Snøhetta går til scenen sammen med Peer Gynt

Peer Gynt-stemnet og regissør Marit Moum Aune har inngått et samarbeid med Snøhetta om å utvikle et nyskapende scenografi-konsept for neste års oppsetting av Henrik Ibsens «Peer Gynt» på Gålå.

 

Illustrasjon: Snøhetta/ MIR, Foto; Bård Gundersen

– Scenekunst er et spennende format som vi er nysgjerrige på, sier arkitekt og grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta. – Marit Moum Aunes visjon om oppsetningen sammen med bruk av romlige virkemidler i scenografien og landskapsutformingen, mener vi danner et veldig godt utgangspunkt for et samarbeid på tvers av fagfeltene, sier Thorsen.

– Vi ønsker at naturen og det flotte Gålåvatnet skal få enda større plass. Sammen med Snøhetta og en av Norges fremste scenografer, Even Børsum, skal vi trylle og dra vannet nærmere publikum. Dette gir enorme visuelle muligheter og jeg gleder meg noe helt enormt, sier regissør Marit Moum Aune.

(artikkelen fortsetter under filmen)

Fra NRK Dagsrevyen 28/11-18.

Sikre deg billett nå

– Jeg har fulgt Snøhetta sitt arbeid tett og det var helt naturlig å snakke med Kjetil Trædal Thorsen og Snøhetta om Peer Gynt på Gålå da jeg ble kunstnerisk leder i Peer Gynt, forteller Ellen Horn. – Min fryd var stor da de spontant brøt ut: «Vi har alltid drømt om å lage scenografi».

I løpet av det siste halve året har det kunstneriske teamet jobbet sammen med Snøhetta om konsept og idé. Det som skal skapes på scenen i 2019 er helt annerledes enn det Peer Gynt as noen gang har gjort.

Under construction

Regissør Marit Moum Aune får se scenen for første gang siden vi startet bygging i april.

Naturens premisser danner basis for konseptet, og forsterkes med moderne teknologi. Scenografien tar utgangspunkt i det sterke landskapsrommet på Gålå og utforsker muligheter som bare denne unike lokasjonen har forutsetninger for å kunne skape.

Vi skal lage et vannspeil som fyller hele sceneområdet og som smelter visuelt sammen med Gålåvatnet. Ambisjonen er at scenografien forsterker landskapet som et viktig element for forestillingen, og gir publikum en enda større nærhet til teaterstykket – en følelse av å være midt i scenerommet. Publikum vil få en ny opplevelse av naturen, der himmelens skiftede lysspill vil speiles i det sentrale området der forestillingen spilles. Med det store vannspeilet oppstår et nytt grunnrom for tolkning av Ibsens skaperverk.

Og i vannet kan alt skje …

(artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjon: Snøhetta/ MIR, Foto; Bård Gundersen

Årets tolkning og naturens rolle

I Ibsens teaterstykke «Peer Gynt» møter vi et Norge preget av endringer, dype klasseskiller, fattigdom og en stor bølge av utvandring. Landet står midt i en prosess for å finne sin eget identitet. I dette nådeløse samfunnet vokser Peer Gynt opp. I et miljø preget av religion, regler og et «bygdedyr» som gjør det trangt for Peer.

– Naturen kommer til å spille en ekstremt stor rolle i oppsetningen. Vi skal prøve å formidle hvordan kreftene virker på Peer Gynt ved å bruke naturen som et bilde på hans indre liv. Hva er det som bidrar til hans store kamp for å unngå å bli en del av massen – hvorfor velger han utenforskapet? Hvordan gjenspeiler naturen denne kampen, både i Ibsens tekst og i omgivelsene? Dette er spørsmål vi søker å få svar på, forteller Marit Moum Aune.

Om Peer Gynt på Gålå

Henrik Ibsens «Peer Gynt», skrevet i 1867, regnes som et mesterverk innen litteratur, både i Norge og i utlandet. Stykket underholder og utfordrer lesere og teaterbesøkende over hele verden.

Under Peer Gynt-stemnet spilles Henrik Ibsens «Peer Gynt» på Gålå i Gudbrandsdalen, i august hvert år. Teaterarenaen er et spektakulært utendørsteater/amfi som ligger idyllisk til ved Gålåvatnet mellom skog og fjell i Gudbrandsdalen. Dette er den eneste scenen i verden hvor Peer Gynt spilles hvert eneste år.

Over 450.000 gjester har opplevd teateret siden oppstarten i 1989.

Sikre deg billett nå

Om Snøhetta

Snøhetta ble etablert i 1989 og er et tverrfaglig kontor innenfor arkitektur, landskapsarkitektur, interiørarkitekter, produkt design og grafisk design. Kontoret har i dag 240 ansatte fra 30 ulike nasjonaliteter fordelt på kontorer i Oslo, New York, San Fransisco, Innsbruck, Paris, Hongkong og Adelaide.

Snøhetta har mottatt en rekke utmerkelser for sine bygg, blant annet Aga Khan prisen for Biblioteket i Alexandria i Egypt, WAN Award for Tverrfjellhytta på Hjerkinn og Mies van der Rohe utmerkelsen for Den Norske Opera og Ballett i Oslo. De har mottok også prisen som Årets Peer Gynt i 2008.

www.snohetta.com

Gi din tilbakemelding