Gå til hovedinnhold
Jens Stoltenberg (Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret)

Norge i verden

Tidligere Nato-sjef og Peer Gynt-prisvinner Jens Stoltenberg snakker om Norges rolle i en urolig verden, etterfulgt av en samtale med Harald Stanghelle.

Musikk ved Ingrid Olava, Sjur Miljeteig, Hedvig Mollestad og Ellen Brekken.

Pris fra
Tid
Sted
Dato

Lille land hva nå?

Jens Stoltenberg fikk Peer Gynt-prisen i 2012, og var generalsekretær i Nato fra 2014 til 2024. Søndag 3. august vender han tilbake til Peer Gynt-arenaen på Gålå for å snakke om Norges rolle i en urolig verden, etterfulgt av en samtale med Harald Stanghelle.

I tillegg vil Spellemannprisvinner Ingrid Olava og Peer Gynt-musikerne Sjur Miljeteig, Hedvig Mollestad og Ellen Brekken by på musikalske innslag.

-Vi er et lite land, men ikke et svakt land. I 1982 skrev Knut Frydenlund boken «Lille land hva nå?». Den ble skrevet i en tid da verden var delt mellom øst og vest, og Norge måtte finne sin plass i det som gikk mot slutten av en kald krig. Nå 40 år senere er verden helt annerledes. Men vi stiller igjen spørsmålet: «Lille land hva nå?». Og kanskje er det flere enn Frydenlund som vi må se til for å få svar. Peer Gynt gir oss inspirasjon til å stille spørsmålet hvem er egentlig vi i møtet med en verden i endring, sier Jens Stoltenberg.

Verdensborger

«Norsk av fødsel, ja, men verdensborger av gemytt» (Peer Gynt)

Peer Gynt-prisen går til personer og institusjoner som har gjort Norge kjent internasjonalt på en samfunnsnyttig måte. Prisen er en reise gjennom Norge i mer enn 50 år, og et mentometer på hva som har vært viktig for oss. Fra Einar Gerhardsen i 1971 til dagens prisvinnere, har Stortingets representanter løftet frem det beste i det norske samfunnet.

Da Jens Stoltenberg ble tildelt prisen i 2012, var det som et unntak fra regelen om at aktive politikere ikke skal få den. Bak lå en nasjonal tragedie; i møte med 22. juli ble han nasjonens stemme utad – et symbol på samhold, styrke og demokrati.

Harald Stanghelle har beskrevet det slik: «Ingen annen pris er gitt med et så forferdelig bakteppe. Og knapt noen annen i prisrekken forteller mer om hvem vi ønsker å være enn nettopp denne».

Vi ser frem til å ønske Jens Stoltenberg velkommen tilbake til Peer Gynt-arenaen, og inviterer publikum til en tankevekkende og stemningsfull stund på Gålå.

Få også med deg dette på Peer Gynt Arena

Både før og etter Norge i verden med Jens Stoltenberg i amfiet er det mye å oppleve på arenaen:

Utdeling til Årets Peer Gynt, Benjamin Ree, lørdag 2. august

Vi anbefaler alle å få med seg Peer Gynt-festen med prisutdeling og hyllest til Årets Peer Gynt, Benjamin Ree, i Vinstrahallen lørdag 2. august kl. 13.00.

Den internasjonalt anerkjente filmregissøren får hedersprisen for dokumentaren «Ibelin» - en film om Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.

Flere arrangementer

Peer Gynt på Gålå

Siste sjanse til å se Mads Ousdal som Peer Gynt - sett av over 70.000 publikummere! Sikre deg billett nå.
Dato
1.-9. august 2025

Grieg ved Rondane

Rekordstort symfoniorkester med 75 musikere tar deg med inn i Edvard Griegs mektige musikk under Høgfjellskonserten.
Dato
9. august 2025

Festivalutstilling 2025

Per Fronth er en av Norges mest profilerte og anerkjente kunstnere. Nå skal han stille ut i Galleri Låven.
Dato
1.-9. august 2025

Heil ved

Suksessforestillinga «Heil ved» basert på Lars Myttings bok og med musikk av Stein Torleif Bjella kommer til Ringebu.
Dato
5. - 6. august 2025