Gå til hovedinnhold
Arve Tellefsen på fiolin

Intimkonsert med Arve Tellefsen, Buen og Bjerkestrand

Velkommen til en helt unik intimkonsert med Arve Tellefsen, Knut Buen og Kjetil Bjerkestrand. Dette stjernelaget spiller og prater om Ole Bull, Myllarguten, Edvard Grieg, Henrik Ibsen og Peer Gynt - i fantastiske omgivelser hos Ringebu Prestegard.

Pris fra
Tid
Sted
Dato

Konserten er utsolgt

Billettene til denne unike konserten ble revet bort. Registrer deg på vårt nyhetsbrev for å få beskjed først dersom vi legger ut flere billetter.

Kombiner konserten med Horn & Mytting: "Løgn og forbandet dikt!"

Den eksklusive intimkonserten er søndag 4. august kl. 15.00, midt mellom de to samtalene “Løgn og forbandet dikt” mellom Ellen Horn og Lars Mytting i Ringebu Stavkirke.

Les mer og sikre deg billett til samtalen mellom Horn & Mytting her

Superstjernen Ole Bull møter Myllarguten, en nasjonal mester på hardingfele

Ole Bull og Torgeir Augundsson, kjent som Myllarguten, møttes for første gang i 1831. Den gjensidige inspirasjonen som oppsto dem imellom, ble toneangivende for den videre utviklingen av norsk musikk. Sammen løftet de folkemusikken fra lokal tradisjon, inn i den nasjonale kunsten – og videre ut i verden. Denne historien blir hos oss spilt og fortalt av ingen ringere enn Arve Tellefsen, Knut Buen og Kjetil Bjerkestrand.

Edvard Grieg og eventyrguden Ole Bull

Gjennom sitt store virke som fiolin-virtuos, sin internasjonale berømmelse og sitt brennende hjerte for utviklingen av norsk kunst, ble Ole Bull en inspirasjon, foregangsmann og tilrettelegger for karrierene til en rekke norske kunstnere.

«En sommerdag på Landås kom en rytter sprængende i strak galop nede på vejen. Han nærmer sig, stanser sin store araber (hest) og springer af. Det er ham, æventyrguden, jeg har drømt om, men aldrig set før: Det er Ole Bull. Jeg husker at da hans hånd berørte min, gik der som et elektrisk stød igjennom mig. Sin violin hadde han dessverre ikke med. Men tale kunde han. Og det gjorde han tilgavns. Vi lyttede målløse til hans hårrejsende beretninger fra sine rejser i Amerika.» (Edvard Grieg 15 år, 1858)

Edvard Grieg fikk spille litt for denne “eventyrguden”, noe som resulterte i at Ole Bull sendte ham rett til Leipzig for å studere musikk. Da han var ferdig studert, sørget Ole Bull gjentatte ganger for å peke Grieg i retning av folkemusikken – slik at han etter hvert fant frem til sitt unike “Griegske” uttrykk. Ole Bull tok blant annet med seg Grieg inn i en hule på Valestrand, og spilte slåtter for ham langt der inne i mørket (lært av Myllarguten). Da var det gjort: “de (slåttene) fascinerte meg sterkt og vekket lysten til å ha dem som basis for mine egne melodier”, sier Grieg selv. Og litt Grieg får dere nok høre Arve spille under denne konserten.

Henrik Ibsen og verdensborgeren Ole Bull

Ole Bull må ha hatt en egen teft for talent, for i 1851 ansatte han den 23 år gamle Henrik Ibsen ved Det norske Theater i Bergen, og i årene fremover virket Ibsen som både forfatter og sceneinstruktør der. Det er i disse årene Ibsen for alvor legger grunnlaget for teaterforståelsen sin.

Og hvem vet, kanskje denne verdensborgeren senere påvirket Ibsens Peer Gynt-skikkelse? Hos oss i Gudbrandsdalen snakker vi mye om den lokale Per som en gang levde her, og hvordan Ibsens skriver til sin forelegger:

«Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen, rimeligvis i Slutningen af forrige eller i Begyndelsen af dette Aarhundrede. Hans Navn er endnu godt kjendt blandt Almuen deroppe (...)»

Men, er det noe vi med sikkerhet vet om Henrik Ibsens geniale mesterverk, så er det at stykket har minst like mange lag som en løk. Det er selvfølgelig ikke umulig at inspirasjonen til karakteren Peer kan ha kommet fra flere hold:

Peer Gynt var egoist og stormannsgal, og det kan man godt si om Ole Bull også. Han gikk blant annet under egen fane i 17. mai-toget i Bergen, og hans badevann ble solgt på gaten i små flasker. Ole Bull grunnla en norsk koloni i Amerika og oppkalte den etter seg selv, Oleana. Peer Gynt ville også danne en norsk stat oppkalt etter seg selv, Gyntiana. (Arve Tellefsen)

Ringebu Prestegard, Ringebu Stavkirke og Kulturfestivalen Peer Gynt

Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Ringebu Prestegard og Ringebu Stavkirke, slik at vi sammen kan tilby publikum en flott dag på hele det spektakulære og idylliske området.

Hos Prestegarden kan man kjøpe kaffe og kaker, pyntet med roser fra hagen. Prestegardshagen har bokstavelig talt røtter tilbake til 1700-tallet, og rundt 170 (!) ulike typer roser.

Privat omvisning på Ringebu Prestegard

Det er mulig å bestille private omvisninger i hagen direkte hos Ringebu Prestegard, og området er åpent fra 10.00-17.00.

Mer informasjon om prestegarden, hagen og stavkirken, samt all praktisk informasjon, finnes her: https://ringebustavkirke.no/

Flere arrangementer

Peer Gynt på Gålå

Mads Ousdal tilbake som Peer Gynt på Gålå i Erik Ulfsbys regi sammen med et stjernelag av skuespillere.
Dato
01.-10. august 2024

Høgfjellskonserten ved Rondane

Et unikt møte mellom klassisk og improvisert musikk – med Grieg som grunntone og Rondane som kulisser.
Dato
10. august 2024

Mer Grieg!

Konsertforedrag med pianist Frode Skag Storheim. Om Grieg, Ibsen og Peer Gynt-musikken.
Dato
2.-5. og 7.-9. august 2024
Morten Rostrup og Lindis Hurum (Foto: Rita Støstad)

Peer Gynt-festen

Prisutdeling og hyllest i ord og toner til Årets Peer Gynt: Leger Uten Grenser og årets Vehl-Per.
Dato
3. august 2024

Festivalutstilling 2024

Grafikerne Kjell Bendiksen og Terje Resell møter hverandre og Peer Gynt i Galleri Låven.
Dato
1.-10. august 2024

Verdensborger

En helårs utendørs utstilling som løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen
Dato
Hele året (utendørs)