Årets Peer Gynt er kåret

Årets Peer Gynt gis til en person eller institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet. Det er politikere på Stortinget som nominerer og utnevner prisvinneren, som i år går til den norske TV-serien SKAM, med regissør Julie Andem i spissen.

SKAM er en nettbasert dramaserie som kretser rundt livet til en gjeng ungdommer ved Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Tre sesonger av serien er blitt sluppet siden oppstarten i september 2015 og fjerde sesong har nylig tatt til. Hver sesong har fordypet seg i en ny karakter i vennegjengen, og serien har gjennom disse historiene gitt stemme til en hel generasjon unge av i dag.

Serien har mottatt strålende kritikker og nådd ut til et bredt publikum, hjemme og i utlandet. Den har særlig fått ros for å ta opp viktige temaer som overgrep, voldtekt, homofili, kulturforskjeller og press på en opplysende og nyskapende måte. Med klokskap og engasjement har SKAM klart å belyse det unge, mangfoldige Norge, som tross utfordringer skildres som et fellesskap hvor kjærlighet, respekt og solide vennskap står sterkt.

Da serien ble vist for aller første gang var det uten de store forhåndsomtalene, uten mektige lanseringsbudsjetter. Målgruppen oppdaget serien på egne premisser, gjennom seriens utstrakte bruk av sosiale media-plattformer. Denne uvanlige strategien viste seg svært vellykket, også etter at voksenverdenen omfavnet serien. Serien ble den mest sette på SVT og DRs nettspillere og er blitt et internasjonalt fenomen. Land som Danmark, Sverige, Island og nå sist USA har kjøpt rettighetene til serien.

SKAM har fått en hel rekke priser, alt fra Nordens språkpris for 2016, til beste programserie og årets nyskaping under Gullruten 2016. De fikk også prisen ”Digital Online Award” av bransjetidsskriftet C21 i Storbritannia.

Gjengen bak SKAM er både stolte og glade over den anerkjennelsen de nå får fra stortingsmedlemmene, og i en kommentar sier redaksjonssjef for SKAM Håkon Moslet:

– Skam har vært et vanvittig bukkeritt. Så slik sett er det kanskje logisk at Julie nå får Peer Gynt-prisen. Det er selvsagt veldig stas at hun går inn i en rekke av prisvinnere som Einar Gerhardsen, Thor Heyerdahl, a-ha og så mange dyktige profiler. Skam er med på å forme nordmenns oppfatning av det norske, og har blitt et felleseie som få andre fenomener i samtiden. Slik sett er dette en pris som rimer og vi verdsetter.

Det synlige beviset på utnevnelsen til årets Peer Gynt er en bronsefigur av Peer Gynt på bukken, laget av kunstsmed Karl Bilgren.

Prisutdelingen vil finner sted under Peer Gynt-stemnet på Gålå fredag 11. August kl. 16.30.

Prisen deles ut av statsminister Erna Solberg.

Prisen Årets Peer Gynt:

Einar Gerhardsen var den første prisvinneren og var også den som løftet prisen inn i Stortinget. I fjor fikk Deeyah Khan prisen som den 47. i rekken. Noen av de tidligere vinnerne er Ole Gunnar Solskjær, Gro Harlem Brundtland, Eva Joly, Knut Vollebæk, Arne Næss, Marit Bjørgen, Jens Stoltenberg, Jan Egeland og Thor Heyerdahl.

– Det er en meget eksklusiv gruppe av mennesker som alle har vært flotte forbilder og rollemodeller, sier Olemic Thommessen, leder for nominasjonskomiteen.

Siden 1973 har stortingsrepresentantene valgt årets Peer Gynt blant kandidater nominert av nominasjonskomiteen: Olemic Thommessen, Astrid Sæther, Hanne Krogh, Knut Vollebæk og Rune Støstad. Forslagsstillere er tidligere vinnere, Peer Gynt-stemnet og stortingsrepresentantene selv.

Kriteriene for å få prisen :

Den som blir valgt må være en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming.

Andre nyheter

Se alle nyheter

Den perfekte julegaven

Mer enn noen gang trenger vi noe hyggelig å se fram til og dele opplevelser med noen vi er glad i. Bestill gavekort her!

Gi din tilbakemelding