Urpremiere: Munchs Peer Gynt

Visste du at Munch malte teaterplakaten til Ibsens første Peer Gynt-oppsetning i Paris? Denne mystiske kveldstimen ved Gålåvatnet lar vi Munchs malerier møte Ibsens tekst, tonesatt med nykomponert musikk. En urpremiere av og med unge kunstnere fra Innlandet, og vår hyllest til det nye Munchmuseet!

Det er duket for en spennende urpremiere under årets Peer Gynt-stemne når unge, profesjonelle kunstnere fra Innlandet skal finne koblingen mellom Edvard Munchs bilder og Henrik Ibsens tekst om Peer Gynt.

– Vi ønsker å dykke ned i Munchs sinn og malerier, Ibsens tekst, og den veldige naturen på Gålå, for å lete etter en felles livsnerve, sier regissør Helena Wik.

– Edvard Munch malte teaterplakaten til Ibsens første Peer Gynt-oppsetning i Paris i 1896. Senere malte han motiver fra Peer Gynt i hele sitt liv. Disse tar vi utgangspunkt i for å prøve å iscenesette situasjonene som førte til bildet, og hans melankolske grep på Ibsens tekst. Han var fan av Ibsen hele sitt voksne liv, og illustrerte flere av Ibsens kjente stykker til ulike oppsetninger. Men med Peer Gynt var det noe eget. For det kan være overraskende at Munch ble truffet av den nasjonalromantiske og satiriske teksten til Ibsen, han som ikke hadde malt et stabbur i hele sitt liv?, spør hun.

Det er naturmystikken, og det moderne, urbane menneskets følelsesliv som inspirerer Munch. Han kjenner seg igjen i karakteren Peer. I et brev til Jappe Nilssen i 1908 sier Munch følgende om verket Peer Gynt: -Jeg leser ham som meg. Da han skulle skrives ut fra en dansk klinikk etter et nervesammenbrudd uttalte han: – Det er Peer Gynt som kommer for å ta avskjed før han vender hjem til Norge.

Med seg på laget har regissør Helena Wik, bosatt på Harpefoss, unge profesjonelle kunstnere fra Gudbrandsdalen og Innlandet: Øystein Skar fra Vinstra komponerer musikken, Andrea Rudland Haave fra Kvam er skuespiller som sammen med danser Lone Eivindsdottir fra Harpefoss skal gestalte kvinneskikkelsene Solveig og Mor Åse og skuespiller Ola Magnus Gjermshus fra Grue spiller Peer Gynt.

Munchs Peer Gynt er en co-produksjon mellom Helena Wik produksjoner og Peer Gynt AS.

TID: Tirsdag 3. august 2021 kl. 22.00
STED: Friluftsscenen ved Gålåvatnet – nummerert amfi
BILLETT: kr 330,- / barn 3-15 år: kr 165,-
BESTILL BILLETT HER

 

Andre nyheter

Se alle nyheter

Husk å bestill overnatting nå!

Har du bestilt billett til Peer Gynt på Gålå eller Høgfjellskonserten Ved Rondane, og trenger et sted å bo? Se våre overnattingspartnere her!

Gi din tilbakemelding