Urpremiere på «Solveig» med Heidi Ruud Ellingsen

Solveig kalles ofte verdens minste hovedrolle og med denne teaterkonserten ønsker Heidi sammen med dramatiker Rolf Kristian Larsen å fortelle hennes versjon av historien; om seg selv, sitt liv og om forholdet til Peer Gynt.

(Foto: Erika Hebbert)

Året er 2015, jeg, Heidi Ruud Ellingsen, er på Gålå og spiller i «Peer Gynt» for andre året på rad. Jeg er Solveig. Jeg sitter bak en stein og venter, på tredje timen. Jeg venter på å få komme inn og synge Solveigs sang. Solveig venter også, gjennom vinter og vår, i alle fall gjennom minusgrader og sikkert som meg, gjennom en begynnende urinveisinfeksjon, og jeg tenker: Jeg har det helt fantastisk! Jeg spiller i Peer Gynt på Gålå! Dette ti dager lange, eventyrlige Peer Gynt-stemnet som skaper slikt lokalt engasjement, slikt samhold og tilhørighet og slik en nasjonal interesse.

Men så tenker jeg også: Hvorfor er egentlig Solveig bare en del av historien, og ikke en historie i seg selv? Jeg satt bak steinen i tre timer og ventet på å få synge; Solveig satt i seksti år, alene i en gudsforlatt jordhytte, ventende og tydeligvis lengtende etter sin Peer, mannen i sitt liv.

For hva? Hvordan, og hvorfor holdt hun ut? Var hun virkelig så tålmodig, så trofast og så absolutt ren?

Hadde hun ikke egne ambisjoner og drømmer? Hadde hun ikke feilsteg hun lærte av?

Solveig  jo ha en ufortalt historie å fortelle, sin egen versjon, en forklaring, noe som sier til verden: Jeg finnes.

Dette var min tese da jeg tok kontakt med dramatiker Rolf Kristian Larsen som sammen med komponist Erlend Skomsvoll har laget en eventyrlig reise, både dramatisk og musikalsk, der vi får hennes egen versjon av livet sitt, og hva det inneholdt. Vi vet nå at hun ikke bare ventet. Vi vet nå at hun levde.

Solveig hører unektelig sammen med Peer Gynt, og Peer Gynt hører unektelig sammen med Gålå. Derfor finnes det ikke noe bedre sted i verden å ha urpremieren, enn her. Jeg gleder meg enormt til å enda en gang få være en del av Peer Gynt-stemnet på Gålå og til å komme tilbake til Gudbrandsdalen med Solveigs helt egen historie.

(artikkelen fortsetter under bildet)


(Foto: Bård Gundersen)

– Både Heidi Ruud Ellingsen og jeg regner oss som medlemmer av Peer Gynt-familien på Gålå. Heidi er en strålende skuespiller og musikalstjerne, som jeg har hatt gleden av å spille sammen med og dele garderobe med i et halvt års tid, i forestillingen Flashdance. Jeg vet at Heidi er svært glad for å komme tilbake til Gudbrandsdalen. Det er en stor glede og ære for meg som kunstnerisk leder i Peer Gynt as, å få innlede vårt nye programkonsept – Peer Gynt-laboratorium – med urpremiere på SOLVEIG i Sør Fron kirke under årets Peer Gynt-stemne, sier Ellen Horn, kunstnerisk leder i Peer Gynt as.

Billettsalget til teaterkonserten SOLVEIG er nå åpnet, og for at de som kjøper billetter først skal få de beste plassene, vil plassene i kirka være nummerert.

Sikre deg din billett

MED: Heidi Ruud Ellingsen og Ulrikke Døvigen
DRAMATIKER: Rolf Kristian Larsen
KOMPONIST OG MUSIKER: Erlend Skomsvoll
MUSIKK: Birger Mistereggen, Håvard Stubø, Elisabeth Lid Trøen

DATO: Tirsdag 6. august 2019 kl. 20.00
STED: Sør-Fron kirke (nummererte plasser)

Gi din tilbakemelding