Ellen Horn beroliger publikum: – Kuttet fra Kulturrådet vil ikke påvirke forestillingen på Gålå

Kulturrådet har redusert støtten til Peer Gynt-stemnet med 25 prosent, eller én million kroner. I følge kunstnerisk leder Ellen Horn får kuttet ingen konsekvenser for den velkjente forestillingen Peer Gynt på Gålå. Derimot må Horn ta en grundig gjennomgang av programmet for å se hvor stemnet må kutte i det ukelange programmet.

Kunstnerisk leder Ellen Horn

I fjor hadde Peer Gynt-stemnet nærmere 70 ulike arrangementer over én uke. Den ubestridte publikumssuksessen var Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet som solgte 20 000 billetter, mens 10 000 billetter gikk til andre arrangementer. Horn lover at Peer Gynt-forestillingen ikke blir berørt av kuttet, men ser det vil bli krevende å tenke langsiktig.

– Det å kunne samarbeide med Snøhetta og sikre oss kunstnere, skuespillere og dansere i ypperste klasse hadde ikke vært mulig uten forutsigbar støtte med lengre løpetid. Vi er helt avhengige av denne forutsigbarheten for å kunne fortsette vår ambisiøse satsing. Vi planlegger flere år frem i tid, og må vite at vi har finansiering, sier kunstnerisk leder Ellen Horn.

I 2020 spilles Peer Gynt-forestillingen i Marit Moum Aunes regi for andre år. Forestillingen begeistret både publikum og anmeldere etter premieren i 2019, og har scenografisk konsept signert arkitektselskapet Snøhetta. Et vannspeil trekker Gålåvatnet helt inn til benkeradene i amfiet, og gir publikum følelsen av en enda sterkere nærhet til naturen. På scenen står noen av Norges fremste skuespillere og dansere fra Nasjonalballetten.

For Gudbrandsdalen som region er Peer Gynt økonomisk viktig. En beregning gjort av Norway Convention Bureau i 2015 anslo at ringvirkningene i regionen er på over 80 millioner kroner. Daglig leder ved Peer Gynt as May Brit Støve tror ikke tallet har blitt mindre med årene. Dette er en av grunnene til at kommunene i Midt-Gudbrandsdalen og Oppland fylke støtter stemnet økonomisk. Ledelsen i Peer Gynt intensiverer nå arbeidet mot sentrale politikere og beslutningstakere.

– Vi er i dialog med Kulturdepartementet og har allerede bedt om et møte med Kulturrådet for å få en avklaring på fremtidig finansiering, sier Støve.

 

Andre nyheter

Se alle nyheter

Husk å bestill overnatting nå!

Har du bestilt billett til Peer Gynt på Gålå eller Høgfjellskonserten Ved Rondane, og trenger et sted å bo? Se våre overnattingspartnere her!

Gi din tilbakemelding