Øivind Bergh minnepris jubilerer

Den 30. minneprisen blir for første gang delt ut til to utøvere, Helga Myhr og Rasmus Kjorstad under Peer Gynt-stemnet på Vinstra i august.

Øivind Bergh sin minnepris går til unge lovande fiolinister. Minneprisen er i år på 20 000 til hver av vinnerene, og prisen er et samarbeid mellom FolkOrg, KORK, Peer Gynt as, etterkommerene av Øivind Bergh og Sparebank 1 Gudbrandsdal.

Komiteen stod med to utøvere, som på hver sine måte er helt i Norgestoppen innenfor folkemusikk, og helt i front i forhold til utviklingen av musikkgenren. – Når det likevel var et jubileum for prisen, synes vi det var et godt alternativ at begge øverene fikk prisen, sier komiteen.

Årets vinnere

Helga Myhr er en hardingfelemusiker og kveder fra Ål i Hallingdal. Til våren blir hun ferdig med studiene ved Norges Musikkhøgskule som utøvende folkemusiker. Helga spiller i ulike konstellasjoner, og har utgitt to plater med vokalgruppen Kvedarkvintetten. Hun er for tiden plateaktuell med folkemusikkbandet Morgonrode. Ellers jobber Helga mye som soloutøver og arbeider med en soloplate som kommer ut til høsten.

Rasmus Kjorstad er en folkemusiker fra Fron i Gudbrandsdalen. I vår blir han ferdig på folkemusikkstudiet ved Norges musikkhøgskule i Oslo. Sammen med bror Hans P. Kjorstad ga han ut plata «Pusinshi Ulla» i 2016, og året etter stod de to, sammen med Hans Hulbækmo og Anders Erik Røine, bak bestillingsverket «Reolô». Rasmus er ellers aktuell med bandet Morgonrode, som slipper debutplaten sin i mai, og i bandet til Torgeir Vassvik, som kommer med sin plate i juni.

– Dette synes vi er stas. Det er stort å få en pris som så mange dyktige musikere har fått før oss, og inspirerende at folk ser det man driver med. Prisen gir oss motivasjon til å fortsette arbeidet med folkemusikken.

Prisen blir delt ut i forbindelse med Peer Gynt-festen på Vinstra 10. august.

Prisen har blitt delt ut under det årlige Peer Gynt-stemnet på Vinstra siden 1989. Øivind Bergh fikk Peer Gynt-prisen i 1976, og var ofte i Gudbrandsdalen etter det. Han ble fascinert av lokale spillemenn, og året etter at han gikk bort, ble minneprisen opprettet. Da var det et samarbeid mellom Peer Gynt as og etterkommerne av Øivind Bergh. Prisen har tidlegere blitt delt ut til blant andre Annbjørg Lien, Ragnhild og Eldbjørg Hemsing, Åse Teigland, Øystein Rudi og Sonoko Miriam Welde.

Årets jury er samansatt av Trude Bergh (frå familien Bergh), Rolf Lennart Stensø (KORK), Gjermund Larsen (FolkOrg) og May Brit Støve (Peer Gynt as).

Placeholder image

Rasmus Kjorstad    Foto: Johannes Selvaag

Helga Myhr
Norges Musikkhgksole
Foto: Kyrre Lien

Gi din tilbakemelding