lerret. Motivkretsen består av mennesker/natur og er framstilt med vare flytende streker satt i kontrast mot ekspressive anslag.
Nå har hun fordypet seg i Peer Gynt i to år, og resultatet fuller veggene  i Galleri Låven på Gålå fra 26. juni til 7. august.

Bli med inn i Runis atelier

Fotograf Bård Gundersen har besøkt Runi Langum i hennes atelier:

– Vi er så stolte og glade for at det er nettopp Runi Langum som skal stille ut hos oss i sommer, sier en storfornøyd kunstnerisk leder Ellen Horn. – Runis hovedinspirasjon som kunstner er dans, noe som passer perfekt i forlengelse av at vi bruker denne kunstformen så aktivt i den nye forestillingen.

Utstillingen er i samarbeid med Galleri Zink, og kan oppleves i Galleri Låven på Gålå fra 26. juni til 7.august.

-Utstillingen er bygget på et dreiepunkt i handlingen i «Peer Gynt»: Solveigs valg, og møtet mellom Solveig og Peer. De to så hverandres lys, og trengte og brukte hverandre. Utviklingen av Peers muligheter som et helt menneske får lys fra Solveig, og hun besitter en personlighet som kontrasterer hans, sier Runi Langum. – Min visuelle innfallsport er Solveig. Solveig er mer enn en ventende, lengtende og passive muse. For meg er hun på mange måter Peer Gynts kvinnelige motpart. Hun er et menneske med sterk frihetstrang som tar en beslutning i kraft av møtet med Peer og står for den. Solveig tok spranget og brukte det sterke møtet med Peer til å skape sitt liv. Spenningen ligger i om Peer noen gang våger å ta dette valget på sin elleville ferd, fortsetter hun.

«Vi treffes ved siste korsveien, Peer; og så får vi se om -; jeg sier ikke mer

Kunstbok med Runi Langums bilder og  tekst av Finn Skårderud

Til utstillingen har Runi Langum også laget en kunstbok som har som formål å åpne teksten til Peer Gynt på en ny måte. Boken har fått form som en av Langums egne skissebøker, en stor billedbok som kan gi leseren overraskelser underveis og tillater en variasjon mellom abstrakte og figurative bilder og skisser som teksten har gitt inspirasjon til. Den er en visuell iscenesettelse i bokform, og tegningene og skissene skaper nye linjer å fortolke fritt ut fra. Boken er et prosjekt i samarbeid med Kristin von Hirsch, med tekst fra Finn Skårderud.

En av Norges fremste tegnere

Runi Langum regnes som en av Norges fremste tegnere. Som billedkunstner er hun særlig opptatt av bevegelse, og hennes foretrukne medium er pastelltegning på papir og lerret. Langum ble født i Drammen i 1958. Med en far som arbeidet på papirfabrikk, en kunstnerisk mor og god tilgang på tegneark, fattet hun tidlig interesse for tegning.

Runi Langum er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (1978-1983). Hun fortsatte studiene ved Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts i Paris (1983-1986), med spesialisering i tegning. Langum er representert ved en rekke gallerier i Norge, bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, Stenersenmuseet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Haugar Vestfold Kunstsenter.

Galleri Låven ligger i første etasje i denne låven på Peer Gynt-arenaen ved Gålåvatnet (Foto: Bård Gundersen)