Møt vår nye Peer Gynt, Pål Christian Eggen

– Å sitte i amfiet på Gålå og se «Peer Gynt» er en storslått opplevelse i seg selv. Hvor storslått må det da ikke være å få stå nede på scenen og spille sykket, sier Pål Christian Eggen. I august 2019 har han svaret på akkurat dét.

 

Suksess på Det Norske Teatret

42-åringen fra Enebakk har de siste årene markert seg som et av de sterkeste kortene på Det Norske Teatret i Oslo. I 2014 spilte han hovedrollen i «Spelemann på taket» med stort hell, samme år akslet han også rollen som Olav den Hellige i Stiklestadspelet. I 2019 kommer turen til Gålå, og hovedrollen som Peer Gynt i det som har blitt en av institusjon i teater-Norge.

– Det er nesten så man ikke tror at stykket faktisk er så gammelt når man leser det. Det er så surrealistisk, tar så store vendinger og går så langt ut i svingene, at det er utrolig å tenke på at det faktisk ble skrevet i 1867, sier Pål Christian Eggen, som selv har røtter i Espedalen og har tilbragt utallige ferier i området rundt Gålå. For han blir neste års Peer Gynt-premiere på sett og vis som å komme hjem.

(saken fortsetter under videoen)

Et stort talent

– Pål Christian er et talent som favner veldig bredt. Han kombinerer alvor og humor som få andre kan, sier Ellen Horn, som fra 2019 overtar hun det kunstneriske ansvaret for Peer Gynt-oppsetningen på Gålå. – Pål Christian Eggen er jordnær og trivelig, og er en skuespiller som kommuniserer godt med publikum. Derfor har han også vært en dundrende suksess på Det Norske Teatret. Akkurat nå er han på det punktet i karrieren sin at han kan spille Peer både som helt ung og helt gammel. Han kan ta det spranget nå, mener Ellen Horn, som selv har vært en del av Peer Gynt-familien tidligere – i 2009-2011 spilte hun Mor Åse i det kritikerroste utendørsteatret på Gålå. Ti år senere har det overordnede ansvaret for at Peer nok en gang finner en farbar vei på Gålå – og at publikum nok en gang finner fram til Peer.

For hovedrolleinnehaver Pål Christian Eggen byr høsten på en slags førpremiere – da skal han nemlig spille «Peer Gynt» på Det norske teatret, sammen med Toralv Maurstad. Rollen som Peer er de syv stykker som deler på.

– Rollen som Peer er så mangefasettert, den har alt i seg. Peer lengter etter det største i livet, men går på smell etter smell. Han har store prosjekter som går i dass, han kjenner på skammen og behovet for oppreisning. Som de fleste av oss andre er han vel bare opptatt av å finne sin egen rolle oppi dette store kaoset vi lever i, sier Pål Christian Eggen.

Bestill billett til Peer Gynt på Gålå 2019

Gi din tilbakemelding