Norge i verden
Tidligere Nato-sjef og Peer Gynt-prisvinner Jens Stoltenberg snakker om Norges rolle i en urolig verden, etterfulgt av en samtale med Harald Stanghelle.
Musikk ved Ingrid Olava, Sjur Miljeteig, Hedvig Mollestad og Ellen Brekken.
- Pris fra
- Tid
- Sted
- Dato
Lille land hva nå?
Jens Stoltenberg fikk Peer Gynt-prisen i 2012, og var generalsekretær i Nato fra 2014 til 2024. Søndag 3. august vender han tilbake til Peer Gynt-arenaen på Gålå for å snakke om Norges rolle i en urolig verden, etterfulgt av en samtale med Harald Stanghelle.
I tillegg vil Spellemannprisvinner Ingrid Olava og Peer Gynt-musikerne Sjur Miljeteig, Hedvig Mollestad og Ellen Brekken by på musikalske innslag.
-Vi er et lite land, men ikke et svakt land. I 1982 skrev Knut Frydenlund boken «Lille land hva nå?». Den ble skrevet i en tid da verden var delt mellom øst og vest, og Norge måtte finne sin plass i det som gikk mot slutten av en kald krig. Nå 40 år senere er verden helt annerledes. Men vi stiller igjen spørsmålet: «Lille land hva nå?». Og kanskje er det flere enn Frydenlund som vi må se til for å få svar. Peer Gynt gir oss inspirasjon til å stille spørsmålet hvem er egentlig vi i møtet med en verden i endring, sier Jens Stoltenberg.
Verdensborger
«Norsk av fødsel, ja, men verdensborger av gemytt» (Peer Gynt)
Peer Gynt-prisen går til personer og institusjoner som har gjort Norge kjent internasjonalt på en samfunnsnyttig måte. Prisen er en reise gjennom Norge i mer enn 50 år, og et mentometer på hva som har vært viktig for oss. Fra Einar Gerhardsen i 1971 til dagens prisvinnere, har Stortingets representanter løftet frem det beste i det norske samfunnet.
Da Jens Stoltenberg ble tildelt prisen i 2012, var det som et unntak fra regelen om at aktive politikere ikke skal få den. Bak lå en nasjonal tragedie; i møte med 22. juli ble han nasjonens stemme utad – et symbol på samhold, styrke og demokrati.
Harald Stanghelle har beskrevet det slik: «Ingen annen pris er gitt med et så forferdelig bakteppe. Og knapt noen annen i prisrekken forteller mer om hvem vi ønsker å være enn nettopp denne».
Vi ser frem til å ønske Jens Stoltenberg velkommen tilbake til Peer Gynt-arenaen, og inviterer publikum til en tankevekkende og stemningsfull stund på Gålå.
Få også med deg dette på Peer Gynt Arena
Både før og etter Norge i verden med Jens Stoltenberg i amfiet er det mye å oppleve på arenaen:
- Paa Bordet selger velsmakende og kortreist mat i mat-teltet fra kl. 12.00-21.30
- Festivalutstillingen med Per Fronth i Galleri Låven er åpen fra kl. 12.00-21.30. Per Fronth har tidligere fulgt Jens Stoltenberg gjennom flere år for å forevige hans tid som Nato-sjef.
- Butikken med offisielle Peer Gynt-produkt er åpen fra kl. 12.00-21.30
- Verdensborger er en utendørs utstilling på Peer Gynt Arena på Gålå som løfter frem tidligere vinnere av Peer Gynt-prisen. Hva vil det si å være verdensborger? Blant tidligere prisvinnere i utstillingen er Jens Stoltenberg.
- I Aslaks Matsmie og på Høyloftet Restaurant serverer Paa Bordet deilig middag fra kl. 16.30.
- Peer Gynt på Gålå med Mads Ousdal i tittelrollen spilles kl 19.30.
Utdeling til Årets Peer Gynt, Benjamin Ree, lørdag 2. august
Vi anbefaler alle å få med seg Peer Gynt-festen med prisutdeling og hyllest til Årets Peer Gynt, Benjamin Ree, i Vinstrahallen lørdag 2. august kl. 13.00.
Den internasjonalt anerkjente filmregissøren får hedersprisen for dokumentaren «Ibelin» - en film om Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel.