Gå til hovedinnhold

Horn & Mytting: "Løgn og forbandet dikt!"

Ellen Horn og Lars Mytting møtes i historiske Ringebu Stavkirke for å snakke om hvordan Gudbrandsdalens fortellertradisjon, segner og natur har inspirert Mytting og Ibsen.

Pris fra
Sted

EKSTRA oppsetning!

Billettene til samtalen mellom Lars Mytting og Ellen Horn kl. 13.00 ble raskt utstolgt, så vi er veldig glade for at vi kan tilby en ekstra oppsetning søndag 4. august kl. 17.00.

Kombiner samtalen med konserten "Arve Tellefsen med Buen og Bjerkestrand"

Kl. 15.00 er det duket for en eksklusiv intimkonsert med Arve Tellefsen, Knut Buen og Kjetil Bjerkestrand på Ringebu Prestegard, et steinkast fra Ringebu Stavkirke.

Les mer og sikre deg billett til konserten her

Om Lars og Peer, og Gudbrandsdalen som inspirasjonskilde

- Hva skal Lars Mytting bidra med? Han skal fortelle oss om slektskapet mellom fortelleren Lars og løgneren Peer, og om sammenhengen mellom Peer Gynt og Gudbrandsdalen!, sier Ellen Horn.

Den særegne fortellertradisjonen i Gudbrandsdalen lar seg vanskelig nedskrive. Folk rundt kaffebordet som gjorde narr av hverandre på en elegant og brå måte, full av presise overdrivelser med kun ett mål for øyet; formuleringene måtte ramme hardt.

Lars Mytting og Ellen Horn snakker om denne unike fortellermåten, og om hvordan den, sammen med lokale sagn og dalens storslåtte natur, har inspirert både Mytting og Ibsen.

Samtalen finner sted i historiske Ringebu Stavkirke, rett ved den idylliske Prestegardshagen på Ringebu Prestegard, med sine 170 (!) ulike typer roser. Dit anbefaler vi deg å ta turen innom før eller etter samtalen.

- Jeg inspireres av Gudbrandsdalen

Forfatter Lars Mytting kommer fra Fåvang, rett sør for Ringebu. I et intervju med Visit Lillehammer forteller han at han lar seg inspirere av lokale sagn og muntlig fortellertradisjon når han skriver bøker. - Oppveksten i Gudbrandsdalen med blant annet storslått natur og mye vær ligger til grunn for historiene han forteller, sier han.

Bredbeint stil og presise overdrivelser 

I intervjuet snakker Lars Mytting om en unik fortellertradisjon og en måte og snakke til hverandre på som har fascinert ham. Han innrømmer at han angrer på at han ikke hørte enda bedre etter da de eldre snakket sammen. De overdrev og løy når de fortalte hverandre historier. 

- Den hardt bredbeinte stilen og fortellermåten til folk rundt kaffebordene husker jeg godt. Gamle folk som gjorde narr av hverandre på en elegant og brå måte. En fortellermåte der du måtte være presis og formuleringene måtte ramme hardt. Den tradisjonen har nok gitt oss mange gode historiefortellere, ikke bare meg, sier Lars Mytting.

Lars Mytting forteller videre at oppveksten i Gudbrandsdalen, med storslått natur og mye vær, ligger til grunn for historiene han forteller: 

 - Starten på historiene mine er et tenkt landskap som ligner på det jeg husker fra da jeg vokste opp. Naturen med Lågen i bunn og fjellsidene rett opp, og i tillegg har været satt sitt spor, sier Mytting.

Les hele intervjuet her, og se video lenger ned i artikkelen.

Ibsens vandring gjennom Gudbrandsdalen

Det er ikke bare Lars Mytting som har latt seg inspirere av lokale segn, natur og kultur i Gudbrandsdalen.

Henrik Ibsen søkte om et stipend for å samle inn myter og folkeeventyr i 1862, og heldigvis fikk han innvilget søknaden. Han ville reise til vestkysten av Norge, hvor han mente det var mange ukjente folkeeventyr. Inspirasjonsreisen gikk gjennom Gudbrandsdalen og videre over Sognefjell.

Antagelig var det på reisen gjennom Gudbrandsdalen at Ibsen ble fortalt historier og segn om den lokale Per Gynt fra Vinstra.

Ibsen dro videre til Italia, der han skrev Peer Gynt. Den 8. august 1867 sendte han de tre første aktene av dramaet til sin forlegger i København, sammen med et brev:

"Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen, rimeligvis i Slutningen af forrige eller i Begyndelsen af dette Aarhundrede. Hans Navn er endnu godt kjendt blandt Almuen deroppe".

Ringebu Prestegard, Ringebu Stavkirke og Kulturfestivalen Peer Gynt

Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Ringebu Prestegard og Ringebu Stavkirke, slik at vi sammen kan tilby publikum en flott dag på hele det spektakulære og idylliske området.

Hos Prestegarden kan man både før og etter samtalen kjøpe kaffe og kaker, pyntet med roser fra hagen. Prestegardshagen har bokstavelig talt røtter tilbake til 1700-tallet, og rundt 170 (!) ulike typer roser.

Rabattert inngang på Ringebu Prestegard

Alle som kjøper billett til samtalen mellom Ellen Horn og Lars Mytting, vil få rabatt på inngang til Ringebu Prestegard med rosehagen og kunstutstilling. Vis billetten ved inngangen for å få rabatt.

Det er mulig å bestille private omvisninger i hagen direkte hos Ringebu Prestegard, og området er åpent fra 10.00-17.00.

Mer informasjon om prestegarden, hagen og stavkirken, samt all praktisk informasjon, finnes her: https://ringebustavkirke.no/

Se video med Lars Mytting i Ringebu Stavkirke

Visit Lillehammer har møtt Lars Mytting i Ringebu Stavkirke (film: Visit Lillehammer/lillehammer.com).

Flere arrangementer

Peer Gynt på Gålå

Mads Ousdal tilbake som Peer Gynt på Gålå i Erik Ulfsbys regi sammen med et stjernelag av skuespillere.
Dato
01.-10. august 2024

Høgfjellskonserten ved Rondane

Et unikt møte mellom klassisk og improvisert musikk – med Grieg som grunntone og Rondane som kulisser.
Dato
10. august 2024

Mer Grieg!

Konsertforedrag med pianist Frode Skag Storheim. Om Grieg, Ibsen og Peer Gynt-musikken.
Dato
2.-5. og 7.-9. august 2024
Morten Rostrup og Lindis Hurum (Foto: Rita Støstad)

Peer Gynt-festen

Støtt Leger Uten Grenser på spleis.no/project/377212
Dato
3. august 2024

Festivalutstilling 2024

Grafikerne Kjell Bendiksen og Terje Resell møter hverandre og Peer Gynt i Galleri Låven.
Dato
1.-10. august 2024

Verdensborger

En helårs utendørs utstilling som løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen
Dato
Hele året (utendørs)